12 °C Budapest

Csinálj pénzt az ötletedből! - Itt a segítség, hogyan teheted!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 15:00

Megvalósítottad az álmaidban már gyermekkorod óta lebegő intelligens háztartási robotgépet? Ennek piacra dobása talán nem lehet olyan nagyon nehézkes, hiszen a termék értékéhez nem férhet kérdés, de más feltalálók más prototípusaival már meggyűlhet a baj. A BusinessWeek összeállításának segítségével álljon itt most néhány tanács, hogyan kovácsolhatunk tőkét briliáns elménkből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kezdeti lépések

Egyértelmű módon amennyiben valamit is akarunk kezdeni a fejünkben megszületett ötlettel, abban az esetben először is mindenképpen valamilyen formában materializálnunk kell azt, vagyis prototípusra van szükség a megfelelő értékesítési stratégia kidolgozásához.

Az Egyesült Államokban szakértők szerint a független feltalálók termékeinek szabadalmaztatása, reklámozása, illetve az ahhoz kapcsolódó marketing-tevékenységek elvégzése 300 millió dolláros piac lehet.

Persze az élelmesek ebben is meglátták az üzleti lehetőséget, s egyre több szervezet szakosodik a független feltalálók termékeinek piacra vitelével kapcsolatos segítség nyújtásához. Van, aki csupán tréningeket kínál, míg mások már internetes piacteret ajánlanak fel.

Legyünk tisztában

Csak akkor kezdhetünk neki termékünk értékesítésének, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora az a hozzáadott-érték, melyet sikerült teremtenünk, illetve, hogy mennyit ér a termék a potenciális vásárlók számára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze az elvárásainknak teljes mértékben reálisnak kell lenniük, vagyis nem árt, ha egy becslésnél már elmúlik a siker mámora. Ne reménykedjünk abban, hogy előre rengeteg pénzt kaphatunk majd, illetve ne fizessünk senkinek se azért, hogy eladja az ötletünket.

Több szakértő állítja, hogy a feltalálók nem töltenek elég időt termékük eladásával, annál több időt az ötlet megvédésével, pedig van ennél "egészségesebb" arány is. Létezik már úgynevezett függő szabadalom is. Ennek lényege a Magyar Szabadalmi Hivatal szerint ennek az a jellemzője, hogy az alapszabadalom mellett ugyan szabadalomképes, ugyanakkor hasznosítása nem lehetséges az alapszabadalom megsértése nélkül.

Amennyiben felkeresünk egy céget ötletünkkel, akkor érdemes közepes méretű vállalatok ajtóin kopogtatni, ugyanis az induló, vagy kisebb vállalkozások általában nem rendelkeznek elég tőkeerővel ötletünk megvásárlásához, a nagyobbakhoz viszont sokkal nehezebb bejutni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20