A legjobb magyar vállalatok listája

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 14:11

Előző éves teljesítménye alapján a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.(BIF), az FHB és az OTP került a 2007-es magyarországi Vállalati Teljesítmény Rangsor első három helyére. A vállalati teljesítménynövekedést vizsgáló elemzést az osztrák Contrast tanácsadó csoport tagja a Contrast Management Consulting készítette, és a mai sajtótájékoztatón jelentette be az eredményeket.

Az osztrák csoport Ausztriában 1998-ban kezdte meg működését, és idén eljutott a magyar piacra is. A legígéretesebb cégek listájához kizárólag a magyar tőzsdén szereplőket vette figyelembe, mivel ezeknél a cégeknél teljes körűen rendelkezésre az elemzéshez szükséges adatok.

Az elemzést elkészítette a cég a tavalyi évre, és az elmúlt 3 éves időszakra is, hogy látható legyen a cégek fejlődési üteme. A 4 legfontosabb mutató amit a vizsgálat során figyelembe vettek, a gazdasági hozzáadott érték aránya, a saját tőke megtérülése, a részvénytulajdonosi hozam, és a vállalati növekedés.

A vállalatok értékét természetesen ezeken kívül egyéb körülmények változásai is meghatározzák, mint például a szabályozási környezet, vagy a versenytársak lépései, viszont a lista lehetőséget ad a rajta szereplő cégeknek, hogy összehasonlíthassák a saját adataikat a versenytársakéval, vagy hogy egyáltalán összeszedve lássák saját növekedési ütemüket, teljesítményüket.

A magyar piac elemzésén kívül elkészült a román, és az osztrák elemzés is, így összehasonlíthatóvá téve a magyar az osztrák, és a román vállalatok teljesítmény mutatóit. A három ország listán szereplő vállalatainak összehasonlításában a részvénytulajdonosi hozam magasan kiugró Románia esetében, Ausztria azonban így is a legjobb mutatókkal rendelkezik a teljesítményérték, hozzáadott érték teremtésében, vagyis a rendelkezésre álló tőkét az osztrák vállalatok hatékonyabban használják fel mint a vizsgált magyar vagy román cégek. A vállalati növekedés mutatójában Magyarország messze lemarad a régiós szomszédok mögött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elemzésből kitűnik, hogy a magyarországi cégek ötöde magasabb részvényhozamot biztosított tulajdonosának, mint ami a cég által elért teljesítményérték mutatók alapján elvárható lett volna. Összességében elmondható, hogy a régiós összehasonlítás alapján a magyar vállalatoknak értékteremtő képességük fejlesztésére kell koncentrálniuk.

Az elkövetkezendő években a vállalat további országokat tervez az elemzések köre alá vonni, hogy néhány éven belül teljes képet kaphassunk a magyar vállalatok helyzetéről a környező országok cégeihez képest.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24