2 °C Budapest

Kasszasiker vagy a nagy bukás? Olasz ingatlanokba menekítik a pénzüket...

Pénzcentrum
2007. november 5. 14:00

Az általános nemzetközi befektetői hangulat több európai ország esetében is megindította a régóta rettegett korrekciót az ingatlanpiacon, főként azon országok esetében, ahol az árak az elmúlt esztendőben az inflációt jelentősen meghaladva, több helyütt két számjegyű növekedési rátát mutatva szárnyaltak.

Egy Fitch által készített tanulmány néhány hónappal ezelőtt rangsorolta a válság szempontjából leginkább érzékenynek mondható országokat, a vizsgált országok között pedig ott volt a hitelválság körüli izgalmakból kimaradó Olaszország is, melyet a Fitch hátrasorolt a negatív listán.

Olaszország sok szempontból a depressziós piaccal rendelkező Japánhoz és Németországhoz esik közel, az ingatlanbefektetés hozamának tényezői alapján való besoroláskor azonban, vagyis bérleti díjakat és az értéknövekményt alapul véve, már a 16 országból álló mezőny közepén található.

Sebezhető lakáshitelesek: ha kipukkad a lufi, itt kő kövön nem marad?!

Az olasz piacon egészen a 90-es évek végéig konzervatív hitelezési politikát folytattak a bankok, ez jelentősen visszafogta a piacot, az árszínvonal növekedése kontrollálható volt. Az első nagyobb fellendülést a líra európai valutákkal szembeni leértékelődése okozta, mely a külföldi befektetők számára kedvezővé tette az olasz ingatlanok vásárlását.

Amennyiben a hazai valuta, az olaszok esetében a líra gyengül, egy brit vásárlónak kevesebb fontot kell adnia adott mennyiségű líráért, így olcsóbbá válnak számára az olasz ingatlanok.

A folyamatot erősítette , hogy az olasz bankpiacon is megjelentek a több országban, régióban, globálisan tevékenykedő pénzintézetek, melyek a korábbi kondíciók által kiszorított vevők számára is lehetővé tették a hitelfelvételt és ezáltal az ingatlanvásárlást.

Bár az ingatlanárak növekedése a fent leírt tényezők hatására sem érte el a Spanyolországban vagy az Egyesült Királyságban jellemző mértéket, 1998 és 2003 között az ingatlanpiaci árszínvonal 7 százalékkal emelkedett évente. Az OECD adatai arról tanúskodnak, hogy ez a trend 2003 után is jellemző maradt, vagyis Olaszország esetében az árak tendenciózusan 5 százalék felett növekednek évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tengerpart közelsége, Olaszország történelmi városai és természeti szépsége pedig a kiadhatóságot is biztosítja, így nem csoda, hogy az olasz kisbefektetők is előnyben részesítik az ingatlanbefektetést az egyéb eszközökkel szemben. Az országos átlagárak 2000 és 2800 euró között változnak az új ingatlanok esetében, de a szórás, vagyis az átlagtól való átlagos eltérés rendkívül nagy.

Míg Szicíliában akár 1 millió eurót is elkérhetnek egy két-három szobás villáért , addig népszerű üdülőhelyeken kisebb apartmanokat akár már 125-130 ezer eurótól is kaphatunk.

A visszafogott növekedés és a megfelelő belföldi kereslet által hajtott piac jó megoldást jelenthet azok számára, akik a két számjegyű éves hozam ellenére sem szeretnék felvállalni a magasabb kockázatot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem