15 °C Budapest

Pályázatírási egyszer-egy - Lábad előtt heverő lehetőségek!

Pénzcentrum
2007. július 26. 12:00

Iránytű a pályázatokhoz Pályázni vagy nem pályázni? Ma már ez nem is lehet kérdés... A válasz egyértelműen az, hogy pályázzunk, mégpedig minél többször. Pályázzunk partnerséget kialakítva, hiszen hazai és nemzetközi összefogással több pénzt, hatékonyabb segítséget és nagyobb támogatást kaphatunk az Európai Uniótól. Ezzel a ténnyel ma már minden pályázónak számolnia kell Magyarországon: foglalkozási ágtól, sőt társadalmi pozíciótól függetlenül.

Mielőtt azonban elkezdenénk az európai uniós támogatásokra pályázni, érdemes megismerkednünk az alapvető fogalmakkal, nehogy anélkül "ostromoljuk meg Brüsszel várát" egy minket érdeklő és érintő témával, hogy a saját házunk táján - például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a magyar minisztériumok honlapján - körülnéznénk.

Központi vagy megosztott?

A potenciális magyar pályázók szemszögéből az EU-s pályázatoknak - nagyon leegyszerűsítve - két fő típusuk van: az úgynevezett központi (centralised) és a megosztott kezelésű (shared management) pályázatok.

A megosztott kezelésű programok a nemzeti társfinanszírozással kiegészített uniós források tagállami szintű kezelését jelentik: nemzeti, esetünkben a magyar minisztériumokon és az állami háttérintézményeken keresztül megvalósuló pályázati felhívással. Ezek a Strukturális Alapok (Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap, Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Szekciója, Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz) és a Kohéziós Alap pályázatai.

A pályázatok másik nagy csoportját közvetlenül Brüsszelben kell beadni, újabban egy végrehajtó ügynökségen keresztül. (Itt jegyezzük meg, hogy ezeket a végrehajtó ügynökségeket az Európai Bizottság azért hozza létre, hogy az elsődleges, külső szervekre át nem ruházható tevékenységekre összpontosíthasson. Ilyen például a 2005. január 1. és 2008. december 31. közötti határozott időtartamra létrehozott European Commission - Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, magyar nevén: Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség. - A Szerk.) Az ily módon benyújtott pályázatokat a Bizottság, illetve az általa létrehozott ügynökség bírálja el. Nyertes pályázat esetén a szerződéskötés szintén közvetlenül velük történik. Az ellenőrzések, a monitoring, illetve a pénzügyi előrehaladási jelentések elfogadása után a kifizetéseket is a Bizottság vagy az ügynökség utalja át.

A harmadik, némiképpen köztes kategória a közvetlen EU-forrás - közvetett beadás kombinációja, amikor nem a Strukturális Alapok kezelésébe bevont nemzeti minisztériumnál, mégis az adott tagállamban pályázunk. Az Európai Bizottság ilyenkor egy tagállami irányító hatóságot jelöl ki (Management Authority), hogy a programot kezelje. Ilyen program például a szakképzés területén 1994-ben indult európai együttműködés (Leonardo da Vinci), vagy a munkaerőpiachoz kapcsolódó hátrányos megkülönböztetés és az itt tapasztalható egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében létrehozott EQUAL Közösségi Kezdeményezés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a megosztott kezelésű és a közvetett programokat, illetve azok pályázatait az adott tagállamban, esetünkben Magyarországon hirdetik meg, ezekről a média is szélesebb körűen tájékoztat. Ezekről magyarul is könnyebb információt szerezni. A központi pályázatok azonban legalább ennyire érdekesek lehetnek a pályázni kívánó magyar nonprofit szervezetek és vállalkozások számára.

Az Európai Bizottság a programok keretében teszi lehetővé a különböző projektek finanszírozását. A szektorokat nagy volumenű és általában többéves programokkal fedik le, mint például a Kultúra 2007, az FP7, a LIFE+ vagy a CIP. A támogatás formája úgynevezett grant, azaz vissza nem térítendő támogatás.

Tippek és tudnivalók

Induló lépések

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem