Megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. - hatékonyabb pályázati rendszer a cél

Pénzcentrum
2007. január 15. 09:11

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára 2007. január 11-én sajtótájékoztatón Budapesten bejelentette: megalakult a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt., amelyet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a Magyar Fejlesztési Bank támogatásközvetítési igazgatósága, az IT Információs Társadalom Kht. valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosító Iroda integrálásával hoztak létre. A cél az uniós pályázati rendszer működési hatékonyságának javítása, a költségek csökkentése.

A GKM szakállamtitkára kiemelte: az Európai Bizottság közzétette a pénzügyi kifizetések tekintetében legjobban teljesítő operatív programok listáját, és ezen két magyar operatív program - a GVOP és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP)- a legjobb hatban benne van.

Egyed Géza szerint a MAG Zrt. megalakításával - a kormány célkitűzéseinek megfelelően - egyablakos, költséghatékonyan működő, átlátható közfinanszírozást közvetítő szervezet jön létre. Az új szervezet 2007-ben 10 százalékkal, 450 millió forinttal kevesebb költséggel működik majd, mint az integrált négy szervezet tavaly együttesen. A négy szervezet tavaly az első Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásában közreműködött.

A GOP-ban a vállalkozások számára kedvező változás lesz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz(GVOP) képest például, hogy az egyablakos rendszer kialakításával az ügyfelek számára átláthatóbbak és elérhetőbbek lesznek a pályázatok, rövidülnek a határidők, csökken a biztosíték mértéke, és csak a szerződéskötéskor kell bemutatni az egyéb dokumentációkat.

Ormosy Gábor, a MAG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyszerűsített eljárás lehetővé tesz a pályázatok közötti differenciálást a mikro- és kisvállalkozások javára. Példaként említette, hogy a kis értékű támogatáshoz lényegesen kevesebb adminisztráció szükséges. Az egyszerűsített és egységesített adatlap lehetővé teszi az elektronikus pályáztatás eddiginél nagyobb mértékű elterjesztését. A négy szervezet integrálásával a párhuzamosságokat kiszűrték, és a legjobb gyakorlatokat vették át.

Már létrehozták Budapesten a központi és a megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálatot, és dolgoznak a vidéki hálózat bővítésén, egységesítésén. Ezért tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi bankokkal, a regionális fejlesztési ügynökségekkel és a helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekkel az együttműködés lehetőségeiről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Novák Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program irányító hatóságának vezetője ismertette, hogy a GOP-ban a GVOP-hoz képest növekszik a vállalati innováció súlya, a vissza nem térítendő támogatások felhasználásában a komplex fejlesztések kerülnek előtérbe. Változás lesz, hogy bevezetik a visszatérítendő támogatásokat is.

A biztosítékok változásáról kapcsolatban elhangzott, hogy 5 millió forintról 10 millióra növekszik a biztosítékadás alóli általános mentesség értékhatára. A támogatás 120 százalékáról 100 százalékára csökken a biztosíték mértéke. A projekt fenntartási időszakára 50 millió forint alatti támogatásnál nem kell biztosítékot adni, 50 millió forint felettinél a támogatás 50 százalékára csökken a biztosíték értéke, valamint 5 évről 3 évre mérséklődik a biztosíték fenntartásának kötelezettsége. Egyszerűbb lesz továbbá a pályázati adatlap.

Az ütemezéssel kapcsolatos információ: a GOP első pályázatainak tervezetét szakmai egyeztetésre bocsátotta az NFÜ, január végén írják ki a pályázatokat. Ezt követően március után, illetve májusban várhatók további pályázati kiírások a GOP-ban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem