Birkóznak a bankokkal, ki marad felül?

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 14:00

Angliában újabb csapás érte a kis- és középvállalkozások szektorát, csak most épp nem természeti, hanem pénzügyi. Ugyanis az ottani versenyhivatal eltörölte a bankok számlavezetési kondícióira vonatkozó korlátozásait, aminek a vállalkozások egyáltalán nem örülnek, míg a hivatal szerint a lépés kívánatosnak bizonyult a verseny fokozása érdekében.

A történet gyökerei 2002-re nyúlnak vissza, ekkor került sor ugyanis a négy nagybank, a Barclays, az HSBC, a Lloyds TSB és a Royal Bank of Scotland és a versenyhivatal közötti megállapodás aláírására.

Eszerint az üzleti bankolással foglalkozó hitelintézetek a kisvállalkozások számára meghirdetett számla hitelkeretére az irányadó kamatnál legalább 2,5 százalékkal alacsonyabb kamatot kérjenek, vagy pedig engedjék el a számlavezetési díjakat, illetve mindkettőt biztosítsák.

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem aratott osztatlan sikert a vállalkozások körében, legalábbis egy 4000 cég megkérdezésén alapuló felmérés adatai szerint több mint 70 százalék nem is volt tisztában azzal, hogy ilyen megállapodás született, sőt a megkérdezettek több mint felének nem is ajánlották fel egyik opciót sem.

Hogy mégis miért hozta azt a döntést a versenyhivatal, hogy ezek a szabályok nem érvényesek többé? Indoklása szerint mindez a fokozottabb versenyhelyzetnek köszönhető. Döntésüket ráadásul komoly vizsgálódás után hozták meg, amelyben kifejezték az átláthatóság és a könnyű bankváltás hiánya miatti aggodalmukat is.

A versenyhivatal illetékesei szerint a korlátozás eltörlése a bankszektorban érzékelhető verseny további fokozását célozza. Ezáltal a bankok nagyobb szabadságot kapnak az innovációra és az ügyfelek megszerzésére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megjegyezték azt is, hogy a versenyhivatal továbbra is aktívan figyeli a pénzügyi piacokat, s amennyiben úgy veszik észre, hogy sérül a piaci verseny, megteszik a megfelelő intézkedéseket.

Hazánkban ugyan hagyományosan forráshiányos a kkv-k szektora, a bankok tekintetében panasz nem lehet a számlavezetésre, hiszen igyekeznek minél alacsonyabb költségekkel meghirdetni az ezen szektor számára kínált számlacsomagokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20