Birkóznak a bankokkal, ki marad felül?

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 14:00

Angliában újabb csapás érte a kis- és középvállalkozások szektorát, csak most épp nem természeti, hanem pénzügyi. Ugyanis az ottani versenyhivatal eltörölte a bankok számlavezetési kondícióira vonatkozó korlátozásait, aminek a vállalkozások egyáltalán nem örülnek, míg a hivatal szerint a lépés kívánatosnak bizonyult a verseny fokozása érdekében.

A történet gyökerei 2002-re nyúlnak vissza, ekkor került sor ugyanis a négy nagybank, a Barclays, az HSBC, a Lloyds TSB és a Royal Bank of Scotland és a versenyhivatal közötti megállapodás aláírására.

Eszerint az üzleti bankolással foglalkozó hitelintézetek a kisvállalkozások számára meghirdetett számla hitelkeretére az irányadó kamatnál legalább 2,5 százalékkal alacsonyabb kamatot kérjenek, vagy pedig engedjék el a számlavezetési díjakat, illetve mindkettőt biztosítsák.

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem aratott osztatlan sikert a vállalkozások körében, legalábbis egy 4000 cég megkérdezésén alapuló felmérés adatai szerint több mint 70 százalék nem is volt tisztában azzal, hogy ilyen megállapodás született, sőt a megkérdezettek több mint felének nem is ajánlották fel egyik opciót sem.

Hogy mégis miért hozta azt a döntést a versenyhivatal, hogy ezek a szabályok nem érvényesek többé? Indoklása szerint mindez a fokozottabb versenyhelyzetnek köszönhető. Döntésüket ráadásul komoly vizsgálódás után hozták meg, amelyben kifejezték az átláthatóság és a könnyű bankváltás hiánya miatti aggodalmukat is.

A versenyhivatal illetékesei szerint a korlátozás eltörlése a bankszektorban érzékelhető verseny további fokozását célozza. Ezáltal a bankok nagyobb szabadságot kapnak az innovációra és az ügyfelek megszerzésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megjegyezték azt is, hogy a versenyhivatal továbbra is aktívan figyeli a pénzügyi piacokat, s amennyiben úgy veszik észre, hogy sérül a piaci verseny, megteszik a megfelelő intézkedéseket.

Hazánkban ugyan hagyományosan forráshiányos a kkv-k szektora, a bankok tekintetében panasz nem lehet a számlavezetésre, hiszen igyekeznek minél alacsonyabb költségekkel meghirdetni az ezen szektor számára kínált számlacsomagokat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?