20 °C Budapest

Újabb pályázati lehetőségek a láthatáron!

Pénzcentrum
2007. május 7. 14:00

Ma kerülnek kiírásra a Regionális Operatív Program (ROP) keretében az első pályázatok, a hét hazai régióban összesen tíz felhívás jelenik majd meg, öt témakörben, 27 milliárd forintos kerettel.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerint ma Magyarország az élen halad az unióban a pályázatok kiírásában. A kis- és középvállalkozások számára kiírt pályázatok is jól haladnak, eddig mintegy 1500 pályázat érkezett be, a normatív pályázatoknál pedig 260 nyertest hirdettek ki.

A most megjelenő ROP pályázatok az utólagos akadálymentesítés, a kerékpárút hálózat fejlesztése, a belterületi utak fejlesztése, a közoktatási intézmények beruházásának támogatása, illetve az ipari parkok, területek fejlesztése témakörökben kerültek kiírásra.

A kormánybiztos a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a pályázatok megújult filozófia keretében kerülnek kiírásra, amely több tekintetben is érvényesül. Egyrészt a régiók szerepe megnövekedett a pályázatok kiírásában, hiszen a regionális tanácsok tesznek javaslatot arra, hogy milyen pályázatokat írjanak ki, de a beérkező pályázatok elbírálása is a tanácsokkal közösen zajlik.

Másrészt az ipari parkokra, ipari területekre vonatkozó kiírásoknál lehetőség nyílik a két fordulós pályázati eljárás igénybe vételére. Az első körben a projektötlet ismertetése történik meg, ekkor választják ki a "használható" ötleteket, majd ezután 4-6 hónapos projektkidolgozás zajlik. A második fordulóban születik majd meg a döntés a tényleges támogatás odaítéléséről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új filozófia keretében került megvalósításra a területi pozitív diszkrimináció is, vagyis a hátrányos helyzetű régiók előnyben részesítése. Szintén nagyon fontos újítás, hogy minden egyes kiírás előtt egyeztetés zajlik az érintett területtel. A kormánybiztos szerint az egyik legfontosabb filozófiai újítás az átfogó, komplex problémamegoldás kidolgozása.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy a kiírásra kerülő iskolafelújítási program részét képezi a közoktatási reformnak, valamint a 21. század iskolája zászlóshajó programnak is. Ennek keretében a Közép-Magyarországi Régióban mintegy 4,9 milliárd forintos kerettel kerülnek pályázatok kiírásra, melyeknél az elnyerhető támogatás mértéke a projekt elszámoltatható összes költségének akár 90 százaléka is lehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?