10 °C Budapest

Árvíz után újabb csapás: még magasabb díjakat kell fizetnünk?

Pénzcentrum
2007. július 25. 15:00

Nagy-Britanniában 60 éve nem volt az elmúlt héten tapasztalható mértékű árvíz. A saját otthonaik épsége és biztonsága miatt aggódóknak újabb lehetséges problémával kell szembenézniük, sokan tartanak attól, hogy eztán megemelkednek a házukra szóló biztosítási díjak.

Több érintett területen nem láttak még ekkora vízszintet. Mintegy 2 millió háztartás és 185 ezer vállalkozás helyezkedik el az árvíz sújtotta területen. Sőt, számos olyan területet is elárasztott a víz, amellyel eddig még nem volt probléma.

A biztosítóknak várhatóan összesen 2 milliárd fontot kell kárkifizetésre fordítaniuk. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az érintett területen elhelyezkedő otthonok biztosítási díjai megemelkednek a közeljövőben, de mit jelenthet ez a máshol élők számára?

A brit biztosítók azt ígérik, hogy az árvíz esetére megoldást nyújtó biztosítás költségei nem fognak megemelkedni minden háztartásban. Hosszabb távon még kevésbé tisztább a kép a biztosításokat illetően.

2000-ben a kormány megegyezett a biztosítókkal arról, hogy egészen addig biztosítják a veszélyeztetett otthonokat, míg a kormány fenntartja és fejleszti az árvízvédelmi eszközöket. A megállapodást 2005-ben megújították, azonban ez is hamarosan lejár, s 2008-ban újra meg kell majd egyeznie a biztosítóknak és a kormánynak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?