17 °C Budapest

Rengetegen parkolnak tilosban: attól, hogy ingyen van, még vannak szabályok

2020. december 8. 18:31

Hiába ingyenesek éjszaka a parkológarázsok, úgy tűnik az autósoknak ingyen sem kell a szabad hely; eddig jellemzően csak kevés autós vette igénybe az ingyenes éjszakai parkolási lehetőségeket. Súlyos probléma, hogy egyes autósok nem tartják be még a KRESZ szabályait sem. Rengeteg a tilosban parkoló autó, egyre gyakrabban csattantak a kerékbilincsek.

Hetek óta ingyenes Magyarországon a közterületi parkolás, ami országszerte jelentős forgalomnövekedést okozott a nagyobb városokban. Habár este 7 és reggel 7 óra között a parkolóházak és mélygarázsok is ingyenesek, a parkolási cégek a fejüket vakarják. A parkoló ellenőrök, a technikai személyzet, a takarítók, illetve a biztonsági személyzet munkája ugyanis az ingyenes parkolás miatt veszélybe került.

Nem szűnt meg a KRESZ!

Egyre több autós szegi meg a KRESZ szabályait és áll meg olyan helyeken, ahol azt nem szabad. A Magyar Parkolási Szövetség ezért arra kéri az autósokat, hogy figyeljenek oda, hogy hol várakoznak. A tiltott helyen várakozó autókat ugyanis a helyileg illetékes közterületfelügyeletek vagy a rendőrség megbüntetheti, a szabálytalanul várakozó autóra kerékbilincs kerülhet!

A Magyar Parkolási Szövetség felhívja az autósok figyelmét, hogy továbbra is:

  • Tilos várakozni a kijelölt gyalogátkelőhelyen.
  • Tilos várakozni a “MEGÁLLNI TILOS" tábla által jelzett területen.
  • Tilos várakozni a gépjármű be- és kihajtó előtt.
  • Tilos várakozni az utcasarkokon (az útkereszteződésben és az úttest széleinek metszéspontjától számított 5 m távolságon belül)
  • Tilos várakozni a forgalomtól elzárt területeken.
  • Tilos várakozni az autóbusz- és trolibuszmegállókban, taxis drosztokon.
  • Tilos várakozni a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyeken.
  • Tilos várakozni a füves-virágos területeken (kivéve ott, ahol ez meg van engedve)

Aki ezeket nem tartja be, fennakadást és dugót okoz a többi autósnak, mint ahogy erre tavasszal már rengeteg példát láthattunk.

Feszültebbek és agresszívabbak az autósok

Ugyancsak probléma, hogy a kialakult helyzet miatt az autósok egy része sokkal feszültebb, sokkal agresszívabb és - máskor jelentéktelen apróságok miatt is - képes egymásnak esni a parkolóban. A mostani időszak senkinek sem könnyű, az ilyen helyzeteket, kedvességgel és némi megértéssel el lehet kerülni. Ügyeljünk a szabályok betartására a parkolásnál, legyünk toleránsabbak az utakon - kéri a Magyar Parkolási Szövetség.

Nehéz helyzetben a parkolási cégek

Muszáj megemlíteni, hogy a parkolóházak és mélygarázsok ugyancsak nehéz helyzetbe kerültek az ingyenes parkolás bevezetése miatt. Ezek a létesítmények amúgy is csak lassan térülnek meg, már csak emiatt nincs is belőlük elegendő. Egyes helyeken a bérlettel rendelkező ügyfelek visszakövetelik az előre befizetett parkolóbérletek árát, amit az üzemeltetők a bérletek meghosszabbításával szeretnének kompenzálni azt követően, hogy újra fizetős lesz a parkolás.

A garázsokban dolgozó munkavállalók - technikai személyzet, takarítók, parkoló ellenőrök és őrszemélyezt - sincsenek könnyű helyzetben. Van olyan budapesti parkoló, ami az ingyenes éjszakai parkolás bevezetését követően - különféle nem ismert okok miatt - nappalra is ingyenessé tette a parkolást, a parkoló személyzet pedig elküldte. Szerencsére van olyan üzemeltető is, amelyik "csak lecsökkentette" a dolgozók munkadíjét napi 6 órára, vagy át tudta csoportosítani a kollégákat a társaság valamely másik részlegéhez - tájékoztat a Magyar Parkolási Szövetség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Félreérthették az autósok az éjszakai ingyenes parkolást?

A parkolóüzemeltetők országszerte arról számolnak be, hogy - egyelőre - viszonylag kevés autós veszi igénybe az éjszakai ingyenes parkolási lehetőséget. Habár az ingyenes parkolási időszak este 7 és reggel 7 óra között van, nem szükséges pontban este 7-re megérkezni; előtte és utána is be lehet hajtani a parkolóba. Ugyancsak nem kell reggel rohanni, hogy kiálljunk a parokolóházból: reggel 7 óra után is el lehet hagyni a garázsokat. Az ingyenes időszakon túl a garázsok parkolási díjat számítanak fel, aminek mértéke átlagosan 200-500 forint/óra; 12 óra ingyenes parkolást követően ez egy relatíve kedvező lehetőség.

A Magyar Parkolási Szövetség az ingyenesen letölthető PARKL okostelefonos alkalmazást ajánlja, aminek segítségével könnyen lehet szabad parkolóhelyet találni, illetve kifizetni a túlparkolást, amennyiben az szükségessé válik. Az autósok egy része továbbra sem tudja pontosan, hogy hol vannak a parkolóházak, mélygarázsok, ezért ezeket jobban kellene népszerűsíteni. Jó volna, ha a budapesti kerületek, illetve a vidéki önkormányzatok például az önkormányzati újságban vagy az önkormányzat honlapján kiemelnék az adott kerületben, vagy településen található garázsokat - javasolja a Magyar Parkolási Szövetség.

Milliárdos parkolásibevétel kiesések országos szinten

Mivel a közterületi parkolási rendszer idén már második alkalommal került kikapcsolásra, emiatt a parkolásból befolyó bevételek egy részéről az önkormányzatoknak le kell mondaniuk. De sajnos nem csak az önkormányzatok járnak rosszul az ingyenes parkolással, megérzik ezt a magán parkolóházak, mélygarázsok is. A parkolóbérletek-tulajdonosok ugyanis - mivel az utcai parkolás ingyenes - egyelőre nem váltanak új bérletet, hanem kiparkolnak az utcára.

A 2020. december 31-én lejáró bérletek miatt 2021. január 1-étől várhatóan azok az autók is ki fognak kerülni a közterülete, amelyek eddig garázsban álltak - amennyiben a közterületi parkolás ingyenes marad. A parkolási cégek mindegyike bevétel kiesésekkel számol: míg egyes budapesti kerületek bevétel kiesése többszáz-millió forint, egy nagyobb méretű városban félmilliárd forint körülire becsülik. A szektor vesztesége 2020-ban országos szinten több milliárd forint lesz - hívja fel a figyelmet a Magyar Parkolási Szövetség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm