2018. február 20. kedd Aladár, Álmos

Így parkolj Budapesten: tízezreket spórolhatsz ezzel az apró trükkel

Budapesten szinte állandó téma a parkolás. A harmadik kerületről nemrég derült ki, hogy megemeli a parkolási díjakat. Ez azt a faramuci helyzetet idézheti elő budán, hogy egy addott utca egyik oldalán jelentősen olcsóbb lesz parkolni, mint a másikon. A parkolási zónatérképek alapján megnéztük, hogy hol érdemes néhány méterrel arrébb gurulni parkolás előtt, ha spórolni szeretnénk.

Hamarosan emelkedik a parkolási díj a harmadik kerületben, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert az eddigi 175 illetve 265 forintos tarifák nem tudták távol tartani az agglomerációból érkező lakosokat, hogy autóikat a kerületben hagyják, így továbbra is nehéz parkolóhelyet találni napközben Óbudán.

Az új tarifa 265 forint lesz azokon a helyeken, ahol eddig 175 forint volt a parkolási díj, és 350, ahol eddig 265 forint volt. A változásokhoz szükséges jogszabálymódosításhoz szerdán járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés, az Index tudósítása szerint.

Ezzel a módosítással újabb olyan utca jön létre Budapesten, ahol jelentős különbség lesz a parkolási díjakban a közterület két oldalán. A Pusztaszeri úttól lefelé ugyanis, a Szépvölgyi út páros odalán a második kerületi 175 forintos díjat kell fizetni, a páratlan oldalon viszont az eddigi 265 forintos tarifát felváltja a 350-es.


forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Ha csak heti négy órát parkolunk a környéken, akkor 

a különbség, attól függően, hogy az utca melyik oldalán állunk meg, egy év alatt 36 400 forint lesz,

persze csak akkor, ha a második kerület nem emeli meg a parkolási díjat időközben. Az ilyen tarifaemelések ugyanis pont azért, hogy ne válassza mindenki spórolás céljából az olcsóbb övezetet, könnyen a szomszédos zóna díjemelkedését is előidézhetik.

Megvizsgáltuk a többi parkolási zónahatárt is, hogy megmutassuk, hol érdemes a leparkolás előtt néhány méterrel arrébb gurulni, hogy spóroljunk a parkolási díjakon. A spórolás mértékét a fenti példa szerint egy évre számoltuk ki, azzal a feltevéssel, hogy heti négy órát parkolunk a környéken.

XIII. kerület

Bár a Dráva utca mindkét oldala a XIII. kerülethez tartozik, mégis sokan tekintik ezt az utcát gyakorlatilag ország-, de legalábbis megyehatárnak. Ez választja ugyanis el északról Újlipótvárost a XIII. kerület többi részétől.

Ha a környéken van dolgod rendszeresen, itt sem mindegy, hogy hol rakod le az autódat. A páros oldalon 440 forint a parkolás óradíja, míg a páratlan oldalon ugyanez csak 265 forintba kerül. Éves különbség tehát itt is 36 400 forint.


forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Kiskörút

A kiskörúton belül Pesten egységesen 440 forint a parkolási díj. Ezzel szemben az út külső karéján illetve a városközponttól távolabb eső mellékutcákban a VI. és VII. kerületben már csak 350 forintot kell fizetni, a VIII. és IX. kerületben pedig már 265 forintért parkolhatunk.


forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Ennek megfelelően,

  • ha a VI. vagy a VII. kerületben, a körúton kívül parkolunk a belső rész helyett, óránként 90 forintot (a fenti példa alapján évente 18 720 forintot) spórolhatunk.
  • Amennyiben ugyanezt a VIII., IX. kerületi részeken tesszük meg, akkor óránként 175 forinttal kell kevesebbet fizetni (évi 36 400 forint),
  • Ha pedig a Rákóczi út, körúton kívül eső szakaszának páros oldala mögött parkolunk, az 350 forintba, a páratlan oldal mögötti rész pedig 265 forintba kerül, tehát 85 forintot spórolhatunk óránként, ami a példánknál maradva évente 17 680 forint.

II. és XII. kerület

E két budai kerületben néhány tömbbel arrébb parkolni néha elég necces a domborzati viszonyok miatt, de bőven találunk olyan helyszínt, ahol nem kell a fél hegyet megmászni, hogy egy utcával arrébb, spórolósan parkoljunk.

A Szilágyi Erzsébet fasor Moszkva tér és Gábor Áron utca közötti része eleve elválasztja egymástól a XII. és a II. kerületet, a páratlan oldalon a Trombitás utcától kifelé 175 forintért parkolhatunk, a páros oldalon viszont végig 350 forintért, igaz, ez nagyrészt a Városmajor-park, ahova kocsival a fasorról nem lehet behajtani, de ha ott van dolgunk, semmi nem akadályozza, hogy a II. kerületben parkoljunk olcsóbban, és átsétáljunk a szomszéd kerületbe (ezzel óránként 175 forintot spórolva).


forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Nem kell ugyanakkor feltétlenül átlépni a kerülethatárt, hogy ilyen mértékű különbséget találjunk. A Mammut bevásárlóközpont és a Millenáris Park környéki utcákban 350 forint a parkolási díj, a Marcibányi téren viszont, már csak 175 forint, ezért itt is érdemes lehet néhány utcával arrébb parkolni.

A fentiek csak a frekventáltabb helyeken található parkolási övezethatárok díjkülönbségeit mutatják be, de a város további helyszínein is sokat lehet spórolni a parkolással, ha néhány utcával arrébb parkolsz. Mielőtt elindulsz valahova, te is leellenőrizheted a parkolási övezethatárokat ide kattintva, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Milliós fizetés vár Budapesten: zenészek, sportolók előnyben
Régen mérnöki diploma kellett, most már a focisták is jöhetnek.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.15-02.21
Országos

Spar

02.15-02.21
Országos

Lidl

02.15-02.21
Országos

Auchan

02.15-02.21
Országos

Aldi

02.15-02.21
Országos

Tesco

02.15-02.21
Országos

Auchan

Műszaki cikkek
02.08-02.21
Országos

Praktiker

02.08-02.21
Országos