22 °C Budapest

Jövőre a kertészkedésben lesz a pénz

Pénzcentrum
2007. december 7. 08:45

Jövőre az FVM az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) elsősorban a kertészeti ágazat fejlesztésére koncentrál majd - olvasható a Világgazdaságban.

Ficsor Ádám, a tárca szakállamtitkára szerint a kertészeti és növénytermesztési rendeletek várhatóan a második negyedévben jelennek meg. 2007 és 2013 között az ÚMVP összesen 1300 milliárd uniós forrás felhasználását teszi lehetővé.

Az FVM a kertészet fejlesztésére összesen 40-50 milliárd forintot (ebbe beleszámít a pályázók önrésze is) szánna, melynek révén 100 milliárdnyi, részben termelésnövelő beruházás valósulhatna meg.

Jövőre egyébként több más támogatási jogcím is meghirdetésre kerül, így az ÚMVP 60-70 tervezett programjából már 40-45 elérhetővé válik. A szakállamtitkár szerint az újabb programokkal a minisztérium mintegy 250 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást kötne le 2008-ban.

A tárca idén meghirdetett mezőgazdasági gépvásárlási lehetőséggel 2007 végéig 18-20 milliárd forintot ténylegesen ki is fizet a piaci szereplőknek. Összességében 40 milliárd támogatás kiutalására vállaltak kötelezettséget. Ezen felül a minisztérium még a Nemzeti vidékfejlesztési tervben meghirdetett, ma is futó programokra 10 milliárd forint támogatást fordít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett további 5 milliárd forintot igényelnek az ÚMVP előkészítési és elemzési munkálatai, így tehát a 2007-es ÚMVP kifizetés megközelíti a 35 milliárd forintot. A tényleges kifizetések ellenére az idén a legnagyobb programot az állattenyésztési környezetvédelmi és telepkonstrukciós pályázatok jelentették, összesen 284 milliárd forint támogatásra nyújtottak be igényt.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy egyes igénylők elállnak terveiktől, s felszámolják állományukat. Ficsor szerint ennek ellenére 200-250 milliárd forintnyi támogatás kifizethető lesz a következő években.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?