8 °C Budapest

Hol döntenek arról, mennyi pénzt kapsz?

Pénzcentrum
2007. október 24. 12:00

Kitől kapom a pénzt? Ki dönt arról, hogy mennyit? Irányító hatóság, vagy közreműködő szervezet? Mikor melyikről van szó? Ezekre a kérdésekre gyáltalán nem mindegy, mi a válasz, a Pénzcentrum segít kiigazodni az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó intézmények útvesztőiben.

Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT), vagy Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)?

Az NFT operatív programjai
· Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP)
· Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP)
· Agrár- és Vidékfejlesztés Operatív Program (AVOP)
· Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP)
· Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)
Ha egyszerűsíteni szeretnénk, azt mondhatnánk, az NFT a múlt és a jelen, az ÚMFT a jelen és a jövő. Természetesen ezt azért bővebben is kifejtjük. 2004 és 2006 között a Nemzeti Fejlesztési Terv rövid távú stratégiai céljaként a strukturális alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célkitűzéseket és prioritások meghatározását lehet megjelölni.

Az NFT általános célja pedig a Magyarország és az Európai Unió tagállamai közti fejlettségbeli különbségek mérséklése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv a 2007 - 2013-as fejlesztési időszakra vonatkozó célokat határozza meg, érdekesség gyanánt megemlíthető, hogy az ÚMFT valódi elnevezése Nemzeti Stratégiai Referenciakeret. E 7 év alatt hazánk 22,4 milliárd eurós támogatásban részesül annak érdekében, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz (ez a cél hasonlatos az NFT-ben meghatározotthoz).

Az ÚMFT operatív programjai
· Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP)
· Közlekedés Operatív Program (KÖZOP)
· Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP)
· Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)
· Elektronikus Közigazgatás Operatív Program
· Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP)
· Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP)
· Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP)
· Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP)
· Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP)
· Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP)
· Nyugat-Dunántúli Operatív Program (NYDOP)
· Végrehajtás Operatív Program
· Államreform Operatív Program
· Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP)
Az ÚMFT legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítését és a tartós növekedés feltételeinek megteremtését, melynek keretében hét kiemelt területen indít fejlesztéseket. Az ÚMFT-n belül összesen 15 operatív program került kidolgozásra, melyek mindegyikét elfogadta az Európai Unió (ebben hazánk az elsők között volt).

Az uniós pénzek felhasználásában, lehívásában vesznek részt az irányító hatóságok, illetve a közreműködő szervezetek, nézzük meg bővebben, melyikről, mit érdemes tudni.

Irányító hatóság

Az irányító hatóságok (IH) feladata, hogy közreműködjön az egyes operatív programok véglegesítésében. Emellett irányítja az egyes operatív programokhoz kapcsolódó Programkiegészítő Dokumentumok kidolgozását, s közreműködő szerepet vállal ezen dokumentumoknak az Európai Bizottsággal történő tárgyalásaiban.

Ennél talán még fontosabb, hogy az IH részt vegyen a költségvetés tervezésében, valamint a közreműködő szervezetek (KSZ) bevonása segítségével irányítsa a meghirdetett pályázatok és a központi programok végrehajtását.

Az ÚMFT egyes irányító hatóságai a következők:

· Koordinációs Irányító Hatóság
· Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága
· Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága
· Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága
· Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága
· Közlekedési Programok Irányító Hatósága
· Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága

Közreműködő szervezet

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Strukturális és Kohéziós Alapok kezelése során eljáró szervezeteket nevezik közreműködő szervezeteknek. Mindegyik operatív program esetében eljár egy-egy KSZ, egy szervezethez természetesen több operatív program is tartozhat. Az egyes pályázati kiírásokra való jelentkezést hozzájuk kell benyújtani, itt bírálják el az egyes pályázatokat, s itt zajlik a pénzügyi ellenőrzés is. A forráslehívásokról szintén a közreműködő szervezet dönt, de ez természetesen kizárólag az irányító hatóság jóváhagyásával történhet meg.

A 2006. októberében a Magyar Fejlesztési Bank által alapított Magyar Gazdaság-fejlesztési Központ (MAG) Zrt.-hez tartozik a GOP, illetve a KMOP egyes kiírásai. A MAG Zrt. egyébként Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával jött létre.

Az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht.-hez tartozik a TÁMOP, a TIOP, és természetesen KMOP.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságához tartozik a TÁMOP, a TIOP, KMOP. A Strukturális Alapok Programirodához tartoznak a TIOP, a KMOP pályázatai.

A KvVM- Fejlesztési Igazgatósága és az Energiaközpont Kht. felel a KEOP pályázataiért. A Közlekedés- fejlesztési Koordinációs Központ- Közlekedés- fejlesztési Integrált Közreműködő Szervezetéhez tartozik a KÖZOP, valamint annak közép-magyarországi operatív tükörpályázatai.

A VÁTI Kht.-hez tartozik az Államreform Operatív Program, az Elektronikus közigazgatás Operatív Program, az egyes területi irodái, pedig az egyes régiók operatív programjainak tükörpályázataiért.

A Regionális Operatív Programok esetében pedig az egyes régiók fejlesztési ügynökségei szerepelnek közreműködő szervezetként.

És akkor mi az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkor hogyan kapcsolódik az NFÜ az egyes uniós pályázatokhoz. Az NFÜ a Nemzeti Fejlesztési Hivatalból, valamint az NFT végrehajtását irányító szervezeteiből jött létre, a célból, hogy hatékonyabbá váljon az uniós támogatások felhasználását irányító intézményrendszer.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?