6 °C Budapest

Még a románok is beelőztek! Ennek már a fele se tréfa...

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 05:40

Vállalati növekedés A Contrast Management Consulting által nemrégiben elkészített elemzés megmutatta, hogy a magyar vállalatoknak még nagyon sokat kell fejlődniük az osztrák, és román cégekhez képest...

Az osztrák csoport Közép- és Kelet Európában már 1992 óta jelen van, és készíti az adott országok tőzsdén szereplő vállalatainak ranglistáját évről évre. Az azonos módszernek köszönhetően viszont nemcsak az egy országbeli cégek hasonlíthatóak össze, a régió több országában levő cégek összehasonlítására is lehetőség van.

Az elemzés az adott évre, és az azt megelőző 3 éves időszakra is elkészül, hogy látható legyen a cégek fejlődési üteme. A 4 legfontosabb mutató amit a vizsgálat során figyelembe vesznek, a gazdasági hozzáadott érték aránya, a saját tőke megtérülése, a részvénytulajdonosi hozam, és a vállalati növekedés.

Az átfogó értékelés elkészítésénél ezek mellett igyekeztek olyan tényezőket is figyelembe venni a Contrast munkatársai, amit nem lehet képletekkel megkapni, mint például a szabályozási környezet, a versenytársak lépései, vagy akár a cég képviselőivel történt beszélgetés alatt felfedett későbbi tervek.

Magyarországon az elemzés körébe tartozó cégek mindössze 75 százalékával tudtak személyesen is találkozni, miközben ez az arány Ausztriában közel 100 százalék. Az évek óta elkészített vállalati teljesítmény értékelés az ausztriai tőzsdén jegyzett cégek egyik legelfogadottabb értékelési módja.

2007-ben a magyar piac elemzésén kívül elkészült a román, és az osztrák elemzés is, így összehasonlíthatóvá téve a vállalatok teljesítmény mutatóit.

A teljes értékelés 4 mutatóból áll össze, a következőkben láthatóak az osztrák, a román, és a magyar cégek adatai országos szinten, mutatókra lebontva (forrás: Contrast Management Consulting):

A gazdasági hozzáadott érték a vállalat valódi gazdasági teljesítményét, a cég értékteremtő képességét mutatja, vagyis azt, hogy a tulajdonosok az elvárt hozam helyett magasabb vagy alacsonyabb hozamot realizálnak, ezzel hozzásegítve a vezetőket a tulajdonosi érték maximalizálásához. Ezzel a mutatóval a vállalat teljesítménye vállalati és üzletági szinten is mérhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az osztrák cégek közel 70 százaléka átlag feletti teljesítményt mutatott 2006-ban, Magyarországon viszont ez a szám csak 37,5 százalék, miközben az átlag alatti teljesítményt nyújtók Ausztriában a cégek 12 százaléka, Magyarországon pedig 25 százaléka.

Jelzi, hogy egységnyi lekötött saját tőke mekkora adózott eredményt hoz a vállalkozás számára. A mutató növekvő tendenciája kedvező, viszont értékelésénél a saját tőke szerkezetét célszerű figyelembe venni. A mutató kifejezi a cég osztalékfizető képességét, és a gyarapodásról ad információt.

A top cégek esetében mind a három országban közel azonos a saját tőke megtérülése, 25-30 százalék, viszont az utolsó 10 helyezett már elég változatos képest mutat. A román tőzsdén szereplő vállalatok teljes mértékben pozitív megtérülésről számolhattak be, vagyis az utolsó vállalatok ha ugyan kismértékben is, de növekedést mutattak 2006 során.

A magyar cégek kismértékű csökkenéséhez képest ebben a kategóriában az osztrákok szerepeltek átlagosan a legrosszabbul, ugyanis van egy-két olyan tőzsdén szereplő vállalatuk, ami elég rossz eredményeket produkál, ezzel lehúzva az átlagot. Viszont a Top 3-as listán sokszor fordult már elő viszonylag kis vállalkozás is, mivel az elemzés összeállításánál nem a volumen, hanem a teljesítmény volt a fő szempont.

A lemaradás számokban...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem