5 °C Budapest

Kis cégek a szakadék szélén: nincs remény?

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 09:45

A 2007-ben felszámolás alatt álló cégek túlnyomó többsége kereskedelmi és építőipari vállalkozás. Ezekből van a legtöbb Magyarországon, így ellenük indul a legtöbb felszámolási és végelszámolási eljárás, ráadásul a helyzet leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja - írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi időben szinte csak nagy lakásberuházásokról lehet hallani, így nem meglepő, ha a kisebb vállalkozások számára nem jut megrendelés. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint idén először csökkent az építőipari cégek száma, összesen 553 szűnt meg.

2007 első felében 40 százalékkal volt kevesebb a szerződéses állomány, így lényegesen kevesebb a munka, és kiélezettebb a verseny. A versenyben viszont csak úgy tudnak megmaradni a cégek, ha jelentősen áron alul tesznek ajánlatot, ami a minőség romlásához, vagy az alvállalkozó tönkretételéhez vezet.

Sok cég mögött viszont nincs igazi gazdasági tevékenység, így mikor megszűnnek, jelentős adósságot hagynak maguk után, arról nem is beszélve, hogy a cég vagyonát megszűnés előtt még megpróbálják átmenekíteni egy másik, újonnan alapított vállalkozásba.

A kereskedelmi cégek esetén a problémát az jelenti, hogy kevesen foglalkoznak hazai termékekkel, és az importőrök a kiskereskedők kikerülésével közvetlenül a fogyasztókhoz próbálják meg eljuttatni a termékeket, így csökkentve azok árát.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedelemben egyfajta koncentráció zajlik, csökken az értékesítő helyek száma, ami leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja, mivel az alacsony tőke miatt ők a legsérülékenyebbek.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?