24 °C Budapest

A vállalkozó fog felelni beszállítója tartozásáért

Pénzcentrum
2007. november 22. 09:00

Jövő év március elsejétől érvényesek az új felelősségi szabályok, melyek célja a közpénzek védelme. Ez alapján bizonyos esetekben a vállalkozó lesz felelős beszállítójának köztartozásaiért  - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az új szabály szerint a közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása.

Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégsem tartja vissza kifizetését, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Miután a lefoglalás megtörtént, a vállalkozó a végrehajtás alá vont összeggel csökkentve fizethet csupán beszállítójának. A kifizetési korlátozás minden, havi nettó 100 ezer forint összeget meghaladó kifizetésre vonatkozik.

Az új szabályozással azt a problémát kívánják orvosolni, hogy gyakorta eltűnnek a köztartozások elől az alvállalkozói lánc végén szereplő cégek, vagy fizetésképtelenné nyilvánítják magukat, a felszámolásnál, illetve a csődeljárásban a köztartozásoknak csupán töredéke térül meg.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24