Visszafelé sült el a csodafegyver: zombivá vált cégek?

Pénzcentrum
2007. december 17. 16:00

Az amerikai jelzáloghitel-piaci botrány mindenhol otthagyta kezének nyomát, így azóta a vállalati hitelek világa sem olyan napfényes. A hitelezési feltételek komolyabbá válásával egyre több vállalkozásnak akadhatnak gondjai hitelezőivel, de a tengerentúlon gyakran használatos reorganizáció alkalmazása is nehezebbé válhat - írja az Economist.

A hitelhez jutás feltételeinek szigorodása mellett még a fejlett gazdaságokban tapasztalható lassulás is nehezíti a vállalatok dolgát. Mindezek alapján a vállalati csődök száma szinte bizonyosra vehető, hogy emelkedni fog. A fizetésképtelenség elkerülése végett pedig mind több vállalkozásnak lesz arra szüksége, hogy megegyezzen hitelezőivel adósságainak átstrukturálásáról, ez persze nem olyan könnyű feladat.

Szeptember közepe óta egyértelműen emelkedett a csőd elleni védelem költsége az alacsony minősítésű amerikai vállalkozások körében. A Moody's szerint a felvett hitelei miatt "csödőssé" váló, alacsony minősítésű vállalatok aránya egy éven belül 4,2 százalékra emelkedik a jelenlegi 1 százalékról.

A reorganizációs eljárás azonban nem minden vállalat esetén vezet sikerhez. Az amerikai és európai csődjogi szabályozás az utóbbi időben abba az irányba mozdult el, hogy minél könnyebbé váljon a haldokló vállalatok újraélesztése.

Ezzel szemben a vállalatok pénzügyeit már egyre nehezebb tisztázni. Egyrészt minden eddiginél magasabb az eladósodottsági arány, másrészt egyre több típusú adósság létezik, így egyre bonyolultabb a helyzet. Míg régebben általában csak intézményi - azon belül is leginkább banki - befektetőkkel lehetett találkozni a cégek hitelezői között, addig ma már számtalan típusú finanszírozót találhatunk, a kockázati tőkealapoktól kezdve, egészen a hedge fundokig.

Mindez konfliktusforrásként jelentkezik a fizetésképtelenné váló cégek esetén. Amennyiben magas az adósság aránya a vállalkozás eszközeihez képest, az könnyen jelentheti azt, hogy a hitelezők egy csoportja kielégítés nélkül marad. Mivel a reorganizációs tervhez a hitelezők többségének jóváhagyása szükséges, ez az egyes érdekcsoportok közötti hosszas vitába torkollhat, melynek végén a cégből csupán egy élőhalott marad.

Az érdekellentétek onnan fakadhatnak, hogy - a sokféle hitelező ellenére - általában két csoportra bonthatóak a reorganizációban részt vevő befektetők, egymásnak ellentmondó célokkal. A legtöbb hedge fund például csupán arra játszik, hogy olcsón vásároljon adósságot, majd drágán adja el azt. Több befektető pedig csupán kintlévőségeit szeretné eszközzé konvertálni.

Az egyes csoportok közötti érdekellentétek akár oda is vezethetnek, hogy a cég állapota teljesen feledésbe merül. Mint azt egy tanácsadó találóan meg is jegyezte, ahelyett, hogy a felek a torta méretét próbálnák meg növelni, azon vitatkoznak, hogy kinek mekkora szelet jut belőle.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17