24 °C Budapest

Magyarország nyolcadik az olcsósági ranglistán

Pénzcentrum
2007. október 19. 11:00

A kölni székhelyű Institut der Wirtschaft (IW Köln) a különböző államok iparát jellemző személyi jellegű költségek alapján rangsorolta az európai országokat, illetve a világ két vezető gazdasági nagyhatalmát, Japánt és az Egyesült Államokat.

A rangsor elkészítésénél az IW Köln a vállalatalapításkor, illetve a már működő vállalatok esetében a költségek racionalizálásakor felszínre kerülő szempontok közül az egyik legfontosabbat, vagyis a személyi jellegű költségek alakulását vizsgálta. A munkaerő-költségek jelentős mértékű megnövekedése vezetett ugyanis oda, hogy a német vállalatok többsége először Kelet-Németországba, majd Kelet-Európába és végül Ázsiába, főként Kínába telepítette át termelő üzemeit.

A munkaerőhöz kapcsolódó költségeket a gazdasági intézet szakemberei, ahogy az az alábbi diagramon is jól látszik, két részre osztották: tisztán bérjellegű költségekre, illetve egyéb béren kívüli, általuk kiegészítőnek nevezett költségekre.


Személyi jellegű költségek az iparban

(euró/fő/óra, 2006.)

Forrás: IW Köln

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A végső sorrend szerint a legrosszabb helyzetben a norvég, a belga és a nyugat-német vállalatok vannak, míg a legkedvezőbb feltételeket az Európai Unióhoz 2007. január elsejével csatlakozott Románia és Bulgária biztosítja a termelő egységeiket áthelyezni szándékozó vállalatok számára. Ehhez hozzájárul az utóbbi országokban elindított adóreform, melynek hatására jelentősen csökkent a személyi jövedelemmel kapcsolatos adók mértéke.

Az ipari foglalkoztatottakra jutó óránkénti költségeket tekintve elmondható, hogy a legrosszabb helyzetben a nyugat-európai és a skandináv államok vannak, ahol a költségek óránként megközelítik, több esetben meg is haladják a 30 eurót.

Hazánk a 25. a listán, ez azonban kivételesen jót jelent számunkra, legalábbis, ha a versenyképesség szemszögéből tekintünk az IW Köln által felállított rangsorra. Ez egyben ugyanis azt is jelenti, hogy Magyarország a személyi jellegű költségek szempontjából nyolcadik helyen áll Európában. A munkaerőhöz kapcsolódó költségek óránként 6 eurót emésztenek fel határainkon belül.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM