12 °C Budapest

Nyaralni mész? Ezeket a gyógyszereket mindenképp vidd magaddal

2018. június 30. 07:02

Utazásra készülsz? Legyen szó akár belföldi, akár külföldi útról, érdemes végiggondolni, milyen gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, esetleg gyógyászati segédeszközökre lehet szükségünk. Mutatjuk, mi az, ami nem hiányozhat idén nyáron a bőröndödből.

A magyarok 63 százaléka utazik el valahová idén nyáron - derül ki egy frisskutatásból. Honfitársaink átlagosan 194 ezer forintot szánnak az útra, ami jelentős összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a KSH adatai szerint nemzetgazdasági szinten az áprilisi átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 226 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 235 000 forintra becsülhető.

A legkedveltebb úti cél idén is a Balaton, az utazási irodák tapasztalatai szerint a szervezett utakat tekintve nagy népszerűségnek örvend Bulgária, Görögország, Horvátország, Olaszország, de sokan utaznak idén nyáron Egyiptomba és Tunéziába is. Akár belföldre, akár külföldre utazik a család, érdemes összeállítani egy úti patikát, hogy ha bármi kellemetlenség történik, ne érjen minket felkészületlenül.

A rendszeresen szedett gyógyszereinket mindenképpen tovább kell szednünk az utazás ideje alatt is, így értelemszerűen ezeket mindenképpen érdemes becsomagolni. Az, hogy milyen további gyógyszerekre van szükségünk, attól is függ, hogy hová és hogyan utazunk. Emellett az sem mindegy, hogy mivel töltjük a szabadságunkat. Értelemszerűen másra lesz szükség egy észak-amerikai városnézős kirándulásnál, mint egy afrikai sivatagi kalandtúránál, vagy egy horvátországi tengerparti nyaralásnál. Alapvetően az enyhébb problémák kezelésére készüljünk fel, súlyosabb esetekben külföldön is érdemes inkább az egészségügyi ellátást igénybe venni, mint magunkat gyógyszerelni

 - mondta a Pénzcentrumnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. A szakember hozzátette, a következőket érdemes bepakolni indulás előtt:

  • Láz-, és fájdalomcsillapítók
  • Görcsoldó
  • Hányinger csökkentő
  • Savlekötő
  • Hasmenés elleni szer
  • Hashajtó szer
  • Emésztést elősegítő szer
  • Fertőtlenítőszer sebre, kötszer, sebtapasz
  • Fertőtlenítőszer kézre
  • Lázmérő
  • Allergiás tünetek elleni szerek
  • Napvédő krémek

Arra a kérdésre, van-e arra esély, hogy az általunk otthon felejtett, de jól bevált, megszokott fájdalomcsillapítót, orrspray-t a környező országokban is beszerezhetjük, a szakember azt válaszolta, általánosságban elmondható, hogy az Európai Gazdasági Térség egész területén hasonló gyógyszerkinccsel találkozhat az utazó.

Ha nem is minden hatóanyag érhető el minden egyes országban, akkor is nagyon valószínű, hogy fogunk találni megfelelő készítményt az akut problémánkra,

szóval, ha valamit kifelejtenénk, nincs ok a pánikra.

Ahogy fent is említettük, Tunézia vagy Egyiptom is népszerű úti cél, viszont ez esetben számolni kell azzal, hogy több órás repülőút vár ránk. Ennek is megvan az egészségügyi kockázata, a hosszú, mozgás nélküli egyhelyben ülés következtében nagymértékben megnőhet a trombózis kockázata. Ez a veszély egyébként nem csak a repülésnél, hanem minden más olyan utazásnál ugyanúgy fennáll, ahol sok időt kell helyben tölteni (például buszon, vonaton). Éppen ezért nagyon fontos, hogy akik hajlamosak a trombózisra, azok az orvosukkal konzultálva készüljenek fel a nagyon hosszú utakra. Mindenképpen meg kell próbálni az út során rendszeres időközönként mozogni, hogy serkentsük a vérkeringést. Emellett lehet, hogy gyógyszeres terápiára is szükség lehet a trombózis megelőzéséhez. Értelemszerűen a hosszú egyhelyben ülés és mozgás nélküli láblógatás a visszeres panaszokat is fokozhatja - mondta Marjai Tamás.

Arra a kérdésre, lehet-e bármilyen problémánk abból, hogy az általunk szedett gyógyszereket magunkkal visszük külföldre, és érdemes-e utazás előtt inkább felkeresni a házi orvost és kérni tőle egy orvosi igazolást arról, hogy a készítményeket orvosi utasításra szedjük, a szakember azt válaszolta, az általános szabályok szerint, az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket - kivéve a fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszereket - engedély nélkül maguknál tarthatják. Tehát ezekben az esetekben nincs szükség igazolásra. Viszont

vényköteles gyógyszerek esetén már jól jöhet egy ilyen igazolás.

Ha pedig valaki az Unió területén kívülre utazik, mindenképp érdemes tájékozódnia, hogy milyen szabályok vannak érvényben a célországban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mégis mennyibe kerül az úti patika összeállítása?

Hogy pontosan mennyi pénzből jön ki egy jól felszerelt úti patika összeállítása, az nagyban függ attól, melyik gyógyszertárban szerezzük be a készítményeket, ugyanis nincsenek egységes árak. Általánosságban elmondható, a 20 darabos fájdalom- és lázcsillapítók közel kétezer forintba kerülnek. Nagyjából kétezer forint körül mozog a hányinger és hányás megelőzésére szolgáló készítmények ára is. A hasmenés elleni készítményekre hozzávetőleg 1500 forinttal érdemes számolni, a probiotikus készítmények valamivel drágábbak, áruk 1500-2000 forint körül van.

Ha elrontottuk a gyomrunkat, savlekötő is jól jöhet, nagyjából 1000 forintért szerezhetünk be ilyen készítményt a gyógyszertárakban, és ugyanilyen összeget kell fordítanunk a napégésre és rovarcsípés kezelésére szolgáló szerekre is. Vény nélkül kapható, allergia elleni gyógyszert nagyjából 1000-2000 forintért kaphatunk, sebtapaszt és steril gézlapot ezer forint alatt vehetünk, a sebfertőtlenítő szerek viszont drágábbak, két-háromezer forint körüli összegért juthatunk hozzájuk a gyógyszertárakban. Ha nincs otthon lázmérő, azt is érdemes még indulás előtt megvásárolni, elég nagy a szórás: van 1000 és van 2000 forintért is.

Összességében tehát nem olcsó mulatság egy egészségügyi csomag összepakolása, de megéri.

Nagyjából úgy kalkulálhatunk, hogy 10000-15000 forintból jön ki egy útipatika összeállítása.

Viszont még így is jobban járunk, mintha például külföldön kellene a szükséges készítményeket beszerezni. Hogy ezek mennyibe kerülnek, az változó. Ország függő, hogy az egyes gyógyszerekhez és egészségügyi ellátásokhoz milyen áron jutunk hozzá, mivel azonban vény nélküli, szabad áras készítményekről van szó, így érhet minket meglepetés.

Hazárdjátékot űz a nyaralók fele

Érdemes utasbiztosítást is kötni, mielőtt útnak indulnánk, ugyanis akár egy tengeri sün szúrásának ellátása és kezelése is komoly anyagi áldozatokkal járhat.

Mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel: a hazai biztosítók becslései alapján csupán minden második magyar köt utasbiztosítást, amikor nyaralni megy. Pedig nem kerül egetrengető összegbe, hogy ne kelljen aggódnunk egy esetleges baleset miatt: naponta akár már egy tengerparti frissítő áráért biztosítva lehetünk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm