12 °C Budapest

Ellenőrzi az unió pénzei felhasználását

Pénzcentrum
2007. október 31. 08:30

A hazai szakemberek szerint egyértelműen hatékony eszköz lehet a Jaspers program a magyar döntéshozók kezében a nagyobb összegű uniós támogatások brüsszeli jóváhagyásához vezető úton - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága, az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közös kezdeményezése, a Jaspers program keretében uniós szakértők is bevonhatók a kohéziós alapból támogatást igénylő infrastrukturális nagyberuházások előkészületeibe.

Brüsszel ezzel kívánná garantálni a magas színvonalú, jó minőségű projektkidolgozást, meggyorsítani a 2007-től rendelkezésre álló források lehívását. A kedvezményezettek a szolgáltatást teljesen ingyenesen vehetik igénybe. A program magyarországi részleteiről egyelőre nem adott tájékoztatást az azt intéző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A program révén a végső támogatási döntés meghozatalánál felerősödött a szakértői vélemény szerepe, ugyanakkor előfordulhat, hogy a szakértők arra a következtetésre jutnak, szakmailag nem megalapozott, vagy éppen politikai célokat szolgál az adott fejlesztési elgondolás, így annak támogatását nem vagy csak feltételekkel ajánlják az Európai Bizottságnak.

Nem hivatalos információk szerint Magyarországon például a 4-es metró, az M0-s autóút vagy pedig a szegedi villamosközlekedés ügyében zajlik ilyen szakértői közreműködés, amelyre egyébként esélyes lehet a debreceni és a miskolci városi közlekedési nagyprojekt is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?