17 °C Budapest

Bizonytalan kilátások: mi lesz a bérekkel?

Pénzcentrum
2007. március 7. 12:45

A Volksbank által támogatott KKV Körkép során minden negyedévben 300 magyarországi kis- és közepes vállalkozás vezetőjét kérdezik meg a cég jelenlegi és várható üzleti helyzetéről, várakozásairól és a cégek intézményi és szabályozási környezetét befolyásoló kormányzati intézkedések hatásairól. Ezáltal a vizsgálat módot ad a klasszikus konjunktúra vizsgálat mellett arra is, hogy aktuális, a kkv szektor helyzetét érintő, a piacra lépést, az adózást, a hitelhez jutást, és a piacról való kilépést befolyásoló kormányzati intézkedések várható és tényleges hatásairól információt gyűjtsünk. Ez utóbbi tekintetben a KKV Körkép úttörő kutatási program a magyar vállalati empirikus kutatások között.

A KKV Körkép 2007. januári adatfelvételének (2007. január 26. - február 2.) eredményei arra mutatnak, hogy javult 2006. negyedik negyedévében a kis- és közepes cégek üzleti helyzete, ugyanakkor ezzel párhuzamosan nőtt a várakozások körüli bizonytalanság. A kapacitáskihasználtság különösen magas, 80%-os átlagos értéket ér el 2006 IV. negyedévében.

A javuló tendencia a konjunktúramutatók közül egyetlen esetében nem figyelhető meg: a várható beruházási aktivitás nagymértékben romlott az utóbbi hónapokban, amiben minden bizonnyal szerepet játszanak az adózási és szabályozási környezet kedvezőtlen irányú változásai. Az árakra továbbra is a stabilitás jellemző.

A 2006 nyarán bejelentett kormányzati intézkedések vállalkozásokra gyakorolt hatásait illetően azt tapasztalták, hogy azok kevésbé hatottak drasztikusan, mint ahogyan arra a cégek a bejelentés után számítottak, vagyis a cégek kilátásba helyezett és ténylegesen megvalósított intézkedései között jelentős különbségek vannak.

Míg júliusban a vállalkozások 16%-a tervezte, hogy az adóterhek emelkedése miatt elhalasztja a béremeléseket, addig csupán 3,5%-uk nyúlt ehhez az eszközhöz (bár eközben ténylegesen visszafogták a bérek növekedési ütemét); a vállalkozások 12%-a válaszolta 2006 nyarán azt, hogy várhatóan beszűnteti veszteséges üzletágait, de végül csak 2%-uk tett így; és a cégek 8%-a vázolt fel nyereségcsökkentő lépéseket, de csak 1%-uk hajtott végre ilyet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindent összevetve, 2006 júliusában a vállalkozások 52%-a állította azt, hogy a megszavazott adóemelések és adóterhet növelő intézkedések érezhetően rontani fogja a 2006. évi eredményességet, és a januárban megkérdezett vállalkozások 47%-a szerint ez így is történt. Ugyanakkor kevesebben számoltak be jelentősebb, és többen enyhébb romlásról, mint amennyien erre még nyáron számítottak.

A megkérdezett vállalkozásoknál átlagosan 5,9%-kal emelkedett a dolgozók bruttó bérek 2006-ban, 2007-ben pedig átlagosan 5,4%-kal fogják növelni a bruttó béreket. Ezek szerint - figyelembe véve az MNB inflációra vonatkozó legújabb prognózisát, amely 2007-re 9% körüli inflációt jósol - a reálbérek komoly csökkenésére lehet számítani. Végezetül, 2006 júliusához képest változatlan azon vállalkozások aránya, ahol a dolgozók béren felüli természetbeni juttatásokat kapnak: a cégek 44%-a él ezzel a lehetőséggel.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem