16 °C Budapest

Jövőre a kertészkedésben lesz a pénz

Pénzcentrum
2007. december 7. 08:45

Jövőre az FVM az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) elsősorban a kertészeti ágazat fejlesztésére koncentrál majd - olvasható a Világgazdaságban.

Ficsor Ádám, a tárca szakállamtitkára szerint a kertészeti és növénytermesztési rendeletek várhatóan a második negyedévben jelennek meg. 2007 és 2013 között az ÚMVP összesen 1300 milliárd uniós forrás felhasználását teszi lehetővé.

Az FVM a kertészet fejlesztésére összesen 40-50 milliárd forintot (ebbe beleszámít a pályázók önrésze is) szánna, melynek révén 100 milliárdnyi, részben termelésnövelő beruházás valósulhatna meg.

Jövőre egyébként több más támogatási jogcím is meghirdetésre kerül, így az ÚMVP 60-70 tervezett programjából már 40-45 elérhetővé válik. A szakállamtitkár szerint az újabb programokkal a minisztérium mintegy 250 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást kötne le 2008-ban.

A tárca idén meghirdetett mezőgazdasági gépvásárlási lehetőséggel 2007 végéig 18-20 milliárd forintot ténylegesen ki is fizet a piaci szereplőknek. Összességében 40 milliárd támogatás kiutalására vállaltak kötelezettséget. Ezen felül a minisztérium még a Nemzeti vidékfejlesztési tervben meghirdetett, ma is futó programokra 10 milliárd forint támogatást fordít.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett további 5 milliárd forintot igényelnek az ÚMVP előkészítési és elemzési munkálatai, így tehát a 2007-es ÚMVP kifizetés megközelíti a 35 milliárd forintot. A tényleges kifizetések ellenére az idén a legnagyobb programot az állattenyésztési környezetvédelmi és telepkonstrukciós pályázatok jelentették, összesen 284 milliárd forint támogatásra nyújtottak be igényt.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy egyes igénylők elállnak terveiktől, s felszámolják állományukat. Ficsor szerint ennek ellenére 200-250 milliárd forintnyi támogatás kifizethető lesz a következő években.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06