Jól járhatsz a több alkalmazottal

Pénzcentrum
2007. július 9. 10:30

Még év közben is érdemes lehet kihasználni a társas mikrovállalkozások által igénybe vehető létszámbővítési adókedvezményt - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A társasági törvény rendelkezései szerint azok a mikrovállalkozások, melyek az előző évi átlagos állományi létszámhoz képest tartós létszámbővítést hajtanak végre, adóalap-korrekciós kedvezményben részesülhetnek.

A vállalkozások létszáma a bővítés után sem haladhatja meg a 10 főt, mikrovállalkozásnak pedig az adóév első napján a kritériumoknak megfelelő vállalkozás minősül. A csökkentés mértéke az átlagos foglalkoztatotti létszám és az adóév első napján érvényes havi minimálbér adóévre számított összegének szorzata.

Feltétel, hogy a vállalkozásnak nem lehet köztartozása, valamint az igénybevételt megelőző évben a mikrovállalkozás maximum 5 főt foglalkoztathat. A létszámbővítésbe nem számít bele olyan személyek alkalmazása, akik alkalmazásukat megelőzően (legkorábban 2003. január elseje után) az adózó kapcsolt vállalkozásánál állnak munkaviszonyban, vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban, személyesen közreműködő tagsági viszonyban, vagy tevékenységüket az adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő egyéni vállalkozásaként végezték.

Csak akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha a létszámbővítés tartós, ha nem az, az szankciókkal jár. Nem minősül tartósnak az a bővítés, ha a kedvezmény érvényesítését követő három adóéven belül csökken a vállalkozás létszáma, vagy az adózó jogutód nélkül megszűnik. A szankció mértéke az átlagos állományi létszám előző adóévhez viszonyított összege szorozva az ugyanazon adóév első napján érvényes havi minimálbér évesített összegével, s ez megnövelve 20 százalékkal. A büntetés maximum értéke nem lehet magasabb az igénybe vett kedvezmény 20 százalékponttal növelt összegénél.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

De minimis támogatásnak minősül a kedvezmény társaságiadó-kulccsak számított értéke az adóévben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20