0 °C Budapest

31 dolog, amit ne kövess el

Pénzcentrum
2007. október 11. 09:30

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló törvény szerint a vállalkozás lesz majd felelős azért, ha hiányos szakmai gondossággal, a termékre vonatkozó valótlan információkkal, vagy agresszív magatartással sérti a fogyasztói érdekeket - adja hírül a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tilos lesz továbbá a fogyasztók megtévesztése, valamint hamis hirdetésekkel, illetve zaklató lépésekkel olyan döntésre bírni őket, melyeket egyébként nem hoznának meg. A tervezet az eljáró hatóságokra bízza annak megítélését, hogy az adott esetben megállapítják-e a jogsértést.

Ennek ellenére rögzít egy 31 pontból álló listát, ezekben az esetekben ugyanis nem enged mérlegelést a törvény, ezen magatartásokat egyértelműen törvénybe ütközőnek kell tekinteni és megfelelően szankcionálni kell, ami akár az üzlet bezárását is jelentheti.

A tilalom megsértése miatt a fogyasztóvédelmi hatóság vagy a Gazdasági Versenyhivatal jár el. Előbbi az egyedi ügyekben, míg utóbbi a gazdasági versenyt befolyásoló ügyekben. A verseny érintettségét a GVH állapítja meg vagy veti el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06