Rohamosan nő a cégmegszűnések száma - mit hoz 2008?

Pénzcentrum
2008. január 9. 10:35

Az elmúlt évben közel 25 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2007-ben a vállalkozások 3,8 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit, de vannak egyes iparágak, amelyek csődrátája megközelítette a 6-7 százalékot. A leginkább kockázatosnak évek óta a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít. A Coface előrejelzése szerint 2010-ig változatlan marad a helyzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


2007-ben a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 24 százalékkal ugrott meg, ami négyszerese a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek, eközben a regisztrált cégek száma továbbra is emelkedett, tavaly már nagyjából minden huszonhetedik hazai cég került válságba -derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. A "céghalálozások" oka az esetek 95 százalékában a fizetésképtelenné válás vagy a szándékos nemfizetés. Csupán a megszűnések öt százaléka tekinthető valós tevékenység-befejezésnek. Rengeteg új cég alapításának hátterében gyakran nem a beruházások és a ténylegesen új vállalkozások létrehozása áll, hanem az a folyamat, hogy a megszűnő helyébe sok esetben két másik lép, s az egyikben a vállalkozás üzleti folyamatait, a másikban viszont a tartozásait viszi tovább a tulajdonos.


Továbbra is nagymértékben nőtt a végelszámolások száma (+61,15%), a felszámolási eljárások volumene pedig közel három százalékkal növekedett meg.

Nem javult a helyzet a "igazi csődeljárások" számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. A tavalyi évben mindösszesen 20 ilyen eljárás indult Magyarországon. Azonban abban nincs változás, hogy megtérülést alig hoznak a hitelezőknek az eljárások. A végelszámolások növekedése azt is jelenthetné, hogy a cégvezetők szembe néznek cégeik működésének problémáival és befejezik tevékenységüket. Ezzel szemben a nagy mértékű növekedés okát a Coface abban látja, hogy még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások. Ezek a kényszervállalkozók nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági teljesítményét. A valódi gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások is súlyos likviditási problémákkal küzdenek. A több mint egymillió gazdasági szervezetből csak 40 ezer számít hitelképesnek és ez a helyzet tovább romlik, hiszen a vállalatok és cégek kevesebb, mint egyharmada büszkélkedhet növekvő árbevétellel. Túlsúlyban vannak a kereskedő cégek, holott inkább a termelés és export lenne a cél.

A kockázatok további növekedésével kell számolnunk - hívja fel a figyelmet Mikael C. Szabo, a Coface Hungary országigazgatója. A fizetésképtelen cégek száma 2008-ban tovább emelkedik majd. Véleménye szerint ez a folyamat addig fog tartani, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely a fejlett gazdaságokat jellemzi. Számításai szerint ez összesen nagyjából 350-400 ezer aktív vállalkozást jelent.


Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását a bejegyzett társaságok hasonló arányaival összevetve kiderül, hogy 2007 év során a legtöbb eljárást a 20 milliós fogalom alatti mikro cégek, valamint a 20 és 300 millió forint közti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a hazai vállalkozások 74,32%-nak éves forgalma még a 20 millió forintot sem haladja meg, egyértelmű, hogy a legtöbb eljárás is ezekre a vállalkozásokra jut.


A fizetésképtelenségi eljárások iparágankénti számát vizsgálva kiderül: a legtöbb eljárásban változatlanul a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, valamint az építőiparban tevékenykedő cégek érintettek. Ezek mellett az ingatlangazdálkodási és a turisztikában, vendéglátásban érdekelt vállalkozások vannak nagy számban az eljárás alá vontak között. Így ez az öt ágazat - a vizsgált 23 ágazatból - együttesen az esetek 56,25 százalékáért felelős.


A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot tekintve a biztonsági tevékenységet folytató cégek, valamint a textil- és az építőipar áll az első három helyen, de az azt követő faipar, takarítás, fémipar és a nagykereskedelem értéke is az országos átlag felett található. Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy ebből a szempontból is az építőipar teljesít a legrosszabbul (eljárások 16,46%-a, összesen bejegyzett cégek 9,67%-a). Továbbá markáns eltéréseket regisztrált a Coface a nagykereskedelmi tevékenységet folytató vállatoknál (eljárások 13,12 %-a, összesen a bejegyzett cégek 8,9-%-a), a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalatoknál (eljárások 15,47 %-a, összesen bejegyzett cégek 13,9-%-a), valamint a turizmus és vendéglátást folytató vállalatoknál (eljárások 5,3 %-a, összesen bejegyzett cégek 4,24%-a) is.

Ebben az összehasonlításban - az ingatlangazdálkodási ágazat (eljárások 5,84%- a, de a bejegyzett hazai cégek 13,45%), valamint az egészségügyitevékenységet végző vállalatok (eljárások 0,72%, de a bejegyzett hazai cégek 3,98%) - teljesítettek a legjobban.


Az alacsony bázisérték miatt olyan területeken tapasztalhattuk a fizetésképtelenségi eljárások legnagyobb relatív növekedését, mint pl. az oktatás (+15,66,18%), az egészségügy (+112,44%) és a vegyipar (+146,70%). Ugyanakkor figyelembe véve, hogy például a vegyipari cégeknél - a relatív növekedés ellenére - összesen csak 89 eljárásról, azaz az összes eljárás 2,08%-áról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés ellenére szó sincs iparági válságról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgált iparágak közül csupán a gépipari és a papíripari tevékenységet folytató vállalatok tudták csökkenteni a fizetésképtelenség arányszámát.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy a 2007-es év során a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták (az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 52,94%-át). Budapesten az eljárások 40%-át, Pest megyében pedig 12,92%-át indították. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a hazai vállalkozások 40%-át is a fővárosban regisztrálták.


A fizetésképtelenségi eljárások szempontjából a legrosszabb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb az elmúlt évben (9,37%), majd ezt követte Nógrád megye (7,76%) és Somogy megye (6,48%). Az átlagos fizetési kockázat Tolnában, Vasban és Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb. Ugyanakkor a helyzet tavaly Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Tolna megyében romlott a leginkább. Tekintettel az alacsony esetszámra, például Tolna megye, ahol a relatív növekedés (+64,39%) ellenére összesen csak 322 eljárásról, azaz az összes eljárás 1,46%-áról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés nem mutat térségi válságot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt évben az eljárások részaránya szintén meghaladja a megyében bejegyzett cégek arányát (eljárások 7,55%-a, összesen bejegyzett cégek 2,04%-a). További eltéréseket Somogy megyében (eljárások 3,45%-a, összesen bejegyzett cégek 2,00%-a) regisztrált a Coface. Ebben az összehasonlításban Budapest (eljárások 36,86%, de a bejegyzett hazai cégek 40,02), valamint Pest megye (eljárások 10,24%, de a bejegyzett hazai cégek 12,92%) teljesített a legjobban.

A 19 megye és Budapest közül csupán egy térségnek (Fejér megyének) sikerült fizetési kockázatán javítani.

Mikael C. Szabo a Coface Hungary országigazgatója arra számít, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások ellen idén jóval több behajtási eljárás indul majd, mint tavaly. Az év első napján a Coface adatbázisában levő cégek közül csaknem 6 adós ellen indítottak felszámolási eljárást, jóllehet eddig a napi "csúcs" három eljárás volt. Szabo hangsúlyozta, a végelszámolások döntő többségét a fizetési problémák miatt kezdik el, s ezt csak alátámasztja az a tény, hogy a végelszámolások 90 százaléka fordul át az eljárás során felszámolásba. Gyakran maguk a hitelezők - vagyis azok, akiknek nem fizetnek ügyfeleik - is felelősek a késedelmesen fizető ügyfelek rossz adóssá válásáért. A hazai vállalkozások óriási hányadánál teljesen hiányzik az üzleti terv, az egyetlen elvárás a forgalom növelése, amely miatt a profitabilitás abszolút másodlagos szerepet kap. Idehaza a kisebb, tőkehiányos cégek képtelenek az "elővigyázatosságra". Magyarországon csupán 600 cég használ hitelbiztosítást és csak 900 vásárol rendszeresen hitelminősítést, a kinnlevőségek kevesebb, mint 2 százaléka kerül csak behajtó céghez, noha az éves forgalmuknak csupán néhány ezrelékébe kerülne. "Amennyiben ez a hanyag szokás, vagy hiányzó kockázatkezelési üzleti kultúra gyökeresen nem változik meg, nem fog a fizetési morál a pozitív irányba elmozdulni" - zárja Mikael C. Szabo.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20