13 °C Budapest

Magyarország nyolcadik az olcsósági ranglistán

Pénzcentrum
2007. október 19. 11:00

A kölni székhelyű Institut der Wirtschaft (IW Köln) a különböző államok iparát jellemző személyi jellegű költségek alapján rangsorolta az európai országokat, illetve a világ két vezető gazdasági nagyhatalmát, Japánt és az Egyesült Államokat.

A rangsor elkészítésénél az IW Köln a vállalatalapításkor, illetve a már működő vállalatok esetében a költségek racionalizálásakor felszínre kerülő szempontok közül az egyik legfontosabbat, vagyis a személyi jellegű költségek alakulását vizsgálta. A munkaerő-költségek jelentős mértékű megnövekedése vezetett ugyanis oda, hogy a német vállalatok többsége először Kelet-Németországba, majd Kelet-Európába és végül Ázsiába, főként Kínába telepítette át termelő üzemeit.

A munkaerőhöz kapcsolódó költségeket a gazdasági intézet szakemberei, ahogy az az alábbi diagramon is jól látszik, két részre osztották: tisztán bérjellegű költségekre, illetve egyéb béren kívüli, általuk kiegészítőnek nevezett költségekre.


Személyi jellegű költségek az iparban

(euró/fő/óra, 2006.)

Forrás: IW Köln

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A végső sorrend szerint a legrosszabb helyzetben a norvég, a belga és a nyugat-német vállalatok vannak, míg a legkedvezőbb feltételeket az Európai Unióhoz 2007. január elsejével csatlakozott Románia és Bulgária biztosítja a termelő egységeiket áthelyezni szándékozó vállalatok számára. Ehhez hozzájárul az utóbbi országokban elindított adóreform, melynek hatására jelentősen csökkent a személyi jövedelemmel kapcsolatos adók mértéke.

Az ipari foglalkoztatottakra jutó óránkénti költségeket tekintve elmondható, hogy a legrosszabb helyzetben a nyugat-európai és a skandináv államok vannak, ahol a költségek óránként megközelítik, több esetben meg is haladják a 30 eurót.

Hazánk a 25. a listán, ez azonban kivételesen jót jelent számunkra, legalábbis, ha a versenyképesség szemszögéből tekintünk az IW Köln által felállított rangsorra. Ez egyben ugyanis azt is jelenti, hogy Magyarország a személyi jellegű költségek szempontjából nyolcadik helyen áll Európában. A munkaerőhöz kapcsolódó költségek óránként 6 eurót emésztenek fel határainkon belül.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20