16 °C Budapest

Bizonytalan kilátások: mi lesz a bérekkel?

Pénzcentrum
2007. március 7. 12:45

A Volksbank által támogatott KKV Körkép során minden negyedévben 300 magyarországi kis- és közepes vállalkozás vezetőjét kérdezik meg a cég jelenlegi és várható üzleti helyzetéről, várakozásairól és a cégek intézményi és szabályozási környezetét befolyásoló kormányzati intézkedések hatásairól. Ezáltal a vizsgálat módot ad a klasszikus konjunktúra vizsgálat mellett arra is, hogy aktuális, a kkv szektor helyzetét érintő, a piacra lépést, az adózást, a hitelhez jutást, és a piacról való kilépést befolyásoló kormányzati intézkedések várható és tényleges hatásairól információt gyűjtsünk. Ez utóbbi tekintetben a KKV Körkép úttörő kutatási program a magyar vállalati empirikus kutatások között.

A KKV Körkép 2007. januári adatfelvételének (2007. január 26. - február 2.) eredményei arra mutatnak, hogy javult 2006. negyedik negyedévében a kis- és közepes cégek üzleti helyzete, ugyanakkor ezzel párhuzamosan nőtt a várakozások körüli bizonytalanság. A kapacitáskihasználtság különösen magas, 80%-os átlagos értéket ér el 2006 IV. negyedévében.

A javuló tendencia a konjunktúramutatók közül egyetlen esetében nem figyelhető meg: a várható beruházási aktivitás nagymértékben romlott az utóbbi hónapokban, amiben minden bizonnyal szerepet játszanak az adózási és szabályozási környezet kedvezőtlen irányú változásai. Az árakra továbbra is a stabilitás jellemző.

A 2006 nyarán bejelentett kormányzati intézkedések vállalkozásokra gyakorolt hatásait illetően azt tapasztalták, hogy azok kevésbé hatottak drasztikusan, mint ahogyan arra a cégek a bejelentés után számítottak, vagyis a cégek kilátásba helyezett és ténylegesen megvalósított intézkedései között jelentős különbségek vannak.

Míg júliusban a vállalkozások 16%-a tervezte, hogy az adóterhek emelkedése miatt elhalasztja a béremeléseket, addig csupán 3,5%-uk nyúlt ehhez az eszközhöz (bár eközben ténylegesen visszafogták a bérek növekedési ütemét); a vállalkozások 12%-a válaszolta 2006 nyarán azt, hogy várhatóan beszűnteti veszteséges üzletágait, de végül csak 2%-uk tett így; és a cégek 8%-a vázolt fel nyereségcsökkentő lépéseket, de csak 1%-uk hajtott végre ilyet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindent összevetve, 2006 júliusában a vállalkozások 52%-a állította azt, hogy a megszavazott adóemelések és adóterhet növelő intézkedések érezhetően rontani fogja a 2006. évi eredményességet, és a januárban megkérdezett vállalkozások 47%-a szerint ez így is történt. Ugyanakkor kevesebben számoltak be jelentősebb, és többen enyhébb romlásról, mint amennyien erre még nyáron számítottak.

A megkérdezett vállalkozásoknál átlagosan 5,9%-kal emelkedett a dolgozók bruttó bérek 2006-ban, 2007-ben pedig átlagosan 5,4%-kal fogják növelni a bruttó béreket. Ezek szerint - figyelembe véve az MNB inflációra vonatkozó legújabb prognózisát, amely 2007-re 9% körüli inflációt jósol - a reálbérek komoly csökkenésére lehet számítani. Végezetül, 2006 júliusához képest változatlan azon vállalkozások aránya, ahol a dolgozók béren felüli természetbeni juttatásokat kapnak: a cégek 44%-a él ezzel a lehetőséggel.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?