Néhány kattintásra az ingyenhiteltől? A kamat a részletekben rejlik...

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 12:00

Mi az a Kiva? 2006-ban Muhammad Yunus, a szegények bankára Béke Nobel Díjat kapott ötletéért, amely a Grameen Bankban, és az azon keresztüli mikro-finanszírozásban öltött testet. Három fiatal vállalkozó az internetet használja fel arra, hogy világszerte pénzhiányban szenvedő vállalkozó-társaik könnyen és INGYEN forráshoz juthassanak. Megnéztük, tényleg ingyen kaphatunk-e pénzt!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Kivától jön a segítség

Amit nagyon fontos tudni, hogy egyáltalán nem adományról van szó, hanem hitelről, amelyet azonban vissza kell fizetnie az adósoknak. Amiben azonban különbözik minden más banki hiteltől, az az, hogy az egyes hitelek mögött több egyén áll.

Sőt, ami talán a legmeglepőbb, hogy a Kiva (szuahéliül ez azt jelenti egység) hitelei kamatmentesek, sőt az egyes tranzakciókért sem kell semmilyen díjat fizetni. Hogy mégis hogyan képes fennmaradni a szervezet?

A Kiva működési költségeit egy az egyben a hitelezők adományai fedezik. Az oldalon elhelyezett hitelkérelmekért (merthogy amint azt a későbbiekben látni fogjuk az interneten jelennek meg az egyes hitelt kérelmezők adatai) sem számítanak fel díjat a Kivánál.

Az oldal egyértelmű sikerét mutatja, hogy jelenleg a világ 36 országából 15 ezer vállalkozó igényel valamely vállalkozásához hitelt. A jelenlegi kihelyezések értéke megközelíti a 10 millió dollárt (mintegy 2 milliárd forintot), azonban a tervek szerint 5 éven belül el szeretnék érni a 150-280 millió dolláros kihelyezést - vagyis akár egy egész nemzet GDP-jének megmozgatását tervezik.

Hogyan működik ez az egész?

A Kiván keresztül általában rövid, 6-12 hónapos futamidejű és kisebb összegű hitelek felvételére nyílik lehetőség. Az átlagos hitelösszeg 650 dollár (123 ezer forint), egy hitelező általában legalább három hitelt finanszírozás átlagosan 25 dollár (5 ezer forint) értékben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befizetett pénz az egyes országokban valamely partner mikrofinanszírozási intézményen keresztül kerül kihelyezésre. A pénz tehát tulajdonképpen körbejár a következő szakaszokon keresztül:

1. A hitelező kiválasztja a vállalkozást, fizet bankkártyájával.
2. A Kiva átutalja a szóban forgó összeget valamely helyi partneréhez, aki kifizeti a hitelt a kérelmezőnek.
3. A lejáratkor a partner összegyűjti a visszafizetéseket, és elküldi az információt a Kivának.
4. A visszafizetett összeg visszakerül a Kivához, azon belül pedig a hitelezőhöz, aki azt kiveszi, vagy újra felhasználja.

Adni és kapni - mégsem annyira ingyen

Szeretnél pénzt adni? - Így teheted!

A Kiva működése rendkívül egyszerű, egy egyszerű lépésben regisztrálni lehet az oldalra, s belépés után különböző kritériumok (a hitel státusza, kérelmező neve, szektor, régió) alapján válogathatunk a pénzre váró vállalkozások között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09