2 °C Budapest

Kiút a nyomorból - miért ne kereshetnél te is milliókat?

Pénzcentrum
2007. július 27. 12:00

Nem csupán az ózonlyuk miatt van forróság Madagaszkáron, a gazdasági hangulat is egyre melegebb, persze jó értelemben véve. Talán egy új befektetési csillag tűnik fel a Dél-Keresztje mellett, vagy nem érdemes ilyen messzire vinni pénzünket? Megnéztük, mi a helyzet Madagaszkár gazdaságával, illetve, hogyan lehet ott céget alapítani, milyen az ingatlanpiac!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A helyzet egyelőre nem túl rózsás - óriási szegénység

Legalábbis a madagaszkáriak számára, hiszen az Economist legújabb Intelligence Unit elemzése szerint az országot egyelőre a legszegényebb afrikai országok között tartják számot. Erre ráerősít az ENSZ Human Development Index felmérésének adata is, amely szerint Madagaszkár a 146. helyet foglalja el a 177 szub-szaharai ország között.

A legfrissebb, 2005-ös adat alapján a lakosság mintegy 85 százaléka kevesebb, mint napi 2 dollárból (362 forint) volt kénytelen megélni. Annak érdekében, hogy az ország helyzetén változtatni lehessen, hozták létre a Madagaszkári Akciótervet (MAP), amely a 2007 és 2012 közötti időszakra vonatkozik.

A terv alapján 11,6 milliárd dollárt terveznek Madagaszkárra és főleg a szegénység megszüntetésére fordítani, ugyanakkor ennek túlnyomó részét az állam fogja finanszírozni. A magánszektor részesedése ebből még az egyötödét sem teszi ki az összegnek, annak ellenére, hogy ezen a szektoron múlik a gazdasági fejlődés és a szegénység mértékének visszaszorítása.

A tervezet úgy kalkulál, hogy a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) szintje eléri a 340 millió dollárt évente, ami történelmi magasságokat jelent a 70 dolláros átlaghoz képest. Ennek megvalósulását a kormány a jelenleg még tervezet alatt lévő két bányászati-projekttől reméli.

Vigyük a pénzünket Madagaszkárra - tényleg megéri?

Céget alapítani úgy látszik nem olyan könnyű a szigetországban, amely valamikor az ősidőkben még az afrikai kontinens szerves része volt - földrajzi értelemben véve. A Wall Street Journal és a The Heritage Foundation közös kiadványa szerint a madagaszkári gazdaság 61,4 százaléka tekinthető szabadnak, így a világranglistán a 65. legszabadabb gazdasággal rendelkező ország.


Némi fénysugarat jelenthet mind az ott élők, mind az oda befektetni kívánók számára, hogy a régióhoz képest átlagon felüli pontszámokat szerzett. A cégalapítás gyorsaságát tekintve is igen vonzó lehetőséget biztosíthat Antananariv, a főváros, és természetesen más városok is. Világszinten átlagosan 48 nap alatt válhatunk cégtulajdonossá (alapítás révén), ez a kiadvány szerint 21 nap Madagaszkáron. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az üzleti engedély megszerzése, illetve az üzlet befejezése is nehéz lehet az erős bürökratikus korlátok miatt.

Miből lehet választani?

A 2003-036-os számot viselő törvény a kereskedelmi társaságokról alapján Madagaszkáron két fő kategóriába sorolhatóak a társaságok, alapíthatunk társaságot, amely személyi társulásnak minősül, illetve, olyat, amely tőketársulásnak. Nézzük mi rejlik ezen igazán érdekes és egzotikus megbontás mögött!

Személyek társulása:
· korlátozott felelősségű társulás (SCS),
· társulás (SNC),
· közös vállalkozás,
· egyesület (GIE),
· szövetkezet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tőketársulás:
· Korlátolt felelősségű társaság (SARL),
· Egyszemélyes kft. (SA),
· Kommandit társaság (SCA).

A cégalapítás példáját a Világbank összeállításának segítségével a korlátolt felelősségű társaságon keresztül mutatjuk be. Első lépésben hitelesíttetni kell az alapítók aláírását a fővárosi polgármesteri hivatalban, melynek költsége az alapítók számától függ, átlagosan 500 ariaryba (madagaszkári deviza, 5000 forintba) kerül egy hitelesíttetés.

A társasági szerződés minden példányát illetékbélyeggel szükséges hitelesíteni, ez 200 airary (2000 forint) bélyegenként. Ezután szükséges a társaságot bejegyeztetni, és bejegyeztetni az adóhatósághoz is a társaságot annak érdekében, hogy a későbbiekben meg lehessen fizetni a társasági adót.

Ezután meg kell szerezni a társaság működéséhez szükséges kereskedelmi azonosítót, az adó- és a statisztikai szám mellett, valamint letétbe kell helyezni a társasági szerződésben szereplő törzstőkét. Francia nyelven közzé kell tenni valamely hivatalos napilapban a cégalapítás tényét.
Madagaszkár ingatlanpiacát is a fent említett szegényég jellemzi, az átlagos négyzetméterárak csupán a főváros esetében érik el a 650 dollár/nm-es összeget, amely forintban körülbelül 115 ezer forintot jelent.


Vegyél házat Madagaszkáron?

S bár a lakosság számára még ez az ár is óriási megterhelést jelent, a szigetország az afrikai országok mezőnyében is hátul kullog, már ha az ingatlanárakat vesszük a rangsor alapjául.

Teljesen más a helyzet abban az esetben, ha a megtérülési indexet tekintjük végig az emberiség bölcsőjének tartott kontinens országaiban, ekkor ugyanis Madagaszkár már sokkal előkelőbb helyet foglal el. A megtérülési index azt mutatja meg, hogy az átlagosan elérhető éves bérleti díjak hogyan viszonyulnak az ingatlanárakhoz, vagyis az ingatlan árának hány százalékát nyerhetjük vissza az eladásokból évente.


A megtérülési index nem kevesebb mint 7,38 százalék úgy, hogy ebben nincs benne az ingatlan értéknövekedéséből származó hozam, amelyre vonatkozóan szinte lehetetlen pontos adatokat felkutatni, a mértéke körülbelül megegyezik a megtérülési indexszel vagyis, 7 százalék.

Sem az ingatlan, sem a földvásárlás elé nem állít a kormány akadályokat, a bürokrácia magas foka azonban mindenképpen megnehezíti az ingatlanvásárlók életét. A földvásárlással kapcsolatos tilalmat 2004-ben oldotta fel a volt szocialista állam kormánya, a tulajdonszerzést azonban továbbra szükség van legalább fél millió dolláros befektetésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59