12 °C Budapest

Új lehetőségek az energiatakarékosságra

Pénzcentrum
2008. január 14. 16:48

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által 2007-ben meghirdetett - lakossági energiatakarékosságot és a lakossági megújuló energiahordozó felhasználást támogató - Nemzeti Energiatakarékossági Program és a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram (NEP-2007) pályázat keretében - az esztendő végén összesített adatok szerint - a beérkezett pályázatok száma 5067 db volt. A pályázatok 29%-a kizárásra került formai és tartalmi hibák miatt, a megfelelőnek minősített több mint 3500 db pályázat támogatási igénye meghaladta a 806 millió Ft-ot és az az igényelt kedvezményes hitel összege 2,3 milliárd Ft volt.

A 2007. évi pályázat eredményei meghaladták az előző évet:
− A 2006. évi a pályázatban a támogatási célokra rendelkezésre álló keret 930 M Ft volt, amelyből a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2970 pályázatot támogatott és a támogatások révén megvalósuló beruházás 2,8 Mrd Ft-ot tett ki. 2007-ben a 3500 pályázat támogatására felhasznált 806 M Ft vissza nem térítendő állami támogatás révén 5,8 Mrd Ft értékű beruházás valósult meg.

− 2006-ban az 1 millió Ft állami támogatásra jutó fajlagos energia megtakarítás becsült értéke 88 GJ/év/M Ft, 2007-ben 124 GJ/év/M Ft volt.
A tavalyi évet összevetve a 2006. évvel látható, hogy kevesebb állami támogatási forrás felhasználásával több pályázatot támogatott a GKM, mint 2006-ban, a támogatás energetikai hatékonysága pedig 40%-kal haladta meg az előző évet.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a pályázati rendszer eredményeinek és hatékonyságának további fokozása, továbbá a megújuló energiahordozó felhasználás növelése érdekében 2008-ban változásokat tervez a NEP pályázati rendszerében. A tervezetet a Civil Fórumon társadalmi egyeztetésre most közreadja. A fő változási irányok a következők:
- a lakossági energia megtakarítást eredményező és a lakossági megújuló energiafelhasználást eredményező beruházások támogatási rendszere külön kiírásként jelenik meg. Külön-külön pályázatként jelenik meg különböző energiatakarékossági célú beruházások és a több célt megvalósító beruházások támogatása is.
- a pályázók köre bővítésre kerül a nem hagyományos építési módú, iparosított technológiával épített (panel, alagútzsalu, öntött, vasbeton-vázas és egyéb előre gyártott technológia) lakások egyedi beruházásainak a bevonásával,
- magasabb támogatási aránnyal lesznek ösztönözve az energetikailag hatékonyabb, több pályázati célt megvalósító lakossági beruházások, illetve a megújuló energiahordozó felhasználás növelésére irányuló beruházások,
- egyszerűsítve lesz a pályázati csomag,
- az energiahatékonyság javítása érdekében a tárca tervezi, hogy a NEP program része a háztartási eszközök cseréjének ösztönzése is, és
- növekszik a felvehető kedvezményes hitel összege.

A tervek szerint a NEP-2008 keretében az alábbi, energiamegtakarítást, illetve megújuló energiahordozó felhasználás növekedést eredményező pályázatok lesznek meghirdetve, várhatóan 2008. első negyedévében:
- NEP-2008-1: hagyományos építésű épületeken végrehajtott nyílászáró-csere vagy utólagos hőszigetelés, melynél a támogatás aránya 15%. A maximális támogatás 264.000 Ft, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 1.760.000 Ft.
- NEP-2008-2: hagyományos építésű és nem hagyományos építésű, épületeken végrehajtott fűtés- és/vagy használati melegvíz-ellátás korszerűsítés, melynél a támogatás aránya 20%. A maximális támogatás 400.000 Ft, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 2.000.000 Ft.
- NEP-2008-3: hagyományos építésű és nem hagyományos építésű épületeken végrehajtott energiamegtakarítást eredményező több célt megvalósító beruházások; nyílászáró csere és/vagy utólagos hőszigetelés és fűtés- és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítés együttesen, melynél a támogatás aránya 18%. A maximális támogatás 720.000 Ft, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 4.000.000 Ft.
- NEP-2008-4: a panel, illetve egyéb iparosított technológiával épült épületeken végrehajtott nyílászáró csere, melynél a támogatás aránya 15%. A maximális támogatás 264.000 Ft, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 1.760.000 Ft.
- NEP-2008-5: megújuló energiafelhasználás növelést eredményező beruházások melynél a támogatás aránya 25%. A maximális támogatás 1.000.000 Ft, a felvehető kedvezményes hitel maximális összege 4.000.000 Ft.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjának - www.gkm.gov.hu - Civil Fórum rovatában 2008. január 14-től elérhető, regisztráció után elolvasható és véleményezhető a Nemzeti Energiatakarékossági Program és a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram 2008. évi tervezett módosításai. A GKM a véleményeket 2008. január 28-ig várja, a Civil Fórum lehetőségének felhasználásával. A tárca ezekre visszajelzést ad.

A Civil Fórum olyan lehetőség, ahol minden érdeklődő kifejtheti véleményét a még készülő szakmai koncepciókról és szabályozás-tervezetekről, már igen korai szakaszban. A kezdeményezés mélyítheti a társadalmi párbeszédet és segíti a vélemény- és szólásszabadság kiteljesedését.
A tárca szakemberei azt remélik, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, és hozzászólásukkal segítik a sokoldalú megközelítést, a konszenzusos megoldások kialakítását és a döntések társadalmi elfogadását.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem