5 °C Budapest

Néhány kattintásra az ingyenhiteltől? A kamat a részletekben rejlik...

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 12:00

Mi az a Kiva? 2006-ban Muhammad Yunus, a szegények bankára Béke Nobel Díjat kapott ötletéért, amely a Grameen Bankban, és az azon keresztüli mikro-finanszírozásban öltött testet. Három fiatal vállalkozó az internetet használja fel arra, hogy világszerte pénzhiányban szenvedő vállalkozó-társaik könnyen és INGYEN forráshoz juthassanak. Megnéztük, tényleg ingyen kaphatunk-e pénzt!

A Kivától jön a segítség

Amit nagyon fontos tudni, hogy egyáltalán nem adományról van szó, hanem hitelről, amelyet azonban vissza kell fizetnie az adósoknak. Amiben azonban különbözik minden más banki hiteltől, az az, hogy az egyes hitelek mögött több egyén áll.

Sőt, ami talán a legmeglepőbb, hogy a Kiva (szuahéliül ez azt jelenti egység) hitelei kamatmentesek, sőt az egyes tranzakciókért sem kell semmilyen díjat fizetni. Hogy mégis hogyan képes fennmaradni a szervezet?

A Kiva működési költségeit egy az egyben a hitelezők adományai fedezik. Az oldalon elhelyezett hitelkérelmekért (merthogy amint azt a későbbiekben látni fogjuk az interneten jelennek meg az egyes hitelt kérelmezők adatai) sem számítanak fel díjat a Kivánál.

Az oldal egyértelmű sikerét mutatja, hogy jelenleg a világ 36 országából 15 ezer vállalkozó igényel valamely vállalkozásához hitelt. A jelenlegi kihelyezések értéke megközelíti a 10 millió dollárt (mintegy 2 milliárd forintot), azonban a tervek szerint 5 éven belül el szeretnék érni a 150-280 millió dolláros kihelyezést - vagyis akár egy egész nemzet GDP-jének megmozgatását tervezik.

Hogyan működik ez az egész?

A Kiván keresztül általában rövid, 6-12 hónapos futamidejű és kisebb összegű hitelek felvételére nyílik lehetőség. Az átlagos hitelösszeg 650 dollár (123 ezer forint), egy hitelező általában legalább három hitelt finanszírozás átlagosan 25 dollár (5 ezer forint) értékben.

A befizetett pénz az egyes országokban valamely partner mikrofinanszírozási intézményen keresztül kerül kihelyezésre. A pénz tehát tulajdonképpen körbejár a következő szakaszokon keresztül:

1. A hitelező kiválasztja a vállalkozást, fizet bankkártyájával.
2. A Kiva átutalja a szóban forgó összeget valamely helyi partneréhez, aki kifizeti a hitelt a kérelmezőnek.
3. A lejáratkor a partner összegyűjti a visszafizetéseket, és elküldi az információt a Kivának.
4. A visszafizetett összeg visszakerül a Kivához, azon belül pedig a hitelezőhöz, aki azt kiveszi, vagy újra felhasználja.

Adni és kapni - mégsem annyira ingyen

Szeretnél pénzt adni? - Így teheted!

A Kiva működése rendkívül egyszerű, egy egyszerű lépésben regisztrálni lehet az oldalra, s belépés után különböző kritériumok (a hitel státusza, kérelmező neve, szektor, régió) alapján válogathatunk a pénzre váró vállalkozások között.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?