15 °C Budapest

Lehet pályázni a pénzügyi ismeretek oktatására

Pénzcentrum
2008. április 17. 10:17

A Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pályázatot hirdet a középiskolai diákok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért (POP - Pénzügyi Oktatási Program). A pályázat célja a diákok pénzügyi ismereteinek fejlesztése, a gazdaság és a pénz világával kapcsolatos ismeretek átadása. A két szervezet a győztes oktatási intézményeket pályázatonként egymillió forinttal támogatja - áll a jegybank közleményében.

A tapasztalatok és a felmérések azt mutatják, hogy a magyar háztartások nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi jártassággal: nem tudják megítélni saját kockázatviselő képességüket, illetve azt, hogy egyes pénzügyi szolgáltatások milyen előnyökkel és kockázatokkal járhatnak. Ezért kezdeményezték a témában érdekelt hatóságok és szervezetek, hogy a gazdasági-pénzügyi ismeretek témaköre is legyen része a Nemzeti Alaptantervnek. A pénzügyi képzés általánossá válásához, és a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körű elterjedéséhez, ezen túlmenően azonban további fontos lépésekre van szükség, amelyekben a két szervezet a jövőben is aktív támogató szerepet kíván betölteni.

Ennek részeként a Magyar Nemzeti Bank és az Öngondoskodás Alapítvány pályázatot hirdet a középiskolás diákok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére. A pályázat célja, hogy támogassa azokat a középfokú oktatási intézményeket, amelyek vállalják, hogy 2008/2009. évi tanrendjükben helyet biztosítanak a "Pénzügyi Oktatási Program (POP)" elnevezésű kísérleti tantárgy oktatásának.

Az internetalapú Pénzügyi Oktatási Program központi elemét egy olyan 30 pénzügyi-gazdasági témakört átfogó, gyakorlati fókuszú tananyag képezi, melyet esettanulmányok, feladatlapok, tanári segédlet és valós tőzsdei szimulációs játék egészítenek ki. Az oktatási programot az Öngondoskodás Alapítvány felkérésére gyakorló és tankönyvírásban jártas középiskolai tanárok készítik, felhasználva a korábbi pénzügyi tárgyú tananyagok és próbatanítások tapasztalatait. A tananyag tematikájának kialakításában, a lektorálásban, valamint egyes anyagrészek írásában a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde munkatársai aktív szakmai támogatást nyújtanak.

A tananyag véglegesítéséhez és hivatalos akkreditációjához elengedhetetlen, hogy a program valós iskolai keretek között, próbatanítás keretében tesztelésre kerüljön. Az így szerzett tapasztalatok, visszajelzések alapján nyeri el az oktatási program végleges formáját. Ennek sikeres megvalósításához - a korábbi tapasztalatok alapján - szükséges az iskolák és a közreműködő tanárok anyagi támogatása is - ezt szolgálja ez a pályázati felhívás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pályázatot belföldi székhelyű, OM azonosítóval rendelkező középfokú nevelési-oktatási intézmények adhatják be legalább 2 pedagógus részvételével. A támogatás a 9-12 évfolyamon tanuló diákok számára, tanórai vagy tanórán kívüli foglalkozások szervezésére és megvalósítására használható fel. A megpályázható támogatás összege pályázatonként bruttó egymillió forint, melyből 400 ezer forintot az intézmény a program megvalósításához szükséges feltételek megteremtésére fordíthat, 600 ezer forintot pedig a programban résztvevő pedagógusok ösztöndíj megállapodás keretében kapnak meg. A pályázat révén 20 középiskola részesül támogatásban.

A pályázatra való jelentkezés határideje 2008. május 9. További információ a www.ongondoskodas.hu internetes honlapon, valamint a 06-1-429-6856 (Tóth Attila) telefonszámon érhető el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem