3 °C Budapest

Pályázatírási egyszer-egy - Lábad előtt heverő lehetőségek!

Pénzcentrum
2007. július 26. 12:00

Iránytű a pályázatokhoz Pályázni vagy nem pályázni? Ma már ez nem is lehet kérdés... A válasz egyértelműen az, hogy pályázzunk, mégpedig minél többször. Pályázzunk partnerséget kialakítva, hiszen hazai és nemzetközi összefogással több pénzt, hatékonyabb segítséget és nagyobb támogatást kaphatunk az Európai Uniótól. Ezzel a ténnyel ma már minden pályázónak számolnia kell Magyarországon: foglalkozási ágtól, sőt társadalmi pozíciótól függetlenül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mielőtt azonban elkezdenénk az európai uniós támogatásokra pályázni, érdemes megismerkednünk az alapvető fogalmakkal, nehogy anélkül "ostromoljuk meg Brüsszel várát" egy minket érdeklő és érintő témával, hogy a saját házunk táján - például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a magyar minisztériumok honlapján - körülnéznénk.

Központi vagy megosztott?

A potenciális magyar pályázók szemszögéből az EU-s pályázatoknak - nagyon leegyszerűsítve - két fő típusuk van: az úgynevezett központi (centralised) és a megosztott kezelésű (shared management) pályázatok.

A megosztott kezelésű programok a nemzeti társfinanszírozással kiegészített uniós források tagállami szintű kezelését jelentik: nemzeti, esetünkben a magyar minisztériumokon és az állami háttérintézményeken keresztül megvalósuló pályázati felhívással. Ezek a Strukturális Alapok (Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Szekciója, Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz) és a Kohéziós Alap pályázatai.

A pályázatok másik nagy csoportját közvetlenül Brüsszelben kell beadni, újabban egy végrehajtó ügynökségen keresztül. (Itt jegyezzük meg, hogy ezeket a végrehajtó ügynökségeket az Európai Bizottság azért hozza létre, hogy az elsődleges, külső szervekre át nem ruházható tevékenységekre összpontosíthasson. Ilyen például a 2005. január 1. és 2008. december 31. közötti határozott időtartamra létrehozott European Commission - Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, magyar nevén: Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség. - A Szerk.) Az ily módon benyújtott pályázatokat a Bizottság, illetve az általa létrehozott ügynökség bírálja el. Nyertes pályázat esetén a szerződéskötés szintén közvetlenül velük történik. Az ellenőrzések, a monitoring, illetve a pénzügyi előrehaladási jelentések elfogadása után a kifizetéseket is a Bizottság vagy az ügynökség utalja át.

A harmadik, némiképpen köztes kategória a közvetlen EU-forrás - közvetett beadás kombinációja, amikor nem a Strukturális Alapok kezelésébe bevont nemzeti minisztériumnál, mégis az adott tagállamban pályázunk. Az Európai Bizottság ilyenkor egy tagállami irányító hatóságot jelöl ki (Management Authority), hogy a programot kezelje. Ilyen program például a szakképzés területén 1994-ben indult európai együttműködés (Leonardo da Vinci), vagy a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetés és az itt tapasztalható egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében létrehozott EQUAL Közösségi Kezdeményezés.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mivel a megosztott kezelésű és a közvetett programokat, illetve azok pályázatait az adott tagállamban, esetünkben Magyarországon hirdetik meg, ezekről a média is szélesebb körűen tájékoztat. Ezekről magyarul is könnyebb információt szerezni. A központi pályázatok azonban legalább ennyire érdekesek lehetnek a pályázni kívánó magyar nonprofit szervezetek és vállalkozások számára.

Az Európai Bizottság a programok keretében teszi lehetővé a különböző projektek finanszírozását. A szektorokat nagy volumenű és általában többéves programokkal fedik le, mint például a Kultúra 2007, az FP7, a LIFE+ vagy a CIP. A támogatás formája úgynevezett grant, azaz vissza nem térítendő támogatás.

Tippek és tudnivalók

Induló lépések

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?