11 °C Budapest

A vállalkozó fog felelni beszállítója tartozásáért

Pénzcentrum
2007. november 22. 09:00

Jövő év március elsejétől érvényesek az új felelősségi szabályok, melyek célja a közpénzek védelme. Ez alapján bizonyos esetekben a vállalkozó lesz felelős beszállítójának köztartozásaiért  - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az új szabály szerint a közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása.

Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégsem tartja vissza kifizetését, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Miután a lefoglalás megtörtént, a vállalkozó a végrehajtás alá vont összeggel csökkentve fizethet csupán beszállítójának. A kifizetési korlátozás minden, havi nettó 100 ezer forint összeget meghaladó kifizetésre vonatkozik.

Az új szabályozással azt a problémát kívánják orvosolni, hogy gyakorta eltűnnek a köztartozások elől az alvállalkozói lánc végén szereplő cégek, vagy fizetésképtelenné nyilvánítják magukat, a felszámolásnál, illetve a csődeljárásban a köztartozásoknak csupán töredéke térül meg.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?