Csinálj pénzt az ötletedből! - Itt a segítség, hogyan teheted!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 15:00

Megvalósítottad az álmaidban már gyermekkorod óta lebegő intelligens háztartási robotgépet? Ennek piacra dobása talán nem lehet olyan nagyon nehézkes, hiszen a termék értékéhez nem férhet kérdés, de más feltalálók más prototípusaival már meggyűlhet a baj. A BusinessWeek összeállításának segítségével álljon itt most néhány tanács, hogyan kovácsolhatunk tőkét briliáns elménkből.

A kezdeti lépések

Egyértelmű módon amennyiben valamit is akarunk kezdeni a fejünkben megszületett ötlettel, abban az esetben először is mindenképpen valamilyen formában materializálnunk kell azt, vagyis prototípusra van szükség a megfelelő értékesítési stratégia kidolgozásához.

Az Egyesült Államokban szakértők szerint a független feltalálók termékeinek szabadalmaztatása, reklámozása, illetve az ahhoz kapcsolódó marketing-tevékenységek elvégzése 300 millió dolláros piac lehet.

Persze az élelmesek ebben is meglátták az üzleti lehetőséget, s egyre több szervezet szakosodik a független feltalálók termékeinek piacra vitelével kapcsolatos segítség nyújtásához. Van, aki csupán tréningeket kínál, míg mások már internetes piacteret ajánlanak fel.

Legyünk tisztában

Csak akkor kezdhetünk neki termékünk értékesítésének, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora az a hozzáadott-érték, melyet sikerült teremtenünk, illetve, hogy mennyit ér a termék a potenciális vásárlók számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze az elvárásainknak teljes mértékben reálisnak kell lenniük, vagyis nem árt, ha egy becslésnél már elmúlik a siker mámora. Ne reménykedjünk abban, hogy előre rengeteg pénzt kaphatunk majd, illetve ne fizessünk senkinek se azért, hogy eladja az ötletünket.

Több szakértő állítja, hogy a feltalálók nem töltenek elég időt termékük eladásával, annál több időt az ötlet megvédésével, pedig van ennél "egészségesebb" arány is. Létezik már úgynevezett függő szabadalom is. Ennek lényege a Magyar Szabadalmi Hivatal szerint ennek az a jellemzője, hogy az alapszabadalom mellett ugyan szabadalomképes, ugyanakkor hasznosítása nem lehetséges az alapszabadalom megsértése nélkül.

Amennyiben felkeresünk egy céget ötletünkkel, akkor érdemes közepes méretű vállalatok ajtóin kopogtatni, ugyanis az induló, vagy kisebb vállalkozások általában nem rendelkeznek elég tőkeerővel ötletünk megvásárlásához, a nagyobbakhoz viszont sokkal nehezebb bejutni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem