30 milliárdot dobunk ki az ablakon - Te sem jelentkeztél még?

Pénzcentrum
2008. április 21. 05:40

30 milliárd forint vár gazdára Egy utolsó utáni esélyt kaptak a vállalkozások az uniós források lehívására, ugyanis a 2004 és 2006 közötti fejlesztési időszakban elnyert gazdaságfejlesztési támogatások esetében a március 31-i határideig több 10 millió forintot nem hívtak még le.

Rövidítések kavalkádja: GVOP - GOP - IH - KSZ

A 2004-2006-os időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terv deklarált céljaként jelent meg, hogy kijelölje Magyarország Strukturális Alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célkitűzéseit. Az NFT-n belül különböző operatív programokban valósult meg az egyes pályázatok kiírása, a gazdaság általános versenyképességének javítását tűzte ki maga elé a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP).

A jelenlegi fejlesztési időszakra az Új Magyarország Fejlesztési Terv akciótervei, illetve operatív programjai vonatkoznak, májusban várhatjuk a legújabb, kkv-kat célzó Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) kiírásokat. A GVOP és a GOP esetében is a MAG Zrt. látja el a közreműködő szervezet szerepét, miközben irányító hatóságként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenykedik.

Az NFT és az ÚMFT viszonyáról, valamint a közreműködő szervezetekről és az irányító hatóságokról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak:

Hol döntenek arról, mennyi pénzt kapsz? (2007. október 24. 12:00)

A végső elszámolási határidő

A GVOP keretében megítélt támogatások esetében tehát a legvégső határidő július 31. lesz, melyről eddig úgy tűnik, elég sok pályázó nem értesült. Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezetőjének tájékoztatása szerint március végéig a megítélt és lekötött támogatási keret több mint 80 százalékát tudták az eddig benyújtott elszámolások alapján biztosítani az ügyfelek számára, ami pedig azt jelenti, hogy a szerződések alapján mintegy 30 milliárd forint elszámolására van lehetősége a nyertes GVOP-s ügyfeleknek.

Minden kérelmet egyedileg bírálnak el, annak függvényében, hogy mi az indoklás, s a kért fizikai befejezési határidő. A kérelemnek tartalmaznia kell, hogy miért nem került sor a projekt határidőre történő megvalósítására, illetve, hogy miért nem nyújtotta be időben a kedvezményezett a számlákat. Az egyedi kérelemben azt is meg kell jelölni, a projektet fizikailag mikorra tudja befejezni a kedvezményezett, illetve, hogy mikorra tudja benyújtani az elszámolást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az elszámolható költségek számláinak benyújtására tehát a megkötött Támogatási Szerződések alapján, s egyéni indoklás esetén még a félév végéig van utolsó lehetőség. Korábbi információk szerint mindebben 2200 nyertes cég és összesen 32,557 milliárd forintnyi támogatási összeg érdekelt.

Mi lesz, ha nem jelentkeznek?

Ormosy Gábor arra figyelmeztet, hogy amennyiben a kedvezményezett nem tartja be ezt a végső határidőt, vagyis ha egy projekthez kapcsolódóan a jóváhagyott, elszámoltatható költségek nem kerülnek elszámolásra, a teljes támogatási összeg nem kerül lehívásra, abban az esetben a támogatási szerződés módosításra, vagy felbontásra kerül. Mindez pedig igen komoly következményekkel járhat, ugyanis a kedvezményezettet a számára kifizetett támogatási összeg erejéig visszafizetési kötelezettség terhelheti.

Mire kell figyelni?

Múlt és jelen

Cikkünkben eddig a 2004-2006-os fejlesztési időszak GVOP-s pályázatainak elszámolásáról és az utolsó kifizetésekről volt szó, nem árt, ha górcső alá vesszük az aktuális, GOP-os pályázati kiírások hasonló rendelkezéseit is, hiszen a mostani nyerteseknek is sok mindenre oda kell figyelniük! A következőkben a slágerpályázatok közé sorolható GOP-2008-2.1.1/A (mikro- és kisvállalatok komplex technológiai fejlesztése) kiírásban foglaltakat ismertetjük.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?