22 °C Budapest

Biciklis, motoros, multi... - mi a helyzet a futároknál?

Pénzcentrum
2006. október 16. 13:00

Bizony, ha ki szeretnénk kerülni a "snail-mail"-nek is becézett hivatalos postai utat, de jellegéből fakadóan elektronikusan sem tudjuk a szükséges dokumentumokat elküldeni, akkor igénybe vehetjük a futárszolgálatokat.

A futárpiacon többféle szolgáltatással is találkozhatunk, mi megnéztük a biciklis, a motoros, és a multinacionális futárcégeket.

Biciklis futárok

Legelsőként Magyarországon ebben az üzletágban 1993-ban jelent meg a Hajtás Pajtás. Következőként 1999-ben az Elit Expressz indította Budapest útjaira "bringás" futárait, őket követte 2002-ben az Aranykerék szolgálat. Sinka Károly a Hajtás Pajtás PR-felelősének elmondása alapján ők mára már 140-150 alkalmazottal dolgoznak. Mindegyik futárszolgálat egyetértett abban, hogy a piacon nagy verseny van, ennek ellenére mindegyik cégnek magasak a profitvárakozásaik.

Budapesten az Aranykerék kivételével mindegyik futárszolgálat hat zónára osztotta fel a várost, így változtatva a tarifákat. A táblázatban a minimum és maximum árakat tüntettük fel. Mindegyik cég vállal természetesen felárért cserébe "teherszállítást" utánfutós biciklikkel.

A kiemelkedő gyorsaságért mindhárom társaságnál 50% felárat kell fizetni. A Hajtás Pajtás mindenkinek rendelkezésére áll hétvégén és éjszaka is, az Aranykerék csak szerződött ügyfeleknek, az Elit Expressznél pedig nem vállalnak éjjel, vagy hétvégén szállítást. A Hajtás Pajtás és az Aranykerék autós megrendeléseket is vállal, az Aranykerék tarifái, mint a kerékpárosnál is kicsivel alacsonyabbak a Hajtás Pajtásénál.

Vidékre a biciklisek közül a Hajtás Pajtás és az Aranykerék vállal szállítást, a Hajtás Pajtás kedvezményesebb díjakat kínál, amennyiben elegendő másnapra teljesíteni a fuvart.


Motorosok

Ahogyan a bicikliseknél, a motoros társaiknál is lehetőség van szükség esetén magasabb tarifáért autós szállítást igényelni. Az Árkádia és a Gepard Team is 5, illetve 6 zónára osztotta Budapestet, míg az Aventis egységes tarifákkal dolgozik, vidékre is.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Vidékre a kilométerdíjak meglehetősen eltérőek, itt érdemes lehet mérlegelni, hogy pontosan kit is választunk.

Multik

Magyarországon ma már több multinacionális futárszolgáltatást (is) nyújtó cég elérhető, így a DHL, a GLS, és a UPS is. Mivel ezeknél a vállalatokál már többféle szolgáltatásmód közül is választhatunk, s a célállomások is külföldön vannak, meglehetősen differenciáltak az ártáblázatok. A GLS-nél nem súly alapján számolnak tarifát, s csak az Európai Unió "szomszédos, frekventált, elérhető és távoli" részeibe vállalnak szállítást. Így egy XS-Pack minimális és maximális díjait hasonlítottuk össze a másik két cég dokumentum-feladási tarifáival. A DHL és a UPS is különböző zónákra osztja Európát, így náluk is a legkisebb, legnagyobb tarifa intervallumát adtuk meg.

Egyéb érdekes futárszolgálatok

A hagyományos étel-, ital-, dokumentumfutárok mellett fellelhető néhány érdekes szolgáltatás is, mint például a Fagyifutár, amely dél-Magyarországon működik. Ám meglepetésre top termékei között az előfőzött mélyfagyasztott Pacal, gesztenyemassza, s nem néhány gombóc fagylalt szerepel. Budapesten lehet akár méz házhozszállítását is kérni. De lehetőség van virágfutár, vagy vitaminfutár szolgáltatásait is igénybe venni. Ha a neten figyelmesen keresgélünk ráakadhatunk gáz-, tányér- és pohárfutárra is.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM