12 °C Budapest

A 21. század legrémesebb munkahelyei...

Pénzcentrum
2007. október 10. 13:00

A kormány jelenlegi álláspontja szerint a gyártáshoz kapcsolódó munkahelyek számát 2014-ig 5 százalékkal kell csökkenteni, mivel a termelés Amerikából folyamatosan átkerül a tengerentúlra. Ugyanez a helyzet a textiliparral, ahol a varrógép kezelők például 36 százalékos leépítésre számíthatnak. Az informatika ráadásul számos területen helyettesíteni fogja az élőmunkát, az ügyintézők száma szintén 36 százalékkal fog csökkenni a következő 7 éven belül...

De a nyilvánvaló áldozatokon túl mások is meg fogják szenvedni az elkövetkező évek változásait, miközben Amerika átáll a termelő társadalomról szolgáltató társadalomra. A legérdekesebb azoknak a munkahelyeknek a helyzete, ahol a várható növekedés sokkal alacsonyabb, mint a többi ágazatban. Itt várhatóak a legnagyobb meglepetések...

A programozóké például az egyik ilyen kérdéses szakma. A munkahelyek számának várható növekedése és a számítógépipar rohamos fejlődése ellenére mindössze 2 százalékkal több programozót fognak alkalmazni 2014-ig. A meglepő helyzet oka az erőforrás kihelyezés. A cégek ugyanis külső, sokszor olcsóbban dolgozó cégeknek szerveznek ki bizonyos munkákat. Az egyetlen karrierépítési lehetőség az ha a dolgozó valamilyen speciális tudással rendelkezik.

A másik ilyen szakma az újságíróké. A médiák egyre szélesebb körben való megjelenése, főleg az interneten egyre kevesebb élőmunkát igényel. Költséghatékonyabb is, ráadásul kevesebb ember el tudja végezni ugyanazt a munkát. Itt mindössze 5 százalékos létszámnövekedés várható az elkövetkező években.

A rádiós bemondók helyzete sem könnyebb, nehéz időknek néznek elébe. Az állomások konszolidációja, a technikai fejlődés, és az új állomások belépésének lehetősége 5 százalékos leépítéshez vezethet a következő években. Ugyanis a jelenlegi két legnagyobb amerikai cég az összeolvadáson gondolkodik a hatékonyság növelése miatt.

Bárki aki online szokta a repülőjegyeket foglalni megmondhatja, hogy miért vannak veszélyben a hagyományos utazási irodák. A 6 százalékos létszámcsökkenés csak a kezdet, bár a speciális és luxus utak, és az, hogy egyre többet költenek ilyen utakra még valahogy fenntartja az irodákat, de sokan már nem veszik igénybe a segítségüket. Ezen a területen akkor van lehetőség a növekedésre, ha valaki nagyon speciális ismeretekkel és utakkal rendelkezik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányzati alkalmazottak száma Washingtonban eléri a 2 millió főt, és ebben nincs benne a hadsereg, vagyis a kormány a legnagyobb foglalkoztató egész Amerikában. 2001 után jelentős létszámnövekedés volt tapasztalható ezen a területen a biztonság fokozása miatt, viszont úgy tűnik ezek az idők a végéhez közelednek.

2014-ig a kormány a postásokkal együtt mindössze 1,6 százalékos növekedést tervez a 2004-es szinthez hasonlítva, és a tervek szerint néhány feladatot kiszervez az állami és önkormányzati irányítás hatásköre alá, és emelni kívánja a magáncégek igénybevételét a szerződéskötések területén, mivel hatalmas összegeket dobnak ki erre a célra jelenleg, és ezt olcsóbban is meg lehetne oldani.

Mindezek ellenére egy karrier-tanácsadó szerint nem szabad feladni az álmokat, ugyanis ha valakinek tehetsége van az adott területhez, és igazán akarja, akkor képes akár a legmagasabb pozíciókat is elérni még egy létszámban egyre csökkenő ágazat esetén is...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?