14 °C Budapest

Hogyan kaphatsz 15 milliót?

Pénzcentrum
2007. május 8. 05:55

Az eddigiek során több cikkünk is foglalkozott azzal, hogy a kezdő, vagy már működő mikro-, kis-, illetve középvállalkozások (kkv), hogyan, honnan juthatnak tőkéhez, forráshoz. A lehetőségek tárháza igen széles, így most egy újabb lehetőséget mutatunk be, amely részben kedvezményes finanszírozással lehet a kkv-k segítségére.

Budapest Kisvállalkozói Hitel - kik vehetik igénybe?

A kkv-k igényeinek igyekszik feltételrendszerével megfelelni a Budapest Kisvállalkozói Hitel program, amely a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), a Polgári Takarékszövetkezet, a Hitelgarancia Zrt., valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium együttműködésének eredményeként jött létre.

A kedvezményes hitelt a már bejegyzett vállalkozásokon kívül a bejegyzésre jogosult vállalkozások is igénybe vehetik, illetve azok a személyek is, akik rendelkeznek vállalkozói igazolvánnyal, vagy arra jogosultak, illetve egyéb vállalkozásra alkalmas jogosítványuk van.

A program feltételei alapján csak a fővárosi vállalkozások juthatnak hozzá a kedvezményes forráshoz, mivel az igénylő vállalkozásnak a székhelye, vagy telephelye Budapesten kell, hogy legyen.

Mivel a hitelprogram "célcsoportja" a kkv szektor, ezért érvényesülnek előírások a foglalkoztatottak számára vonatkozóan, valamint az éves árbevételre, illetve a mérlegfőösszegre is.

Vagyis csak olyan vállalkozások igényelhetik a hitelt, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg az 50 főt, éves nettó árbevétele pedig a 7 millió eurónak megfelelő forintösszeget, illetve mérlegfőösszege maximum 5 millió forintnak megfelelő forintösszeg lehet.

A hitel felvételéhez természetesen meg kell felelni bizonyos általánosan elterjedt hitelezési követelményeknek is, így például a vállalkozás nem rendelkezhet köztartozással, illetve nem lehet lejárt banki adóssága. Természetesen a hiteligényléshez szükséges üzleti terv benyújtása is.

Mennyit kaphatunk, mekkora költséggel?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konstrukció keretében maximálisan 15 millió forintot lehet igényelni, a hitel célját a vállalkozás döntheti el, lehet beruházás, fejlesztés, illetve forgóeszköz-vásárlás is. A hitel forrása mögött két szervezet áll, a hitelösszeg minden esetben úgy oszlik meg, hogy 6 részt a BVK, 9 részt a Polgári Takarékszövetkezet nyújt.

Vagyis a maximális 15 millió forint esetében ez azt jelenti, hogy ebből 6 millió forintot a kedvezményes BVK forrás tesz ki, míg 9 millió forintot a takarékszövetkezeti rész. A hitel felvételéhez egyébiránt a fenti feltételeken túl saját erő felmutatása is szükséges, amelynek mértéke a hitel összegének húsz százaléka.

A Hitelgarancia Zrt. (HG) úgy kerül a finanszírozási körbe, hogy a takarékszövetkezeti rész után a HG Zrt. 80 százalékos mértékben készfizető kezességet vállal. Az ezután fizetendő kezességvállalási díjat nekünk kell megfizetni, ennek minimális összege 5000 forint, a folyósítás előtt megfizetendő egyszeri díj mértéke éven belüli hitel esetén 1 %, 2 éven belüli hitelnél 1,33 %, 3 éven belüli hitel esetén 1,7 %, 5 éven belüli hitelnél pedig 2,25 százalék a garantált összegre vetítve.


A hitel maximum 5 éves futamidőre vehető igénybe, amelyből a türelmi idő maximum fél év lehet. A törlesztés és a kamatfizetés havonta történik, a hitelkérelmeket a BVK-hoz kell benyújtani. A programban részt vevő vállalkozásokat a BVK regisztrálja, melynek keretében a vállalkozás kap egy hitelkérelmi csomagot elektronikus és nyomtatott formában, egy jelszót az Internet Alapú Üzleti Terv Tanácsadó Szoftverhez, valamint 4 ingyenes egyéni tanácsadás lehetőségét.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?