5 °C Budapest

Ellenőrzi az unió pénzei felhasználását

Pénzcentrum
2007. október 31. 08:30

A hazai szakemberek szerint egyértelműen hatékony eszköz lehet a Jaspers program a magyar döntéshozók kezében a nagyobb összegű uniós támogatások brüsszeli jóváhagyásához vezető úton - adja hírül a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatósága, az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közös kezdeményezése, a Jaspers program keretében uniós szakértők is bevonhatók a kohéziós alapból támogatást igénylő infrastrukturális nagyberuházások előkészületeibe.

Brüsszel ezzel kívánná garantálni a magas színvonalú, jó minőségű projektkidolgozást, meggyorsítani a 2007-től rendelkezésre álló források lehívását. A kedvezményezettek a szolgáltatást teljesen ingyenesen vehetik igénybe. A program magyarországi részleteiről egyelőre nem adott tájékoztatást az azt intéző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A program révén a végső támogatási döntés meghozatalánál felerősödött a szakértői vélemény szerepe, ugyanakkor előfordulhat, hogy a szakértők arra a következtetésre jutnak, szakmailag nem megalapozott, vagy éppen politikai célokat szolgál az adott fejlesztési elgondolás, így annak támogatását nem vagy csak feltételekkel ajánlják az Európai Bizottságnak.

Nem hivatalos információk szerint Magyarországon például a 4-es metró, az M0-s autóút vagy pedig a szegedi villamosközlekedés ügyében zajlik ilyen szakértői közreműködés, amelyre egyébként esélyes lehet a debreceni és a miskolci városi közlekedési nagyprojekt is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?