Fejlesztési források - vállalkozói perspektívák

Pénzcentrum
2007. október 29. 13:20

"Az Új Magyarország Vállalkozói Program összefogja mindazokat a célokat és fejlesztési forrásokat, amelyek bármely vállalkozás számára eredményt hozhatnak." - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az új kormányzati szintű kkv-fejlesztési stratégia megvalósításának egyik jelentős bázisán, a Magyar Fejlesztési Bankban tartott közös sajtótájékoztatón. Erős János, a bank vezérigazgatója a kedvezményes finanszírozási források bankcsoport szintű rendszeréről és átláthatóságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések sikeréhez, a gazdaság dinamizálásához az Európai Unió programjaival összhangban, a mikro-, kis- és középvállalkozások aktív közreműködése is szükséges, valamint az, hogy a fejlesztéspolitikában az eddigieknél is nagyobb szerepet kapjanak ezek a cégek. "Gondolkozz először kicsiben!" - kezdte tájékoztatóját a vezérigazgató, idézve az uniós kkv-programot, amelynek az MFB kkv-król szóló üzleti filozófiája és finanszírozási lehetőségei is megfelelnek.

A kkv-k - amelyek a hazai vállalkozások döntő többségét adják - a foglalkoztatásban alapvető fontosságúak, az értéktermelésben a magyar GDP több mint felét állítják elő, viszont a fejlődési dinamikát biztosító exportnak csak mintegy egyharmadát adják. Ezt az ellentmondást a hatékonysági és alkalmazkodási lehetőségeik elősegítésével lehet és kell feloldani. A versenyt mindenben előtérbe helyező Európai Unió a Lisszaboni Stratégiájának továbbfejlesztésében is ennek megfelelően gondolkodik. A Magyar Fejlesztési Bank ezen elvek alapján alakítja az új vállalkozói programjait.

ÚJ MAGYARORSZÁG VÁLLALKOZÓI PROGRAM

Fejlesztési források - vállalkozói perspektívák

A kis- és középvállalkozások fejlesztésére vonatkozó kormányzati stratégia négy területet jelölt ki annak érdekében, hogy a kkv-k gazdasági teljesítménye a vállalkozók aktív közreműködésével növekedjen:
1. Támogató szabályozási környezet
2. Finanszírozási források bővülése
3. Vállalkozói tudás fejlődése
4. Üzleti infrastruktúra fejlesztése
Az Új Magyarország Vállalkozói Program (ÚMVP) valamennyi mikro-, kis- és középvállalkozás számára komplex fejlesztési eszközrendszert biztosít, amelyben az MFB és Bankcsoportja a jövőben is meghatározó szerepet tölt be.

A Program célja:

A kis- és középvállalkozóknak olyan eredményeket hozó szolgáltatások biztosítása, amellyel sikeres jövedelemtermelés növekedést érhetnek el, biztosítva ezzel a foglalkoztatás bővülését, stabil működésüket és versenyképességük javítását. A kkv-szektor erősödése az üzleti környezet fejlesztését, a gazdaság bázisának szélesítését szolgálhatja. Az ÚMVP alapját a 2005-ben hozott kormányzati és GKM koncepciók, a 2006. évi Kormányprogram, az Új Magyarország Fejlesztési Terv, a 2007-ben hozott kormányhatározatok és a szaktárca koncepciói, valamint az EU kkv-kről szóló programjai adják. A Program az eddig is sokoldalú kkv-fejlesztéspolitikai forrásokat átláthatóvá teszi, a kkv-k fejlettségi szintjének megfelelő együttműködést ajánl úgy, hogy az állami beavatkozás területeit és mértékét is behatárolja.

A Program jelentős újdonsága, hogy a globalizációs feltételekkel és az uniós elvekkel összhangban a különböző állami és fejlesztéspolitikai eszközök közötti szinergiákra épít, miközben jelentősen megnöveli az államilag támogatott finanszírozási források körét.

A Magyar Fejlesztési Bank új stratégiája az Új Magyarország Vállalkozói Programért

Az MFB 2007-2011-ig szóló új stratégiája már figyelembe vette a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó kormányzati és szaktárca szintű, valamint uniós programok célkitűzéseit, és az általános gazdasági környezeti változásokat.

A 2006-ban létrejött operatív holding szerkezetű MFB Bankcsoport már a vállalkozásfejlesztési intézményrendszer koncentrálódását tükrözi. Az MFB a megváltozott gazdasági környezetet figyelembe véve fejlesztette tovább bankcsoporti stratégiáját. Ennek célja az integrált termékpaletta kialakítása, az igényekhez igazított fejlesztési forráslehetőségek biztosítása egy rugalmas intézményrendszer hatékony működésével.

Az MFB stratégiai alapelve a felzárkózásért, a versenyképességért:
- biztosítani az uniós és hazai források elérhetőségét és ezzel együtt
- a "kevesebb, de hatékonyabb állami támogatás" uniós elv követése,
- hatékony forrásfelhasználás mind a bank, mind az ügyfelei részéről.

Az Új Magyarország Vállalkozói Programban meghatározó szerepet kapnak az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramon belüli prioritások:

- A Projektkiegészítő Hitelprogram az uniós és hazai pályázatok önrészéhez ad hitelt, ezzel segítve a pályázatok forrásainak elérhetőségét. Egy példán érzékeltetve: ha egy pályázó 20 millió forintos beruházást akar megvalósítani, amihez 7 millió forintos támogatást kap a Gazdaságfejlesztési Operatív programból, akkor a sajáterőt, 5 millió forintot önmagának kell biztosítani. A különbözetre viszont 8 millió forintos kedvezményes kamatozású, 15 éves lejáratú hitelt vehet fel a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramból.

- Az Új Magyarország Kisvállalkozói Hitelt a közeli hetekben vezeti be az MFB azzal a céllal, hogy gyorsan és egyszerűen lehessen legfeljebb 50 millió forintos fejlesztési hitelhez jutni. Az MFB bankügynöki együttműködésre törekszik a takarékszövetkezetekkel, bankokkal, kamarákkal, szakmai- és érdekszövetségekkel, valamint az üzleti szektor azon képviselőivel, akik pénzügyi, műszaki tanácsadással is támogatnák a vállalkozások technológiafejlesztéséhez kapcsolódó beruházási hiteleinek megvalósítását. Első lépésben 10 milliárd forintos keretösszeggel indul a program, ami 400-500 vállalkozás számára jelenthet versenyképességet javító forrást.

- 2007. decemberétől a vállalkozások számára az MFB lehetőséget biztosít, hogy a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében ne csak forint, hanem euró alapú hitelt is igénybe tudjanak venni 4 ezer eurótól 11 millió euróig.

- A Új Magyarország Forrás Áthidaló Tőkehitel lehetőséget ad arra, hogy minimálisan 5-7 éves türelmi idővel vegyenek fel hitelt amellyel részben pótolhatják a vállalkozások tőkehiányát és ezáltal jelentősen javíthatják versenyképességüket.

- Mikrohitel Plusz Program a jövőben is a Jeremie programok kiegészítője lesz.

A kkv-kat közvetetten is segítő egyéb új hitelek közül említést érdemel:

- A 2007. december végén induló, 60 milliárd forintos Új Magyarország Önkormányzati Kötvényfinanszírozási Program. Ez lehetővé teszi, hogy az európai uniós pályázatokhoz szükséges saját erő pótlását az önkormányzatok kötvénykibocsátással, alacsony kamat mellett tudják megvalósítani. Az Önkormányzati Hitelprogram és a Kötvényprogram együttesen olyan fejlesztési forrás-együttest jelent, ami biztosíthatja a vállalkozások helyi infrastruktúrájának és üzleti környezetének fejlődését.

A következő hónapokban néhány új fejlesztési program bevezetése is várható. Az Új Magyarország Lízing Finanszírozási Program mikro- és kisvállalkozások gép- és beruházási lízinglehetőségeit segíti. Az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram pedig a technológiafejlesztést végrehajtó vállalkozások számára ad majd kedvezményes kamatozású, középlejáratú forgóeszközhitelt.

Összességében az MFB Rt. mintegy 417 milliárd forint 15-25 éves fejlesztési hitellehetőséggel van jelen a piacon és minden hitelprogramjában biztosítja az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program saját erő pótló finanszírozását. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által nem érintett területekre, gazdaságfejlesztési céllal, 2008 és 2010 közötti időszakra további 250-300 milliárd forintnyi hosszúlejáratú újabb kedvezményes hitel biztosítását teszi lehetővé a hazai fejlesztési bank.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?