28 °C Budapest

A legjobb magyar vállalatok listája

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 14:11

Előző éves teljesítménye alapján a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.(BIF), az FHB és az OTP került a 2007-es magyarországi Vállalati Teljesítmény Rangsor első három helyére. A vállalati teljesítménynövekedést vizsgáló elemzést az osztrák Contrast tanácsadó csoport tagja a Contrast Management Consulting készítette, és a mai sajtótájékoztatón jelentette be az eredményeket.

Az osztrák csoport Ausztriában 1998-ban kezdte meg működését, és idén eljutott a magyar piacra is. A legígéretesebb cégek listájához kizárólag a magyar tőzsdén szereplőket vette figyelembe, mivel ezeknél a cégeknél teljes körűen rendelkezésre az elemzéshez szükséges adatok.

Az elemzést elkészítette a cég a tavalyi évre, és az elmúlt 3 éves időszakra is, hogy látható legyen a cégek fejlődési üteme. A 4 legfontosabb mutató amit a vizsgálat során figyelembe vettek, a gazdasági hozzáadott érték aránya, a saját tőke megtérülése, a részvénytulajdonosi hozam, és a vállalati növekedés.

A vállalatok értékét természetesen ezeken kívül egyéb körülmények változásai is meghatározzák, mint például a szabályozási környezet, vagy a versenytársak lépései, viszont a lista lehetőséget ad a rajta szereplő cégeknek, hogy összehasonlíthassák a saját adataikat a versenytársakéval, vagy hogy egyáltalán összeszedve lássák saját növekedési ütemüket, teljesítményüket.

A magyar piac elemzésén kívül elkészült a román, és az osztrák elemzés is, így összehasonlíthatóvá téve a magyar az osztrák, és a román vállalatok teljesítmény mutatóit. A három ország listán szereplő vállalatainak összehasonlításában a részvénytulajdonosi hozam magasan kiugró Románia esetében, Ausztria azonban így is a legjobb mutatókkal rendelkezik a teljesítményérték, hozzáadott érték teremtésében, vagyis a rendelkezésre álló tőkét az osztrák vállalatok hatékonyabban használják fel mint a vizsgált magyar vagy román cégek. A vállalati növekedés mutatójában Magyarország messze lemarad a régiós szomszédok mögött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elemzésből kitűnik, hogy a magyarországi cégek ötöde magasabb részvényhozamot biztosított tulajdonosának, mint ami a cég által elért teljesítményérték mutatók alapján elvárható lett volna. Összességében elmondható, hogy a régiós összehasonlítás alapján a magyar vállalatoknak értékteremtő képességük fejlesztésére kell koncentrálniuk.

Az elkövetkezendő években a vállalat további országokat tervez az elemzések köre alá vonni, hogy néhány éven belül teljes képet kaphassunk a magyar vállalatok helyzetéről a környező országok cégeihez képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?