5 °C Budapest

Jól járhatsz a több alkalmazottal

Pénzcentrum
2007. július 9. 10:30

Még év közben is érdemes lehet kihasználni a társas mikrovállalkozások által igénybe vehető létszámbővítési adókedvezményt - olvasható a Világgazdaságban.

A társasági törvény rendelkezései szerint azok a mikrovállalkozások, melyek az előző évi átlagos állományi létszámhoz képest tartós létszámbővítést hajtanak végre, adóalap-korrekciós kedvezményben részesülhetnek.

A vállalkozások létszáma a bővítés után sem haladhatja meg a 10 főt, mikrovállalkozásnak pedig az adóév első napján a kritériumoknak megfelelő vállalkozás minősül. A csökkentés mértéke az átlagos foglalkoztatotti létszám és az adóév első napján érvényes havi minimálbér adóévre számított összegének szorzata.

Feltétel, hogy a vállalkozásnak nem lehet köztartozása, valamint az igénybevételt megelőző évben a mikrovállalkozás maximum 5 főt foglalkoztathat. A létszámbővítésbe nem számít bele olyan személyek alkalmazása, akik alkalmazásukat megelőzően (legkorábban 2003. január elseje után) az adózó kapcsolt vállalkozásánál állnak munkaviszonyban, vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban, személyesen közreműködő tagsági viszonyban, vagy tevékenységüket az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő egyéni vállalkozásaként végezték.

Csak akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha a létszámbővítés tartós, ha nem az, az szankciókkal jár. Nem minősül tartósnak az a bővítés, ha a kedvezmény érvényesítését követő három adóéven belül csökken a vállalkozás létszáma, vagy az adózó jogutód nélkül megszűnik. A szankció mértéke az átlagos állományi létszám előző adóévhez viszonyított összege szorozva az ugyanazon adóév első napján érvényes havi minimálbér évesített összegével, s ez megnövelve 20 százalékkal. A büntetés maximum értéke nem lehet magasabb az igénybe vett kedvezmény 20 százalékponttal növelt összegénél.

De minimis támogatásnak minősül a kedvezmény társaságiadó-kulccsak számított értéke az adóévben.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?