9 °C Budapest

Dúskálhatsz a kedvezményekben - csak nehogy lemaradj!

Pénzcentrum
2007. július 4. 12:00

Akiknek megadatik Ha már van vállalkozásod, azután ugye adót is kell fizetni. Ki ne szeretné az államnak befizetendő pénzt mérsékelni? Aki most izgalomba jött, annak van egy jó hírünk, ezt meg lehet tenni legálisan, egyszerűen, nézzük hogyan!

Kik részesülhetnek a társasági adózásban pozitív diszkriminációban?

A kis- és középvállalkozások (kkv) szektora mindig kiemelt figyelmet élvez, hiszen ezek a vállalkozások vannak a legnagyobb számban jelen az egyes gazdaságokban. Éppen ezért az egyes kormányok, úgy külföldön, mint itt, Magyarországon igyekeznek sokrétű kedvezményekkel támogatni ezt a szektort, ennek egyik tipikus formája a kkv-k által igénybe vehető adókedvezmények.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, sokan maradnak le az érvényesíthető kedvezményekről, melyeket utólag már nem lehetséges érvényesíteni.

KKV
KKV-nak minősül az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 27 millió eurónak megfelelő forintösszeg, továbbá az állam, az önkormányzat, valamint a nem kkv-nak minősülő vállalkozások tulajdoni részesedése külön-külön vagy egyenként sem haladja meg a 25 százalékot.

Minden bogár rovar...

A csekély összegű (vagyis de minimis) támogatások kifejezetten a kkv-k számára nyújtanak kedvezményeket. De minimisnek kizárólag az a támogatás minősül, amelyről a támogató, vagy a törvény kimondja, hogy annak minősül, illetve annak összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 100 000 eurót ( ez körülbelül 25 millió forint), önmagában tehát ha egy támogatás alacsony összegű, attól még nem biztos, hogy de minimisnek minősül.

A de minimis támogatás kategóriájába egyébiránt nem csupán az adókedvezmények tartoznak, csekély összegű támogatás lehet ezen felül közvetlen támogatás, kedvezményes kamatozású hitel, adóalap-kedvezmény is. Azt, hogy kik minősülnek pontosan kis- és középvállalkozásnak, a kkv-król szóló törvény fekteti le.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmerülhet a kérdés, hogy az adóév mely napjára vonatkozóan kell a vállalkozás besorolását elvégezni, ez mindig az adott támogatás jogcíménél történik meghatározásra, általában az adóév első vagy utolsó napja.

Íme a választék

Milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem