Dúskálhatsz a kedvezményekben - csak nehogy lemaradj!

Pénzcentrum
2007. július 4. 12:00

Akiknek megadatik Ha már van vállalkozásod, azután ugye adót is kell fizetni. Ki ne szeretné az államnak befizetendő pénzt mérsékelni? Aki most izgalomba jött, annak van egy jó hírünk, ezt meg lehet tenni legálisan, egyszerűen, nézzük hogyan!

Kik részesülhetnek a társasági adózásban pozitív diszkriminációban?

A kis- és középvállalkozások (kkv) szektora mindig kiemelt figyelmet élvez, hiszen ezek a vállalkozások vannak a legnagyobb számban jelen az egyes gazdaságokban. Éppen ezért az egyes kormányok, úgy külföldön, mint itt, Magyarországon igyekeznek sokrétű kedvezményekkel támogatni ezt a szektort, ennek egyik tipikus formája a kkv-k által igénybe vehető adókedvezmények.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, sokan maradnak le az érvényesíthető kedvezményekről, melyeket utólag már nem lehetséges érvényesíteni.

KKV
KKV-nak minősül az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 27 millió eurónak megfelelő forintösszeg, továbbá az állam, az önkormányzat, valamint a nem kkv-nak minősülő vállalkozások tulajdoni részesedése külön-külön vagy egyenként sem haladja meg a 25 százalékot.

Minden bogár rovar...

A csekély összegű (vagyis de minimis) támogatások kifejezetten a kkv-k számára nyújtanak kedvezményeket. De minimisnek kizárólag az a támogatás minősül, amelyről a támogató, vagy a törvény kimondja, hogy annak minősül, illetve annak összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 100 000 eurót ( ez körülbelül 25 millió forint), önmagában tehát ha egy támogatás alacsony összegű, attól még nem biztos, hogy de minimisnek minősül.

A de minimis támogatás kategóriájába egyébiránt nem csupán az adókedvezmények tartoznak, csekély összegű támogatás lehet ezen felül közvetlen támogatás, kedvezményes kamatozású hitel, adóalap-kedvezmény is. Azt, hogy kik minősülnek pontosan kis- és középvállalkozásnak, a kkv-król szóló törvény fekteti le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Felmerülhet a kérdés, hogy az adóév mely napjára vonatkozóan kell a vállalkozás besorolását elvégezni, ez mindig az adott támogatás jogcíménél történik meghatározásra, általában az adóév első vagy utolsó napja.

Íme a választék

Milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35