Nem vicc: ezzel a módszerrel féláron juthatsz el a tengerhez

2019. július 3. 15:06

A magyarok egy jelentős része tervezi idén, hogy megy külföldre nyaralni, legtöbben a környező országok tengerparti városait veszik célba. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mely városok vannak a legközelebb, illetve mennyibe kerül lejutni oda vonattal illetve kocsival.

A magyarok többsége, 62 százalék megy 2019-ben nyaralni a NaturMed Hotel Carbona megbízásából készült felmérés szerint. A megkérdezettek közül a legtöbben, 32 százalék kizárólag belföldi célpontot, 26 százalék pedig csak külföldi desztinációt jelölt meg, 4 százalék külföldre és belföldre egyaránt utazik. Itthon a Balaton a legnépszerűbb régió, a külföldi úti célok közül az európai országok a legnépszerűbbek, azon belül is a tengerparti városok. Összeszedtük, mennyiért juthatunk el a legközelebbi népszerű tengerpartok mellé. Ma már nem csak autóval vehetjük célba a földközi tengert, de vonattal is, hiszen a MÁV június 14. és szeptember 6. között naponta közlekedő vonatokat indít az Adria felé.

Split

Budapestről 18:55 perckor indul az Adria Expressz és másnap reggel 8:37-kor fut be Split vasútállomására. A legkedvezőbb ár, amennyiért megvehetjük a vonatjegyet, 64 euró, azaz 20 672 forint, kötelezően megváltandó helyjegy ára ülőhelyes kocsiba irányonként plusz 3 euró. Online azonban csak korlátozott számú jegy érhető el, érdemesebb inkább személyesen megvenni. Az út így 13 óra, tehát kényelmesebb hálókocsit bérelni: 6 ágyas fülkében a helyjegy ára 9,4 euró (3036 forint), a 4 ágyas fülkéé 14 euró (4522 forint), a 3 ágyasé 15,4 euró (4974 forint), a 2 ágyasé 23,1 euró (7461 forint), az 1 ágyas pedig 53,9 euró (17 409 forint).

Autóval persze sokkal gyorsabb: a Google térképe szerint Budapesttől 750 kilométerre van Split, amit legkevesebb 7 óra alatt lehet megtenni. A NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most: így az 1500 kilométeren 120 liter benzinre egészen biztosan szükségünk lesz, amit ma 385 forint/literért kaphatunk meg itthon, összesen tehát 46 200 forintot kell majd benzinre költeni. Kellene, ha az egyik tankolást nem Horvátországban ejtjük meg, így körülbelül 2500 forinttal többel számolhatunk, 48 700 forinttal.

Fiume

Splitnél közelebb van Fiume, szintén rengeteg magyar érkezik ide évről évre, és ma már ide is eljuthatunk az Istria expresszvonattal oda-vissza 49 euróért, 15 827 forintért, plusz a minimum 3 eurós helyjegyet szintén meg kell váltani. Az út 11 óra, szintén éjszakai utazásra kell számítani. 

Kocsival Budapestről Fiume 500 kilométerre van, és nagyjából 5 óra alatt lehet megtenni az utat, nem számolva a megállókkal. Ehhez átlagosan 80 liter benzinre lesz szükség, ami, ha felét kunában fizetjük, 32 500 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Koper

Szlovénia falatnyi, ám annál gyönyörűbb tengerpartja sincs messze, szintén 49 euró (15 827 forint) vonattal, de autóval már 5 és fél óra alatt lent vagy, hiszen 568 kilométer messze van csupán. Tartva a 8 literes átlagfogyasztást közel 37 ezres útiköltséggel számolhatunk.

Olaszország

Kopertől már tényleg csak egy ugrásnyira van Olaszország, habár oda a MÁV közvetlen vonatokat nem indít, Bécsen keresztül, átszállással lehet megközelíteni. Velencébe és Livornoba 39 euróért (12 597 forint) lehet eljutni, előbbi 700 kilométer autóval, 25 600 forint, ha a visszaútra már az 531 forintos olasz benzint töltjük az autóba. Livorno azonban 1000 kilométerre van, ehhez 80 liter benzinre lesz szükségünk, amire 36 640 forintot számoljunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm