7 °C Budapest

Rohamosan nő a cégmegszűnések száma - mit hoz 2008?

Pénzcentrum
2008. január 9. 10:35

Az elmúlt évben közel 25 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2007-ben a vállalkozások 3,8 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit, de vannak egyes iparágak, amelyek csődrátája megközelítette a 6-7 százalékot. A leginkább kockázatosnak évek óta a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít. A Coface előrejelzése szerint 2010-ig változatlan marad a helyzet.


2007-ben a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 24 százalékkal ugrott meg, ami négyszerese a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek, eközben a regisztrált cégek száma továbbra is emelkedett, tavaly már nagyjából minden huszonhetedik hazai cég került válságba -derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. A "céghalálozások" oka az esetek 95 százalékában a fizetésképtelenné válás vagy a szándékos nemfizetés. Csupán a megszűnések öt százaléka tekinthető valós tevékenység-befejezésnek. Rengeteg új cég alapításának hátterében gyakran nem a beruházások és a ténylegesen új vállalkozások létrehozása áll, hanem az a folyamat, hogy a megszűnő helyébe sok esetben két másik lép, s az egyikben a vállalkozás üzleti folyamatait, a másikban viszont a tartozásait viszi tovább a tulajdonos.


Továbbra is nagymértékben nőtt a végelszámolások száma (+61,15%), a felszámolási eljárások volumene pedig közel három százalékkal növekedett meg.

Nem javult a helyzet a "igazi csődeljárások" számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. A tavalyi évben mindösszesen 20 ilyen eljárás indult Magyarországon. Azonban abban nincs változás, hogy megtérülést alig hoznak a hitelezőknek az eljárások. A végelszámolások növekedése azt is jelenthetné, hogy a cégvezetők szembe néznek cégeik működésének problémáival és befejezik tevékenységüket. Ezzel szemben a nagy mértékű növekedés okát a Coface abban látja, hogy még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások. Ezek a kényszervállalkozók nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági teljesítményét. A valódi gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások is súlyos likviditási problémákkal küzdenek. A több mint egymillió gazdasági szervezetből csak 40 ezer számít hitelképesnek és ez a helyzet tovább romlik, hiszen a vállalatok és cégek kevesebb, mint egyharmada büszkélkedhet növekvő árbevétellel. Túlsúlyban vannak a kereskedő cégek, holott inkább a termelés és export lenne a cél.

A kockázatok további növekedésével kell számolnunk - hívja fel a figyelmet Mikael C. Szabo, a Coface Hungary országigazgatója. A fizetésképtelen cégek száma 2008-ban tovább emelkedik majd. Véleménye szerint ez a folyamat addig fog tartani, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely a fejlett gazdaságokat jellemzi. Számításai szerint ez összesen nagyjából 350-400 ezer aktív vállalkozást jelent.


Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását a bejegyzett társaságok hasonló arányaival összevetve kiderül, hogy 2007 év során a legtöbb eljárást a 20 milliós fogalom alatti mikro cégek, valamint a 20 és 300 millió forint közti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a hazai vállalkozások 74,32%-nak éves forgalma még a 20 millió forintot sem haladja meg, egyértelmű, hogy a legtöbb eljárás is ezekre a vállalkozásokra jut.


A fizetésképtelenségi eljárások iparágankénti számát vizsgálva kiderül: a legtöbb eljárásban változatlanul a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, valamint az építőiparban tevékenykedő cégek érintettek. Ezek mellett az ingatlangazdálkodási és a turisztikában, vendéglátásban érdekelt vállalkozások vannak nagy számban az eljárás alá vontak között. Így ez az öt ágazat - a vizsgált 23 ágazatból - együttesen az esetek 56,25 százalékáért felelős.


A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot tekintve a biztonsági tevékenységet folytató cégek, valamint a textil- és az építőipar áll az első három helyen, de az azt követő faipar, takarítás, fémipar és a nagykereskedelem értéke is az országos átlag felett található. Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy ebből a szempontból is az építőipar teljesít a legrosszabbul (eljárások 16,46%-a, összesen bejegyzett cégek 9,67%-a). Továbbá markáns eltéréseket regisztrált a Coface a nagykereskedelmi tevékenységet folytató vállatoknál (eljárások 13,12 %-a, összesen a bejegyzett cégek 8,9-%-a), a kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalatoknál (eljárások 15,47 %-a, összesen bejegyzett cégek 13,9-%-a), valamint a turizmus és vendéglátást folytató vállalatoknál (eljárások 5,3 %-a, összesen bejegyzett cégek 4,24%-a) is.

Ebben az összehasonlításban - az ingatlangazdálkodási ágazat (eljárások 5,84%- a, de a bejegyzett hazai cégek 13,45%), valamint az egészségügyitevékenységet végző vállalatok (eljárások 0,72%, de a bejegyzett hazai cégek 3,98%) - teljesítettek a legjobban.


Az alacsony bázisérték miatt olyan területeken tapasztalhattuk a fizetésképtelenségi eljárások legnagyobb relatív növekedését, mint pl. az oktatás (+15,66,18%), az egészségügy (+112,44%) és a vegyipar (+146,70%). Ugyanakkor figyelembe véve, hogy például a vegyipari cégeknél - a relatív növekedés ellenére - összesen csak 89 eljárásról, azaz az összes eljárás 2,08%-áról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés ellenére szó sincs iparági válságról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgált iparágak közül csupán a gépipari és a papíripari tevékenységet folytató vállalatok tudták csökkenteni a fizetésképtelenség arányszámát.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy a 2007-es év során a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták (az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 52,94%-át). Budapesten az eljárások 40%-át, Pest megyében pedig 12,92%-át indították. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a hazai vállalkozások 40%-át is a fővárosban regisztrálták.


A fizetésképtelenségi eljárások szempontjából a legrosszabb helyzetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb az elmúlt évben (9,37%), majd ezt követte Nógrád megye (7,76%) és Somogy megye (6,48%). Az átlagos fizetési kockázat Tolnában, Vasban és Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb. Ugyanakkor a helyzet tavaly Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Tolna megyében romlott a leginkább. Tekintettel az alacsony esetszámra, például Tolna megye, ahol a relatív növekedés (+64,39%) ellenére összesen csak 322 eljárásról, azaz az összes eljárás 1,46%-áról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés nem mutat térségi válságot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt évben az eljárások részaránya szintén meghaladja a megyében bejegyzett cégek arányát (eljárások 7,55%-a, összesen bejegyzett cégek 2,04%-a). További eltéréseket Somogy megyében (eljárások 3,45%-a, összesen bejegyzett cégek 2,00%-a) regisztrált a Coface. Ebben az összehasonlításban Budapest (eljárások 36,86%, de a bejegyzett hazai cégek 40,02), valamint Pest megye (eljárások 10,24%, de a bejegyzett hazai cégek 12,92%) teljesített a legjobban.

A 19 megye és Budapest közül csupán egy térségnek (Fejér megyének) sikerült fizetési kockázatán javítani.

Mikael C. Szabo a Coface Hungary országigazgatója arra számít, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások ellen idén jóval több behajtási eljárás indul majd, mint tavaly. Az év első napján a Coface adatbázisában levő cégek közül csaknem 6 adós ellen indítottak felszámolási eljárást, jóllehet eddig a napi "csúcs" három eljárás volt. Szabo hangsúlyozta, a végelszámolások döntő többségét a fizetési problémák miatt kezdik el, s ezt csak alátámasztja az a tény, hogy a végelszámolások 90 százaléka fordul át az eljárás során felszámolásba. Gyakran maguk a hitelezők - vagyis azok, akiknek nem fizetnek ügyfeleik - is felelősek a késedelmesen fizető ügyfelek rossz adóssá válásáért. A hazai vállalkozások óriási hányadánál teljesen hiányzik az üzleti terv, az egyetlen elvárás a forgalom növelése, amely miatt a profitabilitás abszolút másodlagos szerepet kap. Idehaza a kisebb, tőkehiányos cégek képtelenek az "elővigyázatosságra". Magyarországon csupán 600 cég használ hitelbiztosítást és csak 900 vásárol rendszeresen hitelminősítést, a kinnlevőségek kevesebb, mint 2 százaléka kerül csak behajtó céghez, noha az éves forgalmuknak csupán néhány ezrelékébe kerülne. "Amennyiben ez a hanyag szokás, vagy hiányzó kockázatkezelési üzleti kultúra gyökeresen nem változik meg, nem fog a fizetési morál a pozitív irányba elmozdulni" - zárja Mikael C. Szabo.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem