17 °C Budapest

Hogyan spórolnak a telefonszámlán?

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 16:00

Míg hazánkban három szolgáltató folytatja véget nem érő harcát az egyes ügyfelekért, addig Európában egyre több olyan új szolgáltató indul be, amelyik csupán bérli egy másiktól a hálózatot, s így alacsony árakon kínálhat telefonálási lehetőséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BusinessWeek összeállítása szerint az MVNO-k (Mobile virtual network operator) tehát a hagyományosnak megfelelő mobiltelefonos szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek, de nem rendelkeznek saját hálózattal, azt csupán bérlik, így spórolva meg annak fenntartási költségeit.

Ezek a cégek a tengerentúlon egyébként már nem ismeretlenek, azonban ott félresiklott működésük miatt nem tudtak lábat vetni, annál inkább sikeresek a saját kontinensünkön. A világ egyik legismertebb MVNO-szolgáltatója egyébként a Virgin Mobile.

Az egyik legfontosabb kulcsmomentum az MVNO-k életében, amely miatt alacsony áron képesek tartani szolgáltatásaikat, amellett, hogy nem tartanak fent saját szolgáltatási infrastruktúrát, az a világháló kiemelt használata.

Vagyis az interneten keresztül zajlik teljes mértékben az ügyfélszolgálat, s az értékesítés is. Egy hagyományos szolgáltató esetében például amennyiben egy vásárló számlakivonatot szeretne, felhívja a céget, ahol elkészítik és postázzák ezt számára.

Egy MVNO esetében ez már nem így van, az ügyfelek saját maguk nézhetik meg számlájukat a neten keresztül, s ők is nyomtathatják ki azt, persze saját kontújukra. Emellett nagyon fontos különbség a hagyományos, illetve a fapados szolgáltatók között, hogy utóbbiak nem értékesítenek telefonokat sem.

Egy dán tanácsadócég szakértője szerint Európában az elmúlt 4 év során 150 ilyen szolgáltató indult be, az ügyfelek pedig kifejezetten jól jártak velük, ugyanis telefonszámlájuk átlagosan 15-20 százalékkal lett alacsonyabb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az európai szolgáltatók sikerének egyik kulcsa az ügyes marketingstratégia, SIM-kártyáikat például szupermarketekben vásárolhatják meg az ügyfelek. Az egyik nagy sikernek örvendő szolgáltató pedig az egyik évben marketing-költségvetésének 60 százalékát egy óriási ügyfél-buli megrendezésére fordította, így elindítva a "szájhagyomány" útján terjedő híráramot. Abban az évben ennek révén 250 ezer új ügyfelet sikerült szerezniük.


Magyarországon a verseny a három szolgáltató között igencsak éles, a legtöbben úgy vélekednek, a hazai piac már nem bírna el még egy mobiltársaságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?