5 °C Budapest

Még a románok is beelőztek! Ennek már a fele se tréfa...

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 05:40

Vállalati növekedés A Contrast Management Consulting által nemrégiben elkészített elemzés megmutatta, hogy a magyar vállalatoknak még nagyon sokat kell fejlődniük az osztrák, és román cégekhez képest...

Az osztrák csoport Közép- és Kelet Európában már 1992 óta jelen van, és készíti az adott országok tőzsdén szereplő vállalatainak ranglistáját évről évre. Az azonos módszernek köszönhetően viszont nemcsak az egy országbeli cégek hasonlíthatóak össze, a régió több országában levő cégek összehasonlítására is lehetőség van.

Az elemzés az adott évre, és az azt megelőző 3 éves időszakra is elkészül, hogy látható legyen a cégek fejlődési üteme. A 4 legfontosabb mutató amit a vizsgálat során figyelembe vesznek, a gazdasági hozzáadott érték aránya, a saját tőke megtérülése, a részvénytulajdonosi hozam, és a vállalati növekedés.

Az átfogó értékelés elkészítésénél ezek mellett igyekeztek olyan tényezőket is figyelembe venni a Contrast munkatársai, amit nem lehet képletekkel megkapni, mint például a szabályozási környezet, a versenytársak lépései, vagy akár a cég képviselőivel történt beszélgetés alatt felfedett későbbi tervek.

Magyarországon az elemzés körébe tartozó cégek mindössze 75 százalékával tudtak személyesen is találkozni, miközben ez az arány Ausztriában közel 100 százalék. Az évek óta elkészített vállalati teljesítmény értékelés az ausztriai tőzsdén jegyzett cégek egyik legelfogadottabb értékelési módja.

2007-ben a magyar piac elemzésén kívül elkészült a román, és az osztrák elemzés is, így összehasonlíthatóvá téve a vállalatok teljesítmény mutatóit.

A teljes értékelés 4 mutatóból áll össze, a következőkben láthatóak az osztrák, a román, és a magyar cégek adatai országos szinten, mutatókra lebontva (forrás: Contrast Management Consulting):

A gazdasági hozzáadott érték a vállalat valódi gazdasági teljesítményét, a cég értékteremtő képességét mutatja, vagyis azt, hogy a tulajdonosok az elvárt hozam helyett magasabb vagy alacsonyabb hozamot realizálnak, ezzel hozzásegítve a vezetőket a tulajdonosi érték maximalizálásához. Ezzel a mutatóval a vállalat teljesítménye vállalati és üzletági szinten is mérhető.

Az osztrák cégek közel 70 százaléka átlag feletti teljesítményt mutatott 2006-ban, Magyarországon viszont ez a szám csak 37,5 százalék, miközben az átlag alatti teljesítményt nyújtók Ausztriában a cégek 12 százaléka, Magyarországon pedig 25 százaléka.

Jelzi, hogy egységnyi lekötött saját tőke mekkora adózott eredményt hoz a vállalkozás számára. A mutató növekvő tendenciája kedvező, viszont értékelésénél a saját tőke szerkezetét célszerű figyelembe venni. A mutató kifejezi a cég osztalékfizető képességét, és a gyarapodásról ad információt.

A top cégek esetében mind a három országban közel azonos a saját tőke megtérülése, 25-30 százalék, viszont az utolsó 10 helyezett már elég változatos képest mutat. A román tőzsdén szereplő vállalatok teljes mértékben pozitív megtérülésről számolhattak be, vagyis az utolsó vállalatok ha ugyan kismértékben is, de növekedést mutattak 2006 során.

A magyar cégek kismértékű csökkenéséhez képest ebben a kategóriában az osztrákok szerepeltek átlagosan a legrosszabbul, ugyanis van egy-két olyan tőzsdén szereplő vállalatuk, ami elég rossz eredményeket produkál, ezzel lehúzva az átlagot. Viszont a Top 3-as listán sokszor fordult már elő viszonylag kis vállalkozás is, mivel az elemzés összeállításánál nem a volumen, hanem a teljesítmény volt a fő szempont.

A lemaradás számokban...

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?