16 °C Budapest

Birkóznak a bankokkal, ki marad felül?

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 14:00

Angliában újabb csapás érte a kis- és középvállalkozások szektorát, csak most épp nem természeti, hanem pénzügyi. Ugyanis az ottani versenyhivatal eltörölte a bankok számlavezetési kondícióira vonatkozó korlátozásait, aminek a vállalkozások egyáltalán nem örülnek, míg a hivatal szerint a lépés kívánatosnak bizonyult a verseny fokozása érdekében.

A történet gyökerei 2002-re nyúlnak vissza, ekkor került sor ugyanis a négy nagybank, a Barclays, az HSBC, a Lloyds TSB és a Royal Bank of Scotland és a versenyhivatal közötti megállapodás aláírására.

Eszerint az üzleti bankolással foglalkozó hitelintézetek a kisvállalkozások számára meghirdetett számla hitelkeretére az irányadó kamatnál legalább 2,5 százalékkal alacsonyabb kamatot kérjenek, vagy pedig engedjék el a számlavezetési díjakat, illetve mindkettőt biztosítsák.

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem aratott osztatlan sikert a vállalkozások körében, legalábbis egy 4000 cég megkérdezésén alapuló felmérés adatai szerint több mint 70 százalék nem is volt tisztában azzal, hogy ilyen megállapodás született, sőt a megkérdezettek több mint felének nem is ajánlották fel egyik opciót sem.

Hogy mégis miért hozta azt a döntést a versenyhivatal, hogy ezek a szabályok nem érvényesek többé? Indoklása szerint mindez a fokozottabb versenyhelyzetnek köszönhető. Döntésüket ráadásul komoly vizsgálódás után hozták meg, amelyben kifejezték az átláthatóság és a könnyű bankváltás hiánya miatti aggodalmukat is.

A versenyhivatal illetékesei szerint a korlátozás eltörlése a bankszektorban érzékelhető verseny további fokozását célozza. Ezáltal a bankok nagyobb szabadságot kapnak az innovációra és az ügyfelek megszerzésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megjegyezték azt is, hogy a versenyhivatal továbbra is aktívan figyeli a pénzügyi piacokat, s amennyiben úgy veszik észre, hogy sérül a piaci verseny, megteszik a megfelelő intézkedéseket.

Hazánkban ugyan hagyományosan forráshiányos a kkv-k szektora, a bankok tekintetében panasz nem lehet a számlavezetésre, hiszen igyekeznek minél alacsonyabb költségekkel meghirdetni az ezen szektor számára kínált számlacsomagokat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?