Vagyonbiztosítás - amire az EU-pályázatok kapcsán is figyelni kell

Pénzcentrum
2007. május 3. 08:17

2007 januárjában megjelentek az Új Magyarország Fejlesztési Terv első pályázati felhívásai, amelyek közül öt a vállalkozások - kiemelten a kis- és középvállalatok (kkv) - komplex fejlesztését, kettő a tudásalapú gazdaság fejlesztését hivatott szolgálni. A pályázatok a támogatási szerződések biztosítékaitól függően vagyonbiztosítási kötelezettséget róhatnak a pályázatok elnyerőire, amivel mindenképpen érdemes előre számolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarország három évvel ezelőtti uniós csatlakozása megnyitotta az utat az EU fejlesztési alapjai által biztosított támogatások felé. A következő, 2013-ig terjedő időszakban Magyarország az Új Magyarország Fejlesztési Terv 15 operatív programjának céljai, a foglalkoztatás bővítése, illetve a tartós növekedés feltételeinek megteremtése érdekében veheti igénybe ezeket a forrásokat.

A pályázatokhoz kapcsolódó biztosítékok

A támogatási szerződés általában előírja, hogy a támogatás kedvezményezettje adjon biztosítékot, ami lehetővé teszi az elnyert és kiutalt pénz visszavételét, amennyiben a pályázó nem tesz eleget a kötelezettségeinek. A biztosítéktól csak a kutatás-fejlesztésre és innovációra irányuló, illetve a kis összegű (10 millió forint alatti) támogatások esetében lehet eltekinteni. (Nem gazdasági társaságok - például költségvetési szervek, önkormányzatok, egyházak, alapítványok és ezek szervezetei - szintén nem kötelesek biztosítékot nyújtani.)

Beruházási projektek esetében a biztosítékokat legkevesebb egy évig kell fenntartani. Ha a támogatási összeg nem haladja meg az 50 millió forintot, a biztosítékra csak a megvalósítási időszakban van szükség, a fenntartási szakaszban (általában három év) nem. Az 50 millió forintot meghaladó támogatással megvalósuló projektek esetében a fenntartási időszakra is szükség van biztosítékra, de a megvalósítási időszakhoz képest 50 százalékkal csökkentett mértékben.

A pályázatokkal kapcsolatos - a pályázók jelentős része szempontjából kedvező - új fejlemény, hogy a bankgarancián, kezességvállaláson és garanciabiztosításon kívül immár ingatlanra vagy ingóságra bejegyzett jelzálogjog is használható biztosítékként.

Vagyonbiztosítás - mire kötik?

A kedvezményezettnek általában egyaránt vagyonbiztosítást kell kötnie a jelzáloggal terhelt ingatlanra vagy ingóságra, illetve a támogatás nyomán beruházással megvalósuló vagyontárgyra is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Beruházási támogatással megvalósítható vagyontárgyak (az eddig megjelent pályázatok esetében):
eszközbeszerzés,
§ az eszközbeszerzéshez kapcsolódó infrastrukturális és ingatlan beruházás,
§ az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések,
§ információs technológia-fejlesztéshez (online megjelenés, e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások, üzleti alkalmazások) kapcsolódó hardver, szoftver (beleértve: speciális egyedi fejlesztésű szoftver) beszerzése.

Beruházással megvalósuló vagyontárgyak esetében a kedvezményezett a vagyontárgyra köteles vagyonbiztosítást kötni, és abban kedvezményezettként a támogatót megjelölni. A biztosítást a vagyontárgy beszerzését követően kell megkötni, és a soron következő kifizetési kérelemben kell igazolni.

A biztosítási alkuszok szerepe

Az uniós pályázatokon való részvétel során a független alkuszok a pályázóknak többféle segítséget is tudnak nyújtani:
• A megvalósítandó vagyontárgyak, illetve a biztosítékok vagyonbiztosításának előzetes kalkulációjával tervezhetővé teszik a projekt lebonyolításához kapcsolódó biztosítási költségeket.
• Garantálják, hogy az ügyfél éppen a szükséges kockázatokra kapjon fedezetet. A felesleges túlbiztosításnál csak az a kellemetlenebb, ha alulbiztosítás miatt esetleg késik a támogatások kifizetése.
• Mivel biztosítások ezen fajtái jórészt egyedileg kidolgozott díjak, az alkuszok a biztosítások megkötésekor - nem utolsósorban az egyes ajánlatok versenyeztetése miatt - a közvetlenül a biztosítóktól kapott ajánlatokhoz képest jelentős, akár közel egyharmados díjcsökkenést is képesek elérni, a szolgáltatás körének csökkenése nélkül.
• Átvállalják a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges biztosítási dokumentáció (igazoló dokumentumok beszerzése, stb.) összeállítását.

"Amikor a pályázók a pályázati feltételek egész tömegének igyekeznek megfelelni, igen nagy könnyebbség lehet számukra, ha biztosak lehetnek abban, hogy a megkövetelt vagyonbiztosítás területén szakszerű és költséghatékony megoldásokat kapnak." - mondta Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. "A fentieken kívül a gyorsaság is jelentős szempont lehet esetükben, ezért - elsőként a hazai piacon - lehetővé tettük azt is, hogy immár a vállalkozói biztosításokra is lehessen online módon ajánlatokat kérni a www.vallalati-biztositasok.clb.hu biztosítási oldalon."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09