24 °C Budapest

Leckék a sikeres vállalkozáshoz

Pénzcentrum
2007. november 6. 11:00

A jó pap holtig tanul, így nem árt, ha mindig figyelemmel kísérjük a világ és a gazdaság történéseit, főleg versenytársainkat. Sőt az sem baj, ha időről időre megvizsgáljuk a sikerrel járt gründolókat, hiszen hasznos tanácsokat rejtegethet számunkra cégük sikertörténete. Nézzünk meg közülük néhányat!

Ha rokonoktól, ismerősöktől kell kölcsönözni, tereljük azt formális mederbe

Az üzletet nem jó keverni az érzelmekkel, s az sem mindig a legjobb megoldás, ha a rokonoktól kölcsönkapott pénz segítségével indítjuk be vállalkozásunkat. Természetesen kivétel mindig akad, de az is igaz, hogy a családi pénzek áramlását inkább hivatalos mederbe érdemes terelni. Ehhez nyújt segítséget például a tengerentúliaknak a CircleLending is, amelyet erre a célra találtak ki.

Készíts elő mindent amíg fizetést kapsz valakitől

Mielőtt saját életünket elkezdenénk, érdemes minden lehetőséget kiaknázni és amit csak lehet, elrendezni. Így tett a 36 éves Michael Vien is, aki ma már sikeres játékgyáros. Amikorra otthagyta jól fizető állását a Fidelity Investmentsnél, addigra már két játék teljesen készen állt, s tesztelte is őket 500 gyermeken. A siker nem is maradt el, a felmondás után 90 nappal már majdnem 50 ezer darab játékot értékesített.

Azzal foglalkozz, ami boldoggá tesz

Sandy Ip pályafutása szinte filmbe illő, a szülők mély ellenzése ellenére vágta fejszéjét az ékszerüzletbe. Annak ellenére, hogy az üzlet egyelőre nem hoz óriási nyereséget, a 28 éves hölgy boldog, mivel azt csinálhatja, amit szeret. Saját ékszereket tervez, s amellett hogy egyre több neves áruház figyel fel kollekcióira, az interneten keresztül is árusítja portékáit.

Az örök nóta: kapcsolatépítés

Kiemelten fontos minél több ismeretséget szerezni és ennyi még nem elég, karban is tartani azokat. A 45 éves Sandi Webster az American Expressznél eltöltött idejét használta fel arra, hogy munkája kapcsán minél több céggel ismerkedjen meg, építsen ki kontaktokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez jól jött neki a későbbiekben, mikor elbocsátották a leépítések miatt, ekkor megalapította ugyanis saját marketing-tanácsadó cégét. Versenyelőnye pedig abban rejlett, hogy azokat a cégeket kereste fel testre szabott ajánlataival, akiket még munkája alatt megismert, s tudta, mivel foglalkoznak, illetve ami még fontosabb, hogy mire van szükségük.

Add el magad és az üzletedet

A kezdő vállalkozások általában legnagyobb problémája, hogy nincs meg a megfelelő mennyiségű tőke arra, hogy elindulhassanak. Ezzel a gonddal állt szemben Katya Tsaioun is, aki egy gyógyszertesztelő vállalkozást szeretett volna beindítani, de ennek sikerességéről első körben sem a bankokat, sem pedig a kockázati tőkéseket nem sikerült meggyőzniük.

A kezdeti kudarcok azonban nem keserítették el, ugyanis férjével közösen megtalálták a megoldást. A már meglévő, a kutatásokhoz, tesztelésekhez szükséges felszereléseket értékesítik ismerőseiknek, majd a rá következő öt évben visszavásárolják azt, 15 százalékos kamattal.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?