Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. - hatékonyabb pályázati rendszer a cél

Pénzcentrum
2007. január 15. 09:11

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára 2007. január 11-én sajtótájékoztatón Budapesten bejelentette: megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., amelyet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht. valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hoztak létre. A cél az uniós pályázati rendszer működési hatékonyságának javítása, a költségek csökkentése.

A GKM szakállamtitkára kiemelte: az Európai Bizottság közzétette a pénzügyi kifizetések tekintetében legjobban teljesítő operatív programok listáját, és ezen két magyar operatív program - a GVOP és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)- a legjobb hatban benne van.

Egyed Géza szerint a MAG Zrt. megalakításával - a kormány célkitűzéseinek megfelelően - egyablakos, költséghatékonyan működő, átlátható közfinanszírozást közvetítő szervezet jön létre. Az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. A négy szervezet tavaly az első Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásában közreműködött.

A GOP-ban a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz(GVOP) képest például, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok, rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke, és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.

Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé tesz a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Példaként említette, hogy a kis értékű támogatáshoz lényegesen kevesebb adminisztráció szükséges. Az egyszerűsített és egységesített adatlap lehetővé teszi az elektronikus pályáztatás eddiginél nagyobb mértékű elterjesztését. A négy szervezet integrálásával a párhuzamosságokat kiszűrték, és a legjobb gyakorlatokat vették át.

Már létrehozták Budapesten a központi és a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatot, és dolgoznak a vidéki hálózat bővítésén, egységesítésén. Ezért tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóságának vezetője ismertette, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is.

A biztosítékok változásáról kapcsolatban elhangzott, hogy 5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára. A támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz továbbá a pályázati adatlap.

Az ütemezéssel kapcsolatos információ: a GOP első pályázatainak tervezetét szakmai egyeztetésre bocsátotta az NFÜ, január végén írják ki a pályázatokat. Ezt követően március után, illetve májusban várhatók további pályázati kiírások a GOP-ban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16