Hol döntenek arról, mennyi pénzt kapsz?

Pénzcentrum
2007. október 24. 12:00

Kitől kapom a pénzt? Ki dönt arról, hogy mennyit? Irányító hatóság, vagy közreműködő szervezet? Mikor melyikről van szó? Ezekre a kérdésekre gyáltalán nem mindegy, mi a válasz, a Pénzcentrum segít kiigazodni az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó intézmények útvesztőiben.

Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT), vagy Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)?

Az NFT operatív programjai
· Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP)
· Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP)
· Agrár- és Vidékfejlesztés Operatív Program (AVOP)
· Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP)
· Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)
Ha egyszerűsíteni szeretnénk, azt mondhatnánk, az NFT a múlt és a jelen, az ÚMFT a jelen és a jövő. Természetesen ezt azért bővebben is kifejtjük. 2004 és 2006 között a Nemzeti Fejlesztési Terv rövid távú stratégiai céljaként a strukturális alapokból támogatható fejlesztéspolitikai célkitűzéseket és prioritások meghatározását lehet megjelölni.

Az NFT általános célja pedig a Magyarország és az Európai Unió tagállamai közti fejlettségbeli különbségek mérséklése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv a 2007 - 2013-as fejlesztési időszakra vonatkozó célokat határozza meg, érdekesség gyanánt megemlíthető, hogy az ÚMFT valódi elnevezése Nemzeti Stratégiai Referenciakeret. E 7 év alatt hazánk 22,4 milliárd eurós támogatásban részesül annak érdekében, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz (ez a cél hasonlatos az NFT-ben meghatározotthoz).

Az ÚMFT operatív programjai
· Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP)
· Közlekedés Operatív Program (KÖZOP)
· Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP)
· Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)
· Elektronikus Közigazgatás Operatív Program
· Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP)
· Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP)
· Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP)
· Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP)
· Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP)
· Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP)
· Nyugat-Dunántúli Operatív Program (NYDOP)
· Végrehajtás Operatív Program
· Államreform Operatív Program
· Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP)
Az ÚMFT legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítését és a tartós növekedés feltételeinek megteremtését, melynek keretében hét kiemelt területen indít fejlesztéseket. Az ÚMFT-n belül összesen 15 operatív program került kidolgozásra, melyek mindegyikét elfogadta az Európai Unió (ebben hazánk az elsők között volt).

Az uniós pénzek felhasználásában, lehívásában vesznek részt az irányító hatóságok, illetve a közreműködő szervezetek, nézzük meg bővebben, melyikről, mit érdemes tudni.

Irányító hatóság

Az irányító hatóságok (IH) feladata, hogy közreműködjön az egyes operatív programok véglegesítésében. Emellett irányítja az egyes operatív programokhoz kapcsolódó Programkiegészítő Dokumentumok kidolgozását, s közreműködő szerepet vállal ezen dokumentumoknak az Európai Bizottsággal történő tárgyalásaiban.

Ennél talán még fontosabb, hogy az IH részt vegyen a költségvetés tervezésében, valamint a közreműködő szervezetek (KSZ) bevonása segítségével irányítsa a meghirdetett pályázatok és a központi programok végrehajtását.

Az ÚMFT egyes irányító hatóságai a következők:

· Koordinációs Irányító Hatóság
· Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága
· Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága
· Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága
· Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága
· Közlekedési Programok Irányító Hatósága
· Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága

Közreműködő szervezet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Strukturális és Kohéziós Alapok kezelése során eljáró szervezeteket nevezik közreműködő szervezeteknek. Mindegyik operatív program esetében eljár egy-egy KSZ, egy szervezethez természetesen több operatív program is tartozhat. Az egyes pályázati kiírásokra való jelentkezést hozzájuk kell benyújtani, itt bírálják el az egyes pályázatokat, s itt zajlik a pénzügyi ellenőrzés is. A forráslehívásokról szintén a közreműködő szervezet dönt, de ez természetesen kizárólag az irányító hatóság jóváhagyásával történhet meg.

A 2006. októberében a Magyar Fejlesztési Bank által alapított Magyar Gazdaság-fejlesztési Központ (MAG) Zrt.-hez tartozik a GOP, illetve a KMOP egyes kiírásai. A MAG Zrt. egyébként Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával jött létre.

Az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht.-hez tartozik a TÁMOP, a TIOP, és természetesen KMOP.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságához tartozik a TÁMOP, a TIOP, KMOP. A Strukturális Alapok Programirodához tartoznak a TIOP, a KMOP pályázatai.

A KvVM- Fejlesztési Igazgatósága és az Energiaközpont Kht. felel a KEOP pályázataiért. A Közlekedés- fejlesztési Koordinációs Központ- Közlekedés- fejlesztési Integrált Közreműködő Szervezetéhez tartozik a KÖZOP, valamint annak közép-magyarországi operatív tükörpályázatai.

A VÁTI Kht.-hez tartozik az Államreform Operatív Program, az Elektronikus közigazgatás Operatív Program, az egyes területi irodái, pedig az egyes régiók operatív programjainak tükörpályázataiért.

A Regionális Operatív Programok esetében pedig az egyes régiók fejlesztési ügynökségei szerepelnek közreműködő szervezetként.

És akkor mi az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon akkor hogyan kapcsolódik az NFÜ az egyes uniós pályázatokhoz. Az NFÜ a Nemzeti Fejlesztési Hivatalból, valamint az NFT végrehajtását irányító szervezeteiből jött létre, a célból, hogy hatékonyabbá váljon az uniós támogatások felhasználását irányító intézményrendszer.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem