15 °C Budapest

Gyorsulóban a futárok

Pénzcentrum
2007. október 30. 08:30

Az uniós bővítés hatására az elmúlt három évet a nemzetközi küldemények piacának dinamikus növekedése jellemezte. A teljes CEP-(futár, expressz, csomag) piac nagysága a tavalyi év során 64,8 milliárd forint volt, ez 26 százalékkal haladta meg az előző évit - tudósít a Világgazdaság.

A Logisztikai Rendszertechnikai Kft. felmérésében a felhasznált adatok többsége a piaci szereplők adatszolgáltatásán nyugszik. Ennek alapján a nemzetközi CEP-szegmens bővülési dinamikája újfent meghaladta a belföldit, így egyre nagyobb arányt képvisel a teljes magyar CEP-piacból. Emellett tovább emelkedett a piaci koncentráció is, az első öt cég részesedése 76,3, az első haté 80,1, az első húszé pedig 95 százalékos volt.

A futárpiac a tavalyi év során közel 2,4 milliárd forintot tett ki, az előző évhez képest ez 11,5 százalékkal több. Továbbra is magas a mikrovállalkozások száma, azonban szakemberek szerint jelentősnek mindössze 15 cég tekinthető, igaz, meghatározó részesedése egyiküknek sincs.

Annak ellenére, hogy a kisebb, néhány fős társaságok üzleti esélyei és jövedelemtermelő képessége tovább csökken, nem várható tömeges eltűnésük az újabb és újabb belépőknek köszönhetően. Éves szinten a piac volumene 1,5-1,6 millió csomag.

Az expresszpiac 2006-ban 14,5 milliárd forintos volt, amely 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. A piac volumene 15-16 millió csomag évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többnapos kézbesítési szegmens tavalyi forgalma 5 milliárd forintot tett ki, ez mindössze 3,7 százalékkal haladta meg a 2005-ös értéket. A piac rendkívüli koncentráltságát jelzi, hogy a legnagyobb szolgáltatóknak kétharmados a részesedésük.

A belföldi CEP-piacon egy munkanapra 94-95 ezer küldemény jut, amely hét százalékkal több, mint 2005-ben. A nemzetközi küldeményeket is hozzávéve a teljes magyar CEP-piac napi kezelt csomagmennyisége 110-115 ezer darab.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04