12 °C Budapest

Biciklis, motoros, multi... - mi a helyzet a futároknál?

Pénzcentrum
2006. október 16. 13:00

Bizony, ha ki szeretnénk kerülni a "snail-mail"-nek is becézett hivatalos postai utat, de jellegéből fakadóan elektronikusan sem tudjuk a szükséges dokumentumokat elküldeni, akkor igénybe vehetjük a futárszolgálatokat.

A futárpiacon többféle szolgáltatással is találkozhatunk, mi megnéztük a biciklis, a motoros, és a multinacionális futárcégeket.

Biciklis futárok

Legelsőként Magyarországon ebben az üzletágban 1993-ban jelent meg a Hajtás Pajtás. Következőként 1999-ben az Elit Expressz indította Budapest útjaira "bringás" futárait, őket követte 2002-ben az Aranykerék szolgálat. Sinka Károly a Hajtás Pajtás PR-felelősének elmondása alapján ők mára már 140-150 alkalmazottal dolgoznak. Mindegyik futárszolgálat egyetértett abban, hogy a piacon nagy verseny van, ennek ellenére mindegyik cégnek magasak a profitvárakozásaik.

Budapesten az Aranykerék kivételével mindegyik futárszolgálat hat zónára osztotta fel a várost, így változtatva a tarifákat. A táblázatban a minimum és maximum árakat tüntettük fel. Mindegyik cég vállal természetesen felárért cserébe "teherszállítást" utánfutós biciklikkel.

A kiemelkedő gyorsaságért mindhárom társaságnál 50% felárat kell fizetni. A Hajtás Pajtás mindenkinek rendelkezésére áll hétvégén és éjszaka is, az Aranykerék csak szerződött ügyfeleknek, az Elit Expressznél pedig nem vállalnak éjjel, vagy hétvégén szállítást. A Hajtás Pajtás és az Aranykerék autós megrendeléseket is vállal, az Aranykerék tarifái, mint a kerékpárosnál is kicsivel alacsonyabbak a Hajtás Pajtásénál.

Vidékre a biciklisek közül a Hajtás Pajtás és az Aranykerék vállal szállítást, a Hajtás Pajtás kedvezményesebb díjakat kínál, amennyiben elegendő másnapra teljesíteni a fuvart.


Motorosok

Ahogyan a bicikliseknél, a motoros társaiknál is lehetőség van szükség esetén magasabb tarifáért autós szállítást igényelni. Az Árkádia és a Gepard Team is 5, illetve 6 zónára osztotta Budapestet, míg az Aventis egységes tarifákkal dolgozik, vidékre is.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Vidékre a kilométerdíjak meglehetősen eltérőek, itt érdemes lehet mérlegelni, hogy pontosan kit is választunk.

Multik

Magyarországon ma már több multinacionális futárszolgáltatást (is) nyújtó cég elérhető, így a DHL, a GLS, és a UPS is. Mivel ezeknél a vállalatokál már többféle szolgáltatásmód közül is választhatunk, s a célállomások is külföldön vannak, meglehetősen differenciáltak az ártáblázatok. A GLS-nél nem súly alapján számolnak tarifát, s csak az Európai Unió "szomszédos, frekventált, elérhető és távoli" részeibe vállalnak szállítást. Így egy XS-Pack minimális és maximális díjait hasonlítottuk össze a másik két cég dokumentum-feladási tarifáival. A DHL és a UPS is különböző zónákra osztja Európát, így náluk is a legkisebb, legnagyobb tarifa intervallumát adtuk meg.

Egyéb érdekes futárszolgálatok

A hagyományos étel-, ital-, dokumentumfutárok mellett fellelhető néhány érdekes szolgáltatás is, mint például a Fagyifutár, amely dél-Magyarországon működik. Ám meglepetésre top termékei között az előfőzött mélyfagyasztott Pacal, gesztenyemassza, s nem néhány gombóc fagylalt szerepel. Budapesten lehet akár méz házhozszállítását is kérni. De lehetőség van virágfutár, vagy vitaminfutár szolgáltatásait is igénybe venni. Ha a neten figyelmesen keresgélünk ráakadhatunk gáz-, tányér- és pohárfutárra is.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?