18 °C Budapest

Kinek a kezében vannak a hazai vállalkozások?

Pénzcentrum
2007. október 30. 05:55

Hazai körkép a vállalkozásokról Évről évre kevesebb vállalkozást jegyeznek be a cégbíróságok, s alapvető tendencia, hogy egyre kevesebb az egyéni, s egyre több a társas vállalkozás közöttük. De magyarok vagy külföldiek kezében vannak ezek a vállalkozások? És hol állunk az unióhoz képest? Erre és hasonló kérdésekre keresi jelen cikkünk a választ.

Mennyi cég van Magyarországon?


A társas vállalkozások között a legnépszerűbb alapítási forma évek óta a korlátolt felelősségű, illetve a betéti társaság. Az egyéni vállalkozások számának csökkenése vélhetően a magas adóterheknek köszönhető. Érdekesség gyanánt megemlíthető, hogy a nonprofit szervezetek száma is évről évre emelkedik, míg 2000-ben 65 335 ilyen szervezetet regisztrált a KSH, addig a tavalyi évben már 76 864-et - derül ki a KSH statisztikai évkönyvéből.

A regisztrált gazdasági szervezetek között a legtöbb (37,52%) az ingatlanügyletek, valamint a gazdasági szolgáltatások iparágban tevékenykedett. A második helyen a kereskedelem és javítás áll 17,86 százalékkal. Az építőipar szorult a dobogó harmadik fokára 7,98 százalékkal, ebben a szektorban egyébként hagyományosan magas az úgynevezett projektcégek aránya.

Ennél talán még érdekesebb adatokkal szolgálhat számunkra, ha azt vizsgáljuk, hogy vajon a regisztrált vállalkozásokon belül mennyi lehet azoknak a száma, amelyek valójában működnek egy adott év során.

A KSH statisztikája szerint működő vállalkozásnak az a társaság tekinthető, amelynek az adott évben volt árbevétele, vagy foglalkoztatottja. Az egyébként, hogy mely vállalkozás tekinthető működőnek mindig utólagosan kerül megállapításra, az Eurostat által készített vállalkozásdemográfiai felmérés alapján.


Ugyan az egyéni vállalkozások száma évről évre csökken közülük a működő vállalkozások száma 2000 óta emelkedő tendenciát mutat, míg a társas vállalkozások között 2004-hez képest 2005 során csökkent a működő cégek aránya.

Tulajdonosok: magyar vagy külföldi?

Kinek a kezében vannak a hazai cégek?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre a kérdésre adhat választ a külföldi érdekeltségű vállalkozások statisztikájának vizsgálata. Látható, hogy 2000 óta folyamatosan csökken a külföldi érdekeltségű vállalkozások száma, akár vegyes, akár kizárólag külföldi érdekeltségű vállalkozásról van szó.


Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy mely országokból érkeznek a külföldi tőkebefektetők, egyértelműen megállapítható az európai dominancia. A legtöbb tőke a KSH adatai szerint 2005 során a legtöbb, 3275 milliárd forintnyi tőke Németországból érkezett, őt követi Hollandia (1756 milliárd forint) és Ausztria (1310 milliárd forint).

2006 során a külföldiek számára a kereskedelem, javítás gazdasági ág bizonyult a legvonzóbbnak, igaz csupán hajszálnyival sikerült megelőzniük az ingatlanügyleteket, illetve gazdasági szolgáltatásokat. Harmadik helyen a feldolgozóipar végzett.

Hová visszük mi a pénzünket?


A 2005-ös év adatai alapján nekünk legvonzóbbnak Szlovákia bizonyult, de viszonoztuk a holland érdeklődést is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?