20 °C Budapest

Mikor érkezik a 2008-as pénz?

Pénzcentrum
2008. január 25. 05:55

Megérkezett az idei kiírások előszele, ugyanis társadalmi egyeztetésre bocsátották az idei évi Gazdaságfejlesztési Operatív Program alá tartozó kiírások egy részét, ami a tavalyi kiírások mellett már árulkodhat arról, mire számíthatunk 2008-ban a pályázatok területén.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemrégiben úgy tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a 2007-es Akciótervek felülvizsgálatáról várhatóan január utolsó hetében dönt majd a kormány, s azt követően lehet majd tudni pontosabban, hogyan alakul az idei év menetrendje.

Annyi azonban bizonyos, hogy január 18-án megjelent összesen 7 kiírás tervezete, ezek közül öt a GOP alá tartozik, a másik kettő a közép-magyarországi tükörpályázata. A tervezetet a tavalyi gyakorlattal ellentétben (amikor is e-mailben várták a véleményeket) az NFÜ partnerségi fórumában lehet véleményezni, egészen január 25-ig, vagyis ma délig lehet véleményezni, milyen pályázatot szeretnénk. Addig is, amíg megjelennek a konkrét kiírások, nézzük meg ezeket a tervezeteket!


Mindkét GOP kiírás a 2. prioritás alá esik, amelynek célja a vállalkozások, különösképpen a kkv-k, komplex fejlesztése. A 2007-es Akciótervek alapján a célkitűzés teljesülésére vonatkozó indikátorok szerint a vállalati szektor által megtermelt bruttó hozzáadott érték 2010-re 1,2, 2015-re pedig 1 százalékkal emelkedik. A vállalati szektor nettó árbevételének tekintetében pedig ugyanezen években 2, illetve 3 százalékos növekedési ütemet prognosztizálnak.


A GOP-2008-2.1.1./A (valamint a KMOP-2008-1.2.1./A) kiírás célja a kkv-k jövedelemtermelő képességének fejlesztése technológiai korszerűsítésen és fejlesztésen keresztül.

Aki pályázik, annak kötelessége bizonyos vállalásokat tennie, így az árbevételre (forintban vagy euróban) vonatkozóan azt, hogy a projekt befejezési évét követő 2 üzleti évben az éves nettó árbevétel reálnövekménye 3-6%, a projekt megvalósulási helyétől függően. Emellett a bázisárbevételhez képest kell teljesíteni azt, hogy a projekt befejezési évét követő 2 üzleti évben a pályázó összes árbevétel-növekménye elérje a támogatás 1,4-1,8-szorosát.

A támogatás keretében új eszköz beszerzését, illetve olyan használt eszköz beszerzését támogatják, amely nem régebbi 3 évnél. A vissza nem térítendő támogatás mellett a projekt megvalósulásának telephelyétől függően 50-70 százalékos (KMOP esetén 70-75 százalékos) önerőt kell biztosítani. A kiírás alapján minimum 1, maximum 20 (KMOP: 10) millió forintot lehet igényelni. A pályázatokat április 4-től egészen év végéig lehet majd benyújtani.

A GOP-2008-2.1.1./B (valamint a KMOP-2008-1.2.1./B) kiírás szintén a technológiai fejlesztést célozza, ám ezek a fejlesztések innovációs, adaptációs képességének erősítéséhez, a vállalkozások által előállított hozzáadott érték növeléséhez, környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elősegítéséhez, valamint a piacra jutáshoz kapcsolódik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az reálnövekedésre vonatkozó vállalás ezen kiírás esetében 4-6 százalék, a bázisévhez viszonyított árbevétel-növekmény pedig 1,4-1,6-szoros. Támogatás összesen 8 tevékenységhez igényelhető, ezek közül azonban csupán két tevékenység támogatható önállóan. Ezek a tevékenységek a következők:

1. eszközbeszerzés
2. infrastrukturális és ingatlan beruházás
3. eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések
4. információs technológia-fejlesztés
5. piacra jutás támogatása
6. vállalati HR-fejlesztés
7. tanácsadás igénybevétele
8. minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása.

A támogatási intenzitás 30-40 százalékos, a KMOP esetében 25-30 százalékosak. Legalább 20 (KMOP: 10), de legfeljebb 250 (KMOP: 50) millió forint igényelhető, vissza nem térítendő támogatás keretében. Pályázni szintén április 4-től lehet majd, ám a benyújtási határidő május 5-én lezárul.

A GOP-2008-2.1.1./C , a GOP-2008-2.1.2./B és a 2.1.2./C kiírások a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló technológiai fejlesztési projektek támogatására irányulnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem