Pályázatírási egyszer-egy - Lábad előtt heverő lehetőségek!

Pénzcentrum
2007. július 26. 12:00

Iránytű a pályázatokhoz Pályázni vagy nem pályázni? Ma már ez nem is lehet kérdés... A válasz egyértelműen az, hogy pályázzunk, mégpedig minél többször. Pályázzunk partnerséget kialakítva, hiszen hazai és nemzetközi összefogással több pénzt, hatékonyabb segítséget és nagyobb támogatást kaphatunk az Európai Uniótól. Ezzel a ténnyel ma már minden pályázónak számolnia kell Magyarországon: foglalkozási ágtól, sőt társadalmi pozíciótól függetlenül.

Mielőtt azonban elkezdenénk az európai uniós támogatásokra pályázni, érdemes megismerkednünk az alapvető fogalmakkal, nehogy anélkül "ostromoljuk meg Brüsszel várát" egy minket érdeklő és érintő témával, hogy a saját házunk táján - például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a magyar minisztériumok honlapján - körülnéznénk.

Központi vagy megosztott?

A potenciális magyar pályázók szemszögéből az EU-s pályázatoknak - nagyon leegyszerűsítve - két fő típusuk van: az úgynevezett központi (centralised) és a megosztott kezelésű (shared management) pályázatok.

A megosztott kezelésű programok a nemzeti társfinanszírozással kiegészített uniós források tagállami szintű kezelését jelentik: nemzeti, esetünkben a magyar minisztériumokon és az állami háttérintézményeken keresztül megvalósuló pályázati felhívással. Ezek a Strukturális Alapok (Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Szekciója, Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz) és a Kohéziós Alap pályázatai.

A pályázatok másik nagy csoportját közvetlenül Brüsszelben kell beadni, újabban egy végrehajtó ügynökségen keresztül. (Itt jegyezzük meg, hogy ezeket a végrehajtó ügynökségeket az Európai Bizottság azért hozza létre, hogy az elsődleges, külső szervekre át nem ruházható tevékenységekre összpontosíthasson. Ilyen például a 2005. január 1. és 2008. december 31. közötti határozott időtartamra létrehozott European Commission - Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, magyar nevén: Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség. - A Szerk.) Az ily módon benyújtott pályázatokat a Bizottság, illetve az általa létrehozott ügynökség bírálja el. Nyertes pályázat esetén a szerződéskötés szintén közvetlenül velük történik. Az ellenőrzések, a monitoring, illetve a pénzügyi előrehaladási jelentések elfogadása után a kifizetéseket is a Bizottság vagy az ügynökség utalja át.

A harmadik, némiképpen köztes kategória a közvetlen EU-forrás - közvetett beadás kombinációja, amikor nem a Strukturális Alapok kezelésébe bevont nemzeti minisztériumnál, mégis az adott tagállamban pályázunk. Az Európai Bizottság ilyenkor egy tagállami irányító hatóságot jelöl ki (Management Authority), hogy a programot kezelje. Ilyen program például a szakképzés területén 1994-ben indult európai együttműködés (Leonardo da Vinci), vagy a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetés és az itt tapasztalható egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében létrehozott EQUAL Közösségi Kezdeményezés.

Mivel a megosztott kezelésű és a közvetett programokat, illetve azok pályázatait az adott tagállamban, esetünkben Magyarországon hirdetik meg, ezekről a média is szélesebb körűen tájékoztat. Ezekről magyarul is könnyebb információt szerezni. A központi pályázatok azonban legalább ennyire érdekesek lehetnek a pályázni kívánó magyar nonprofit szervezetek és vállalkozások számára.

Az Európai Bizottság a programok keretében teszi lehetővé a különböző projektek finanszírozását. A szektorokat nagy volumenű és általában többéves programokkal fedik le, mint például a Kultúra 2007, az FP7, a LIFE+ vagy a CIP. A támogatás formája úgynevezett grant, azaz vissza nem térítendő támogatás.

Tippek és tudnivalók

Induló lépések

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10