17 °C Budapest

Újabb pályázati lehetőségek a láthatáron!

Pénzcentrum
2007. május 7. 14:00

Ma kerülnek kiírásra a Regionális Operatív Program (ROP) keretében az első pályázatok, a hét hazai régióban összesen tíz felhívás jelenik majd meg, öt témakörben, 27 milliárd forintos kerettel.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerint ma Magyarország az élen halad az unióban a pályázatok kiírásában. A kis- és középvállalkozások számára kiírt pályázatok is jól haladnak, eddig mintegy 1500 pályázat érkezett be, a normatív pályázatoknál pedig 260 nyertest hirdettek ki.

A most megjelenő ROP pályázatok az utólagos akadálymentesítés, a kerékpárút hálózat fejlesztése, a belterületi utak fejlesztése, a közoktatási intézmények beruházásának támogatása, illetve az ipari parkok, területek fejlesztése témakörökben kerültek kiírásra.

A kormánybiztos a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a pályázatok megújult filozófia keretében kerülnek kiírásra, amely több tekintetben is érvényesül. Egyrészt a régiók szerepe megnövekedett a pályázatok kiírásában, hiszen a regionális tanácsok tesznek javaslatot arra, hogy milyen pályázatokat írjanak ki, de a beérkező pályázatok elbírálása is a tanácsokkal közösen zajlik.

Másrészt az ipari parkokra, ipari területekre vonatkozó kiírásoknál lehetőség nyílik a két fordulós pályázati eljárás igénybe vételére. Az első körben a projektötlet ismertetése történik meg, ekkor választják ki a "használható" ötleteket, majd ezután 4-6 hónapos projektkidolgozás zajlik. A második fordulóban születik majd meg a döntés a tényleges támogatás odaítéléséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új filozófia keretében került megvalósításra a területi pozitív diszkrimináció is, vagyis a hátrányos helyzetű régiók előnyben részesítése. Szintén nagyon fontos újítás, hogy minden egyes kiírás előtt egyeztetés zajlik az érintett területtel. A kormánybiztos szerint az egyik legfontosabb filozófiai újítás az átfogó, komplex problémamegoldás kidolgozása.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy a kiírásra kerülő iskolafelújítási program részét képezi a közoktatási reformnak, valamint a 21. század iskolája zászlóshajó programnak is. Ennek keretében a Közép-Magyarországi Régióban mintegy 4,9 milliárd forintos kerettel kerülnek pályázatok kiírásra, melyeknél az elnyerhető támogatás mértéke a projekt elszámoltatható összes költségének akár 90 százaléka is lehet.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?