23 °C Budapest

Hogyan kaphatsz 15 milliót?

Pénzcentrum
2007. május 8. 05:55

Az eddigiek során több cikkünk is foglalkozott azzal, hogy a kezdő, vagy már működő mikro-, kis-, illetve középvállalkozások (kkv), hogyan, honnan juthatnak tőkéhez, forráshoz. A lehetőségek tárháza igen széles, így most egy újabb lehetőséget mutatunk be, amely részben kedvezményes finanszírozással lehet a kkv-k segítségére.

Budapest Kisvállalkozói Hitel - kik vehetik igénybe?

A kkv-k igényeinek igyekszik feltételrendszerével megfelelni a Budapest Kisvállalkozói Hitel program, amely a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), a Polgári Takarékszövetkezet, a Hitelgarancia Zrt., valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium együttműködésének eredményeként jött létre.

A kedvezményes hitelt a már bejegyzett vállalkozásokon kívül a bejegyzésre jogosult vállalkozások is igénybe vehetik, illetve azok a személyek is, akik rendelkeznek vállalkozói igazolvánnyal, vagy arra jogosultak, illetve egyéb vállalkozásra alkalmas jogosítványuk van.

A program feltételei alapján csak a fővárosi vállalkozások juthatnak hozzá a kedvezményes forráshoz, mivel az igénylő vállalkozásnak a székhelye, vagy telephelye Budapesten kell, hogy legyen.

Mivel a hitelprogram "célcsoportja" a kkv szektor, ezért érvényesülnek előírások a foglalkoztatottak számára vonatkozóan, valamint az éves árbevételre, illetve a mérlegfőösszegre is.

Vagyis csak olyan vállalkozások igényelhetik a hitelt, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg az 50 főt, éves nettó árbevétele pedig a 7 millió eurónak megfelelő forintösszeget, illetve mérlegfőösszege maximum 5 millió forintnak megfelelő forintösszeg lehet.

A hitel felvételéhez természetesen meg kell felelni bizonyos általánosan elterjedt hitelezési követelményeknek is, így például a vállalkozás nem rendelkezhet köztartozással, illetve nem lehet lejárt banki adóssága. Természetesen a hiteligényléshez szükséges üzleti terv benyújtása is.

Mennyit kaphatunk, mekkora költséggel?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konstrukció keretében maximálisan 15 millió forintot lehet igényelni, a hitel célját a vállalkozás döntheti el, lehet beruházás, fejlesztés, illetve forgóeszköz-vásárlás is. A hitel forrása mögött két szervezet áll, a hitelösszeg minden esetben úgy oszlik meg, hogy 6 részt a BVK, 9 részt a Polgári Takarékszövetkezet nyújt.

Vagyis a maximális 15 millió forint esetében ez azt jelenti, hogy ebből 6 millió forintot a kedvezményes BVK forrás tesz ki, míg 9 millió forintot a takarékszövetkezeti rész. A hitel felvételéhez egyébiránt a fenti feltételeken túl saját erő felmutatása is szükséges, amelynek mértéke a hitel összegének húsz százaléka.

A Hitelgarancia Zrt. (HG) úgy kerül a finanszírozási körbe, hogy a takarékszövetkezeti rész után a HG Zrt. 80 százalékos mértékben készfizető kezességet vállal. Az ezután fizetendő kezességvállalási díjat nekünk kell megfizetni, ennek minimális összege 5000 forint, a folyósítás előtt megfizetendő egyszeri díj mértéke éven belüli hitel esetén 1 %, 2 éven belüli hitelnél 1,33 %, 3 éven belüli hitel esetén 1,7 %, 5 éven belüli hitelnél pedig 2,25 százalék a garantált összegre vetítve.


A hitel maximum 5 éves futamidőre vehető igénybe, amelyből a türelmi idő maximum fél év lehet. A törlesztés és a kamatfizetés havonta történik, a hitelkérelmeket a BVK-hoz kell benyújtani. A programban részt vevő vállalkozásokat a BVK regisztrálja, melynek keretében a vállalkozás kap egy hitelkérelmi csomagot elektronikus és nyomtatott formában, egy jelszót az Internet Alapú Üzleti Terv Tanácsadó Szoftverhez, valamint 4 ingyenes egyéni tanácsadás lehetőségét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44