18 °C Budapest

Húsvéti trükkök - Mindig a vevő húzza a rövidebbet

Pénzcentrum
2007. április 5. 09:30

A húsvéti razziákon tízből hét üzletnél talált valamilyen szabálytalanságot a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A bevásárlóközpontokban ugyanannyi volt a probléma, mint a sarki kisboltokban. A főfelügyelőségnek, a felmerülő szabálytalanságok miatt a húsvéti szezonban eddig 45 millió forint minőségvédelmi és fogyasztóvédelmi bírságot kellett kivetniük - írja a Népszabadság.

Az idén március közepétől kezdtek ellenőrizni a fogyasztóvédők. Az egyes kereskedelmi csatornák kiskereskedelmi súlyának megfelelően az idén eddig 301 áruházláncnál, 63 nagykereskedelmi egységnél és 69 egyéb élelmiszerüzletnél, kisboltnál tették tiszteletüket a felügyelőség munkatársai. A kifogások aránya nagyjából kiegyenlített volt, 60 és 70 százalék körül alakult. Leggyakrabban a "100 forintos" boltokban tapasztaltak valamilyen problémát, ám a nagykereskedelmi egységek hatvanszázalékos átlaga a felügyelőség szerint sokkal aggasztóbb, mivel ezeknek üzleteknek jóval nagyobb a felelőssége is. Nem meglepő módon a főváros közelében és az északi országrészben aránylag nagyobb a szabálytalankodó üzletvezetők száma.

A fő vizsgálati szempont a szezonális húsvéti termékek, a sonkafélék és az édességek jellemzői, árujelzései voltak. Míg a sonkafélék 18, a nyalánkságok 16 százalékánál kellett intézkedni. A húsféléknél az árfeltüntetés hiányosságai, a tárolási szabályok megsértése, a beszerzési bizonylatok és a jelölés bizonytalanságai, valamint hiányosságai miatt vonták össze a szemöldöküket az ellenőrök. Az édességeknél a minőségmegőrzési idő és az árumegjelölés nem stimmelt. A "csokinyúlak" nagy része ugyanis nem csokoládéból, vagyis nem a megfelelő kakaóvaj-tartalommal készül, s előfordul, hogy ezt nem jelzik a terméken.

Ám a vásárlókat nemcsak a polcoknál, hanem a kasszánál is becsapják olykor. A felügyelők négyszáz próbavásárlás során hetven esetben tapasztaltak ilyet: átlagosan 76 forinttal rövidítették meg őket, de volt, hogy 470 forinttal "számolta magát el" az eladó.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?