30 milliárdot dobunk ki az ablakon - Te sem jelentkeztél még?

Pénzcentrum
2008. április 21. 05:40

30 milliárd forint vár gazdára Egy utolsó utáni esélyt kaptak a vállalkozások az uniós források lehívására, ugyanis a 2004 és 2006 közötti fejlesztési időszakban elnyert gazdaságfejlesztési támogatások esetében a március 31-i határideig több 10 millió forintot nem hívtak még le.

Rövidítések kavalkádja: GVOP - GOP - IH - KSZ

A 2004-2006-os időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terv deklarált céljaként jelent meg, hogy kijelölje Magyarország Strukturális Alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célkitűzéseit. Az NFT-n belül különböző operatív programokban valósult meg az egyes pályázatok kiírása, a gazdaság általános versenyképességének javítását tűzte ki maga elé a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP).

A jelenlegi fejlesztési időszakra az Új Magyarország Fejlesztési Terv akciótervei, illetve operatív programjai vonatkoznak, májusban várhatjuk a legújabb, kkv-kat célzó Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) kiírásokat. A GVOP és a GOP esetében is a MAG Zrt. látja el a közreműködő szervezet szerepét, miközben irányító hatóságként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenykedik.

Az NFT és az ÚMFT viszonyáról, valamint a közreműködő szervezetekről és az irányító hatóságokról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak:

Hol döntenek arról, mennyi pénzt kapsz? (2007. október 24. 12:00)

A végső elszámolási határidő

A GVOP keretében megítélt támogatások esetében tehát a legvégső határidő július 31. lesz, melyről eddig úgy tűnik, elég sok pályázó nem értesült. Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezetőjének tájékoztatása szerint március végéig a megítélt és lekötött támogatási keret több mint 80 százalékát tudták az eddig benyújtott elszámolások alapján biztosítani az ügyfelek számára, ami pedig azt jelenti, hogy a szerződések alapján mintegy 30 milliárd forint elszámolására van lehetősége a nyertes GVOP-s ügyfeleknek.

Minden kérelmet egyedileg bírálnak el, annak függvényében, hogy mi az indoklás, s a kért fizikai befejezési határidő. A kérelemnek tartalmaznia kell, hogy miért nem került sor a projekt határidőre történő megvalósítására, illetve, hogy miért nem nyújtotta be időben a kedvezményezett a számlákat. Az egyedi kérelemben azt is meg kell jelölni, a projektet fizikailag mikorra tudja befejezni a kedvezményezett, illetve, hogy mikorra tudja benyújtani az elszámolást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az elszámolható költségek számláinak benyújtására tehát a megkötött Támogatási Szerződések alapján, s egyéni indoklás esetén még a félév végéig van utolsó lehetőség. Korábbi információk szerint mindebben 2200 nyertes cég és összesen 32,557 milliárd forintnyi támogatási összeg érdekelt.

Mi lesz, ha nem jelentkeznek?

Ormosy Gábor arra figyelmeztet, hogy amennyiben a kedvezményezett nem tartja be ezt a végső határidőt, vagyis ha egy projekthez kapcsolódóan a jóváhagyott, elszámoltatható költségek nem kerülnek elszámolásra, a teljes támogatási összeg nem kerül lehívásra, abban az esetben a támogatási szerződés módosításra, vagy felbontásra kerül. Mindez pedig igen komoly következményekkel járhat, ugyanis a kedvezményezettet a számára kifizetett támogatási összeg erejéig visszafizetési kötelezettség terhelheti.

Mire kell figyelni?

Múlt és jelen

Cikkünkben eddig a 2004-2006-os fejlesztési időszak GVOP-s pályázatainak elszámolásáról és az utolsó kifizetésekről volt szó, nem árt, ha górcső alá vesszük az aktuális, GOP-os pályázati kiírások hasonló rendelkezéseit is, hiszen a mostani nyerteseknek is sok mindenre oda kell figyelniük! A következőkben a slágerpályázatok közé sorolható GOP-2008-2.1.1/A (mikro- és kisvállalatok komplex technológiai fejlesztése) kiírásban foglaltakat ismertetjük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm