Csinálj pénzt az ötletedből! - Itt a segítség, hogyan teheted!

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 15:00

Megvalósítottad az álmaidban már gyermekkorod óta lebegő intelligens háztartási robotgépet? Ennek piacra dobása talán nem lehet olyan nagyon nehézkes, hiszen a termék értékéhez nem férhet kérdés, de más feltalálók más prototípusaival már meggyűlhet a baj. A BusinessWeek összeállításának segítségével álljon itt most néhány tanács, hogyan kovácsolhatunk tőkét briliáns elménkből.

A kezdeti lépések

Egyértelmű módon amennyiben valamit is akarunk kezdeni a fejünkben megszületett ötlettel, abban az esetben először is mindenképpen valamilyen formában materializálnunk kell azt, vagyis prototípusra van szükség a megfelelő értékesítési stratégia kidolgozásához.

Az Egyesült Államokban szakértők szerint a független feltalálók termékeinek szabadalmaztatása, reklámozása, illetve az ahhoz kapcsolódó marketing-tevékenységek elvégzése 300 millió dolláros piac lehet.

Persze az élelmesek ebben is meglátták az üzleti lehetőséget, s egyre több szervezet szakosodik a független feltalálók termékeinek piacra vitelével kapcsolatos segítség nyújtásához. Van, aki csupán tréningeket kínál, míg mások már internetes piacteret ajánlanak fel.

Legyünk tisztában

Csak akkor kezdhetünk neki termékünk értékesítésének, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora az a hozzáadott-érték, melyet sikerült teremtenünk, illetve, hogy mennyit ér a termék a potenciális vásárlók számára.

Persze az elvárásainknak teljes mértékben reálisnak kell lenniük, vagyis nem árt, ha egy becslésnél már elmúlik a siker mámora. Ne reménykedjünk abban, hogy előre rengeteg pénzt kaphatunk majd, illetve ne fizessünk senkinek se azért, hogy eladja az ötletünket.

Több szakértő állítja, hogy a feltalálók nem töltenek elég időt termékük eladásával, annál több időt az ötlet megvédésével, pedig van ennél "egészségesebb" arány is. Létezik már úgynevezett függő szabadalom is. Ennek lényege a Magyar Szabadalmi Hivatal szerint ennek az a jellemzője, hogy az alapszabadalom mellett ugyan szabadalomképes, ugyanakkor hasznosítása nem lehetséges az alapszabadalom megsértése nélkül.

Amennyiben felkeresünk egy céget ötletünkkel, akkor érdemes közepes méretű vállalatok ajtóin kopogtatni, ugyanis az induló, vagy kisebb vállalkozások általában nem rendelkeznek elég tőkeerővel ötletünk megvásárlásához, a nagyobbakhoz viszont sokkal nehezebb bejutni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58