16 °C Budapest

Sötét felhők gyülekeznek: tovább romlott a kicsik helyzete

Pénzcentrum
2008. március 14. 14:00

Konjunktúra és bizonytalanság A Figyelő, az MKIK Gazdasági- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI), valamint a Volksbank Zrt. közös kutatásának legutóbbi, 2007. októberi adatfelvételének eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében tovább folytatódott a kkv-k üzleti helyzetének előző két negyedévben tapasztalt romlása.

A konjunktúra

Kattints a képre a nagyításhoz!

A 300 céget felölelő felmérés eredményei stagnálás-közeli állapotot mutatnak, ugyanis mind a négy vizsgált konjunktúra-mutató értéke mérséklődött. A kkv-k körében a pesszimista várakozások jellemzőek, a harmadik negyedévben minden vizsgált tekintetben rosszabbra számítottak, még az eddig folyamatosan felfelé ívelő jövedelmezőséggel kapcsolatban is.

Kattints a képre a nagyításhoz!

A tavalyi év harmadik negyedévében nem történt változás a kapacitáskihasználtság átlagos szintjében, a jelenlegi 80 százalékos szint megegyezik az egy évvel megelőzővel. A rendelésállomány mutatója szintén keresletcsökkenést mutat, ugyanis a cégek 15 százaléka jelzett magas, 20 százaléka pedig alacsony rendelésállományt.

Tovább csökkent 2007-ben a termelési szint mérséklődése, csökkenésről a cégek 35 százaléka, a termelés bővüléséről pedig 27 százaléka számolt be. Az üzleti várakozásokra a visszatekintő mutatókhoz hasonló enyhén romló tendencia jellemző, ugyanakkor a megkérdezettek következő fél évre vonatkozó várakozásai javulnak a cégméret növekedésével.

A leginkább optimisták a gazdasági szolgáltatások területén működő cégek, azonban ezen a területen is erős visszaesés tapasztalható az előző három hónaphoz képest. Romlottak a kereskedelem és a feldolgozóipar területén működő cégek várakozásai, s kizárólag az építőipari vállalkozások körében következett be enyhe mértékű javulás.

A vállalkozások a termelési szint csökkenésére számítanak. Kapacitáskihasználtság tekintetében a vállalkozások 16 százaléka bízik a tőkehasznosítási mutató emelkedésében, míg visszaesést a cégek 13 százaléka prognosztizál. A vállalkozások többsége a jövedelmezőség stagnálására számít, 16 százalékuk bízik a javulásban, míg 17 százalék számít romlásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megkérdezettek 12 százaléka tervez munkaerő-felvételt, s a harmadik negyedévben is mérséklődött a munkaerő-kereslet. A legkisebb vállalkozásoknál emelkedett a mutató, a csökkenés az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégekre jellemző. 2007 oktberében a cégek 32 százaléka nem tervezett beruházást, 14 százalékuk csökkentést, 17 százalékuk pedig növekedést prognosztizált.

Kattints a képre a nagyításhoz!

Hol van a gond?

Mi a vélemény?

A cégvezetők legkevésbé a kórházakkal, a kormány és a parlament munkájával elégedettek, az elégedettségi szint ráadásul mindhárom esetben csökkent 2005-höz képest. Ezzel szemben a legnagyobb elégedettséget az egy évvel megelőző állapotokhoz képest a Magyar Nemzeti Bank, a vámhivatalok, a szakközépiskolák, a gimnáziumok, valamint az egyetemek munkájával kapcsolatosan lehetett tapasztalni.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?