29 °C Budapest

A 21. század legrémesebb munkahelyei...

Pénzcentrum
2007. október 10. 13:00

A kormány jelenlegi álláspontja szerint a gyártáshoz kapcsolódó munkahelyek számát 2014-ig 5 százalékkal kell csökkenteni, mivel a termelés Amerikából folyamatosan átkerül a tengerentúlra. Ugyanez a helyzet a textiliparral, ahol a varrógép kezelők például 36 százalékos leépítésre számíthatnak. Az informatika ráadásul számos területen helyettesíteni fogja az élőmunkát, az ügyintézők száma szintén 36 százalékkal fog csökkenni a következő 7 éven belül...

De a nyilvánvaló áldozatokon túl mások is meg fogják szenvedni az elkövetkező évek változásait, miközben Amerika átáll a termelő társadalomról szolgáltató társadalomra. A legérdekesebb azoknak a munkahelyeknek a helyzete, ahol a várható növekedés sokkal alacsonyabb, mint a többi ágazatban. Itt várhatóak a legnagyobb meglepetések...

A programozóké például az egyik ilyen kérdéses szakma. A munkahelyek számának várható növekedése és a számítógépipar rohamos fejlődése ellenére mindössze 2 százalékkal több programozót fognak alkalmazni 2014-ig. A meglepő helyzet oka az erőforrás kihelyezés. A cégek ugyanis külső, sokszor olcsóbban dolgozó cégeknek szerveznek ki bizonyos munkákat. Az egyetlen karrierépítési lehetőség az ha a dolgozó valamilyen speciális tudással rendelkezik.

A másik ilyen szakma az újságíróké. A médiák egyre szélesebb körben való megjelenése, főleg az interneten egyre kevesebb élőmunkát igényel. Költséghatékonyabb is, ráadásul kevesebb ember el tudja végezni ugyanazt a munkát. Itt mindössze 5 százalékos létszámnövekedés várható az elkövetkező években.

A rádiós bemondók helyzete sem könnyebb, nehéz időknek néznek elébe. Az állomások konszolidációja, a technikai fejlődés, és az új állomások belépésének lehetősége 5 százalékos leépítéshez vezethet a következő években. Ugyanis a jelenlegi két legnagyobb amerikai cég az összeolvadáson gondolkodik a hatékonyság növelése miatt.

Bárki aki online szokta a repülőjegyeket foglalni megmondhatja, hogy miért vannak veszélyben a hagyományos utazási irodák. A 6 százalékos létszámcsökkenés csak a kezdet, bár a speciális és luxus utak, és az, hogy egyre többet költenek ilyen utakra még valahogy fenntartja az irodákat, de sokan már nem veszik igénybe a segítségüket. Ezen a területen akkor van lehetőség a növekedésre, ha valaki nagyon speciális ismeretekkel és utakkal rendelkezik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormányzati alkalmazottak száma Washingtonban eléri a 2 millió főt, és ebben nincs benne a hadsereg, vagyis a kormány a legnagyobb foglalkoztató egész Amerikában. 2001 után jelentős létszámnövekedés volt tapasztalható ezen a területen a biztonság fokozása miatt, viszont úgy tűnik ezek az idők a végéhez közelednek.

2014-ig a kormány a postásokkal együtt mindössze 1,6 százalékos növekedést tervez a 2004-es szinthez hasonlítva, és a tervek szerint néhány feladatot kiszervez az állami és önkormányzati irányítás hatásköre alá, és emelni kívánja a magáncégek igénybevételét a szerződéskötések területén, mivel hatalmas összegeket dobnak ki erre a célra jelenleg, és ezt olcsóbban is meg lehetne oldani.

Mindezek ellenére egy karrier-tanácsadó szerint nem szabad feladni az álmokat, ugyanis ha valakinek tehetsége van az adott területhez, és igazán akarja, akkor képes akár a legmagasabb pozíciókat is elérni még egy létszámban egyre csökkenő ágazat esetén is...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22