12 °C Budapest

Kis cégek a szakadék szélén: nincs remény?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 09:45

A 2007-ben felszámolás alatt álló cégek túlnyomó többsége kereskedelmi és építőipari vállalkozás. Ezekből van a legtöbb Magyarországon, így ellenük indul a legtöbb felszámolási és végelszámolási eljárás, ráadásul a helyzet leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi időben szinte csak nagy lakásberuházásokról lehet hallani, így nem meglepő, ha a kisebb vállalkozások számára nem jut megrendelés. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint idén először csökkent az építőipari cégek száma, összesen 553 szűnt meg.

2007 első felében 40 százalékkal volt kevesebb a szerződéses állomány, így lényegesen kevesebb a munka, és kiélezettebb a verseny. A versenyben viszont csak úgy tudnak megmaradni a cégek, ha jelentősen áron alul tesznek ajánlatot, ami a minőség romlásához, vagy az alvállalkozó tönkretételéhez vezet.

Sok cég mögött viszont nincs igazi gazdasági tevékenység, így mikor megszűnnek, jelentős adósságot hagynak maguk után, arról nem is beszélve, hogy a cég vagyonát megszűnés előtt még megpróbálják átmenekíteni egy másik, újonnan alapított vállalkozásba.

A kereskedelmi cégek esetén a problémát az jelenti, hogy kevesen foglalkoznak hazai termékekkel, és az importőrök a kiskereskedők kikerülésével közvetlenül a fogyasztókhoz próbálják meg eljuttatni a termékeket, így csökkentve azok árát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedelemben egyfajta koncentráció zajlik, csökken az értékesítő helyek száma, ami leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja, mivel az alacsony tőke miatt ők a legsérülékenyebbek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?