Legjobb karrierépítési lehetőségek: hol is kezdjük dolgozni?

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 15:00

Másodszor készült el a BusinessWeek, legjobb karrierlehetőségeket nyújtó cégekről összeállított listája, és meglepő eredményeknek lehetünk tanúi a ranglista helyezettjeit tekintve...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Korábban a könyvvizsgálókra úgy tekintettek, mint középkorú, szürkeöltönyös szakértőkre. Ez viszont már megváltozni látszik. A könyvvizsgáló cégek alkalmazottai egyre fiatalabbak, ambiciózusabbak, és egyre több hölgy is lehetőséget kap a bizonyításra.

Az elkészített listán a Deloitte & Touche foglalja el a megtisztelő első helyet, majd őt követi a PricewaterhouseCoopers és az Ernst&Young. A BIG 4 negyedik tagja a KPMG sincs nagyon lemaradva a konkurenciától, a 11. helyet foglalja el.

Az egyre növekvő igény a szolgáltatásaikra azt eredményezte, hogy évente száz és száz új alkalmazottat vesznek fel, hogy ki tudják elégíteni az ügyfeleik elvárásait és igényeit. Habár a nyomás ezeknél a cégeknél az egyik legnagyobb, a jelentkezők tülekednek a betöltetlen helyekért.

Az új generáció, akik 3 éve kezdtek beáramlani az iskolapadból a munkaerő piacra, új igényeket is támasztottak ezekkel a cégekkel szemben, amiknek meg kell felelni, hogy a dolgozók elégedettek legyenek, és hogy egyáltalán megmaradjanak a cégnél. Ha a vállalat nem tudja biztosítani a nekik szükséges elismerést, és pozíciót, akkor minden gond nélkül elmennek máshova, ahol ezt megkapják.

A BusinessWeek rangsora három alapvető szempontot vett figyelembe, az első a cégek jelenlegi karrier lehetőségei, a második maguk a cégek, hogy miért is a legalkalmasabbak az új munkaerőnek, és a harmadik maguk a diákok. Számos új jövevény is van a listán az előző évihez képest, mint a Microsoft, az IBM vagy a PwC, ugyanis idén több vállalat került be a vizsgált cégek közé. A tavalyi első helyezett a Walt Disney idén csak a 7. helyet szerezte meg, a Lockheed Martin pedig a 2.-ről visszacsúszott a 9. helyre.

A fizetéseket tekintve az első 50 vállalatból mindössze 9 adott 55 ezer dollárnyi kezdő fizetést előző évben, idén viszont már kétszer annyian ajánlanak 60-65 ezer dollárt a kezdőknek. A listán legjobban szereplő cégek rájöttek arra, hogy az új generációs dolgozók elégedettségéhez, és megtartásához sok mindenre szükség van, mint például a több szabadság, hogy maximális teljesítményt várhassanak el tőlük.

Azoknak a diákoknak a száma Amerikában, akik a könyvvizsgálati munka elvégzéséhez szükséges diplomával rendelkeznek, 2002 óta 29 százalékkal nőtt. De a könyvvizsgáló cégekkel versenybe szállnak azért a befektetési bankok is a friss diplomások megszerzéséért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszont van ahol mégsem tesz meg mindent a cég a dolgozók boldogságáért. A New York Élet Biztosító, a listán a 47. helyet foglalja el, vezeti be a legmélyebben a gyakornokokat a vállalat életébe, ennek ellenére mindössze a gyakornokok 3 százaléka fogadta el a neki felajánlott állást a gyakornoki idő leteltével.

A legnépszerűbb díjazási eszköz leginkább a bónusz. A JPMorgan befektetési bank (17. helyezett) adta a legnagyobb összegű bónuszt a 2006-ban kezdett munkavállalóknak, átlagosan 68 ezer dollárt.

A munkaerő csalogatására is vannak sajátos eszközök, a Deloitte a munkatársait kérte meg rövid videók készítésére, hogy mit is jelent nekik a cég, és ezzel próbálja csalogatni a friss diplomásokat. Viszont ez egyesekben aggodalmakat is keltett, mert mi van akkor, ha a túlórák és a nehéz munka miatt elriadnak a diákok. Néhány diák erre annyit reagált, hogy ha csak a jó környezetet és bulikat reklámozzák, az eleve gyanús.

A KPMG egy internetes tréning programot készített az alkalmazottak tudásának bővítéséhez, amit két hónap alatt 9,3 ezer dolgozó látogatott meg. A DHL (78. helyezett) viszont nem volt biztos a saját tréning hatékonyságában, ezért először 9, idén pedig 19 diáknak adott lehetőséget egy 11 hétig tartó tréning kipróbálására. A diákok így jó visszacsatolást adtak a rendszer hatékonyságáról, és problémáiról.

A legnépszerűbb mégis a Google Inc. (5. helyezett) ötlete, miszerint heti egy napot az összes alkalmazott azzal tölthet, hogy új dolgokat találjon ki. A kérdés csak az, hogy emellett a többi napon mennyi munkát kell elvégezniük...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06