Bizonytalan kilátások: mi lesz a bérekkel?

Pénzcentrum
2007. március 7. 12:45

A Volksbank által támogatott KKV Körkép során minden negyedévben 300 magyarországi kis- és közepes vállalkozás vezetőjét kérdezik meg a cég jelenlegi és várható üzleti helyzetéről, várakozásairól és a cégek intézményi és szabályozási környezetét befolyásoló kormányzati intézkedések hatásairól. Ezáltal a vizsgálat módot ad a klasszikus konjunktúra vizsgálat mellett arra is, hogy aktuális, a kkv szektor helyzetét érintő, a piacra lépést, az adózást, a hitelhez jutást, és a piacról való kilépést befolyásoló kormányzati intézkedések várható és tényleges hatásairól információt gyűjtsünk. Ez utóbbi tekintetben a KKV Körkép úttörő kutatási program a magyar vállalati empirikus kutatások között.

A KKV Körkép 2007. januári adatfelvételének (2007. január 26. - február 2.) eredményei arra mutatnak, hogy javult 2006. negyedik negyedévében a kis- és közepes cégek üzleti helyzete, ugyanakkor ezzel párhuzamosan nőtt a várakozások körüli bizonytalanság. A kapacitáskihasználtság különösen magas, 80%-os átlagos értéket ér el 2006 IV. negyedévében.

A javuló tendencia a konjunktúramutatók közül egyetlen esetében nem figyelhető meg: a várható beruházási aktivitás nagymértékben romlott az utóbbi hónapokban, amiben minden bizonnyal szerepet játszanak az adózási és szabályozási környezet kedvezőtlen irányú változásai. Az árakra továbbra is a stabilitás jellemző.

A 2006 nyarán bejelentett kormányzati intézkedések vállalkozásokra gyakorolt hatásait illetően azt tapasztalták, hogy azok kevésbé hatottak drasztikusan, mint ahogyan arra a cégek a bejelentés után számítottak, vagyis a cégek kilátásba helyezett és ténylegesen megvalósított intézkedései között jelentős különbségek vannak.

Míg júliusban a vállalkozások 16%-a tervezte, hogy az adóterhek emelkedése miatt elhalasztja a béremeléseket, addig csupán 3,5%-uk nyúlt ehhez az eszközhöz (bár eközben ténylegesen visszafogták a bérek növekedési ütemét); a vállalkozások 12%-a válaszolta 2006 nyarán azt, hogy várhatóan beszűnteti veszteséges üzletágait, de végül csak 2%-uk tett így; és a cégek 8%-a vázolt fel nyereségcsökkentő lépéseket, de csak 1%-uk hajtott végre ilyet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindent összevetve, 2006 júliusában a vállalkozások 52%-a állította azt, hogy a megszavazott adóemelések és adóterhet növelő intézkedések érezhetően rontani fogja a 2006. évi eredményességet, és a januárban megkérdezett vállalkozások 47%-a szerint ez így is történt. Ugyanakkor kevesebben számoltak be jelentősebb, és többen enyhébb romlásról, mint amennyien erre még nyáron számítottak.

A megkérdezett vállalkozásoknál átlagosan 5,9%-kal emelkedett a dolgozók bruttó bérek 2006-ban, 2007-ben pedig átlagosan 5,4%-kal fogják növelni a bruttó béreket. Ezek szerint - figyelembe véve az MNB inflációra vonatkozó legújabb prognózisát, amely 2007-re 9% körüli inflációt jósol - a reálbérek komoly csökkenésére lehet számítani. Végezetül, 2006 júliusához képest változatlan azon vállalkozások aránya, ahol a dolgozók béren felüli természetbeni juttatásokat kapnak: a cégek 44%-a él ezzel a lehetőséggel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?