31 °C Budapest

Biciklis, motoros, multi... - mi a helyzet a futároknál?

Pénzcentrum
2006. október 16. 13:00

Bizony, ha ki szeretnénk kerülni a "snail-mail"-nek is becézett hivatalos postai utat, de jellegéből fakadóan elektronikusan sem tudjuk a szükséges dokumentumokat elküldeni, akkor igénybe vehetjük a futárszolgálatokat.

A futárpiacon többféle szolgáltatással is találkozhatunk, mi megnéztük a biciklis, a motoros, és a multinacionális futárcégeket.

Biciklis futárok

Legelsőként Magyarországon ebben az üzletágban 1993-ban jelent meg a Hajtás Pajtás. Következőként 1999-ben az Elit Expressz indította Budapest útjaira "bringás" futárait, őket követte 2002-ben az Aranykerék szolgálat. Sinka Károly a Hajtás Pajtás PR-felelősének elmondása alapján ők mára már 140-150 alkalmazottal dolgoznak. Mindegyik futárszolgálat egyetértett abban, hogy a piacon nagy verseny van, ennek ellenére mindegyik cégnek magasak a profitvárakozásaik.

Budapesten az Aranykerék kivételével mindegyik futárszolgálat hat zónára osztotta fel a várost, így változtatva a tarifákat. A táblázatban a minimum és maximum árakat tüntettük fel. Mindegyik cég vállal természetesen felárért cserébe "teherszállítást" utánfutós biciklikkel.

A kiemelkedő gyorsaságért mindhárom társaságnál 50% felárat kell fizetni. A Hajtás Pajtás mindenkinek rendelkezésére áll hétvégén és éjszaka is, az Aranykerék csak szerződött ügyfeleknek, az Elit Expressznél pedig nem vállalnak éjjel, vagy hétvégén szállítást. A Hajtás Pajtás és az Aranykerék autós megrendeléseket is vállal, az Aranykerék tarifái, mint a kerékpárosnál is kicsivel alacsonyabbak a Hajtás Pajtásénál.

Vidékre a biciklisek közül a Hajtás Pajtás és az Aranykerék vállal szállítást, a Hajtás Pajtás kedvezményesebb díjakat kínál, amennyiben elegendő másnapra teljesíteni a fuvart.


Motorosok

Ahogyan a bicikliseknél, a motoros társaiknál is lehetőség van szükség esetén magasabb tarifáért autós szállítást igényelni. Az Árkádia és a Gepard Team is 5, illetve 6 zónára osztotta Budapestet, míg az Aventis egységes tarifákkal dolgozik, vidékre is.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Vidékre a kilométerdíjak meglehetősen eltérőek, itt érdemes lehet mérlegelni, hogy pontosan kit is választunk.

Multik

Magyarországon ma már több multinacionális futárszolgáltatást (is) nyújtó cég elérhető, így a DHL, a GLS, és a UPS is. Mivel ezeknél a vállalatokál már többféle szolgáltatásmód közül is választhatunk, s a célállomások is külföldön vannak, meglehetősen differenciáltak az ártáblázatok. A GLS-nél nem súly alapján számolnak tarifát, s csak az Európai Unió "szomszédos, frekventált, elérhető és távoli" részeibe vállalnak szállítást. Így egy XS-Pack minimális és maximális díjait hasonlítottuk össze a másik két cég dokumentum-feladási tarifáival. A DHL és a UPS is különböző zónákra osztja Európát, így náluk is a legkisebb, legnagyobb tarifa intervallumát adtuk meg.

Egyéb érdekes futárszolgálatok

A hagyományos étel-, ital-, dokumentumfutárok mellett fellelhető néhány érdekes szolgáltatás is, mint például a Fagyifutár, amely dél-Magyarországon működik. Ám meglepetésre top termékei között az előfőzött mélyfagyasztott Pacal, gesztenyemassza, s nem néhány gombóc fagylalt szerepel. Budapesten lehet akár méz házhozszállítását is kérni. De lehetőség van virágfutár, vagy vitaminfutár szolgáltatásait is igénybe venni. Ha a neten figyelmesen keresgélünk ráakadhatunk gáz-, tányér- és pohárfutárra is.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04