11 °C Budapest

Milliárdokat veszíthetnek a Suzuki-sok

Pénzcentrum
2008. április 18. 09:30

A Suzuki márkakereskedő Top-Autó csoport jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezői egy fillért sem látnak a felszámolás során befolyó nettó 500-700 millió forintból. Az eredetileg 1,6 milliárdos tartozás kétharmadát jegyző bankok előnyt élveznek - írja a Napi Gazdaság.

Mintegy egymilliárd forint adósság maradhat a Top-Autó Kft. és a Top-Autó 2 Kft. felszámolása után. A Suzukik forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó cégcsoport összesen 1,6 milliárd forint tartozással húzta le a rolót még 2006 végén, vélhetően a gyors terjeszkedés és az ehhez kapcsolódó túlzott hitelfelvétel okozta a bukást. Az annak idején a Suzuki-márkakereskedések élmezőnyébe tartozó két társaság önmaga ellen kezdeményezett felszámolást, de az APEH már 2005 és 2006 őszén is végrehajtást rendelt el a Top-Autó 2-vel szemben.

A csoport négy fővárosi ingatlanából három már tavaly elkelt, a pályázatokban megjelölt irányárnál nagyobb bevételt, összesen csaknem nettó félmilliárd forintot hozva.

A cégcsoport hitelezői közül csak a jelzálogjoggal rendelkező, az eredeti 1,6 milliárdos követelésállomány mintegy kétharmadát, körülbelül egymilliárd forintot jegyző bankok látnak pénzt a felszámolásból. A legnagyobb hitelezőnek számító OTP Bank már teljes mértékben hozzájutott követeléséhez, míg az, hogy az MKB hogyan jön ki a felszámolásból, az említett XV. kerületi ingatlan vételárán múlik. Az ezen a telken szintén jelzálogjoggal bíró, az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank viszont - amely az összes autót is lefoglalta - nem jár ilyen jól, a hitelezők közül e társaságé lehet a legnagyobb veszteség. A jelzálogjoggal nem rendelkező hitelezők - köztük a szervizeléshez és az autók értékesítéséhez szükséges anyagok, eszközök, szolgáltatások szállítói - viszont kifejezetten rosszul jártak, hiszen ők egy fillért sem látnak a felszámolásból, míg az adóhivatal 10-20 millió forintjára vethet keresztet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?