12 °C Budapest

Jövőre a kertészkedésben lesz a pénz

Pénzcentrum
2007. december 7. 08:45

Jövőre az FVM az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) elsősorban a kertészeti ágazat fejlesztésére koncentrál majd - olvasható a Világgazdaságban.

Ficsor Ádám, a tárca szakállamtitkára szerint a kertészeti és növénytermesztési rendeletek várhatóan a második negyedévben jelennek meg. 2007 és 2013 között az ÚMVP összesen 1300 milliárd uniós forrás felhasználását teszi lehetővé.

Az FVM a kertészet fejlesztésére összesen 40-50 milliárd forintot (ebbe beleszámít a pályázók önrésze is) szánna, melynek révén 100 milliárdnyi, részben termelésnövelő beruházás valósulhatna meg.

Jövőre egyébként több más támogatási jogcím is meghirdetésre kerül, így az ÚMVP 60-70 tervezett programjából már 40-45 elérhetővé válik. A szakállamtitkár szerint az újabb programokkal a minisztérium mintegy 250 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást kötne le 2008-ban.

A tárca idén meghirdetett mezőgazdasági gépvásárlási lehetőséggel 2007 végéig 18-20 milliárd forintot ténylegesen ki is fizet a piaci szereplőknek. Összességében 40 milliárd támogatás kiutalására vállaltak kötelezettséget. Ezen felül a minisztérium még a Nemzeti vidékfejlesztési tervben meghirdetett, ma is futó programokra 10 milliárd forint támogatást fordít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett további 5 milliárd forintot igényelnek az ÚMVP előkészítési és elemzési munkálatai, így tehát a 2007-es ÚMVP kifizetés megközelíti a 35 milliárd forintot. A tényleges kifizetések ellenére az idén a legnagyobb programot az állattenyésztési környezetvédelmi és telepkonstrukciós pályázatok jelentették, összesen 284 milliárd forint támogatásra nyújtottak be igényt.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy egyes igénylők elállnak terveiktől, s felszámolják állományukat. Ficsor szerint ennek ellenére 200-250 milliárd forintnyi támogatás kifizethető lesz a következő években.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem