22 °C Budapest

Kinek a kezében vannak a hazai vállalkozások?

Pénzcentrum
2007. október 30. 05:55

Hazai körkép a vállalkozásokról Évről évre kevesebb vállalkozást jegyeznek be a cégbíróságok, s alapvető tendencia, hogy egyre kevesebb az egyéni, s egyre több a társas vállalkozás közöttük. De magyarok vagy külföldiek kezében vannak ezek a vállalkozások? És hol állunk az unióhoz képest? Erre és hasonló kérdésekre keresi jelen cikkünk a választ.

Mennyi cég van Magyarországon?


A társas vállalkozások között a legnépszerűbb alapítási forma évek óta a korlátolt felelősségű, illetve a betéti társaság. Az egyéni vállalkozások számának csökkenése vélhetően a magas adóterheknek köszönhető. Érdekesség gyanánt megemlíthető, hogy a nonprofit szervezetek száma is évről évre emelkedik, míg 2000-ben 65 335 ilyen szervezetet regisztrált a KSH, addig a tavalyi évben már 76 864-et - derül ki a KSH statisztikai évkönyvéből.

A regisztrált gazdasági szervezetek között a legtöbb (37,52%) az ingatlanügyletek, valamint a gazdasági szolgáltatások iparágban tevékenykedett. A második helyen a kereskedelem és javítás áll 17,86 százalékkal. Az építőipar szorult a dobogó harmadik fokára 7,98 százalékkal, ebben a szektorban egyébként hagyományosan magas az úgynevezett projektcégek aránya.

Ennél talán még érdekesebb adatokkal szolgálhat számunkra, ha azt vizsgáljuk, hogy vajon a regisztrált vállalkozásokon belül mennyi lehet azoknak a száma, amelyek valójában működnek egy adott év során.

A KSH statisztikája szerint működő vállalkozásnak az a társaság tekinthető, amelynek az adott évben volt árbevétele, vagy foglalkoztatottja. Az egyébként, hogy mely vállalkozás tekinthető működőnek mindig utólagosan kerül megállapításra, az Eurostat által készített vállalkozásdemográfiai felmérés alapján.


Ugyan az egyéni vállalkozások száma évről évre csökken közülük a működő vállalkozások száma 2000 óta emelkedő tendenciát mutat, míg a társas vállalkozások között 2004-hez képest 2005 során csökkent a működő cégek aránya.

Tulajdonosok: magyar vagy külföldi?

Kinek a kezében vannak a hazai cégek?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre a kérdésre adhat választ a külföldi érdekeltségű vállalkozások statisztikájának vizsgálata. Látható, hogy 2000 óta folyamatosan csökken a külföldi érdekeltségű vállalkozások száma, akár vegyes, akár kizárólag külföldi érdekeltségű vállalkozásról van szó.


Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy mely országokból érkeznek a külföldi tőkebefektetők, egyértelműen megállapítható az európai dominancia. A legtöbb tőke a KSH adatai szerint 2005 során a legtöbb, 3275 milliárd forintnyi tőke Németországból érkezett, őt követi Hollandia (1756 milliárd forint) és Ausztria (1310 milliárd forint).

2006 során a külföldiek számára a kereskedelem, javítás gazdasági ág bizonyult a legvonzóbbnak, igaz csupán hajszálnyival sikerült megelőzniük az ingatlanügyleteket, illetve gazdasági szolgáltatásokat. Harmadik helyen a feldolgozóipar végzett.

Hová visszük mi a pénzünket?


A 2005-ös év adatai alapján nekünk legvonzóbbnak Szlovákia bizonyult, de viszonoztuk a holland érdeklődést is.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?