22 °C Budapest

Húsvéti trükkök - Mindig a vevő húzza a rövidebbet

Pénzcentrum
2007. április 5. 09:30

A húsvéti razziákon tízből hét üzletnél talált valamilyen szabálytalanságot a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A bevásárlóközpontokban ugyanannyi volt a probléma, mint a sarki kisboltokban. A főfelügyelőségnek, a felmerülő szabálytalanságok miatt a húsvéti szezonban eddig 45 millió forint minőségvédelmi és fogyasztóvédelmi bírságot kellett kivetniük - írja a Népszabadság.

Az idén március közepétől kezdtek ellenőrizni a fogyasztóvédők. Az egyes kereskedelmi csatornák kiskereskedelmi súlyának megfelelően az idén eddig 301 áruházláncnál, 63 nagykereskedelmi egységnél és 69 egyéb élelmiszerüzletnél, kisboltnál tették tiszteletüket a felügyelőség munkatársai. A kifogások aránya nagyjából kiegyenlített volt, 60 és 70 százalék körül alakult. Leggyakrabban a "100 forintos" boltokban tapasztaltak valamilyen problémát, ám a nagykereskedelmi egységek hatvanszázalékos átlaga a felügyelőség szerint sokkal aggasztóbb, mivel ezeknek üzleteknek jóval nagyobb a felelőssége is. Nem meglepő módon a főváros közelében és az északi országrészben aránylag nagyobb a szabálytalankodó üzletvezetők száma.

A fő vizsgálati szempont a szezonális húsvéti termékek, a sonkafélék és az édességek jellemzői, árujelzései voltak. Míg a sonkafélék 18, a nyalánkságok 16 százalékánál kellett intézkedni. A húsféléknél az árfeltüntetés hiányosságai, a tárolási szabályok megsértése, a beszerzési bizonylatok és a jelölés bizonytalanságai, valamint hiányosságai miatt vonták össze a szemöldöküket az ellenőrök. Az édességeknél a minőségmegőrzési idő és az árumegjelölés nem stimmelt. A "csokinyúlak" nagy része ugyanis nem csokoládéból, vagyis nem a megfelelő kakaóvaj-tartalommal készül, s előfordul, hogy ezt nem jelzik a terméken.

Ám a vásárlókat nemcsak a polcoknál, hanem a kasszánál is becsapják olykor. A felügyelők négyszáz próbavásárlás során hetven esetben tapasztaltak ilyet: átlagosan 76 forinttal rövidítették meg őket, de volt, hogy 470 forinttal "számolta magát el" az eladó.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?