Jövő hét elejétől ugyan jelentősebb átalakulás indulhat Európa időjárásában, karácsony nagy részén még enyhe maradhat az idő.
Év végére akár minden rekordot megdönthet Budapest turisztikai mutatója. A főváros pedig nem csak a külföldi turisták számára vonzó, a belső turizmusban is kiemelt szerepe van, Európa egyik legkedveltebb úticélja. Nem csak a rengeteg látnivaló, kulturális programok, múzeumok, és a pezsgő éjszakai élet teszi vonzóvá a várost, hanem a gasztronómiai sokszínűsége is. A legfrissebb budapesti gasztrokalauz listájára 250 olyan hely került fel, amelyeket bárkinek érdemes meglátogatni, nem csak ínyenceknek.
Budapest gasztronómia szempontjából is az egyik legsokszínűbb az európai fővárosok között. Időről időre a legújabb trendek is meghódítják a fővárost, a street food például gombamód szaporodtak az elmúlt években, viszont a fine dining terén sem vagyunk lemaradva. A hazai gasztronómia minőségét mutatja, hogy egyre több nemzetközileg is elismert hely van Magyarországon: márciusban például Budapest két luxusétterme, a Babel és a Stand is Michelin-csillagot kapott. A Michelin Kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. A híres csillagokat névtelen ellenőrök ajánlása alapján osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan
A magyar gasztroszakértők az egyik legfontosabb szempontnak tartják egy étterem értékelésekor azt is, hogy helyi alapanyagokat használnak-e a konyhán. Szerencsére amíg tíz évvel ezelőtt még külföldről kellett behozni a minőségi alapanyagokat, ma már ezek a hazai kínálatban is elérhetők. A magyar termelők pedig bekapcsolódtak ebbe az új trendbe, és együttműködnek a vendéglátóhelyekkel, kiszolgálják az új igényeket.
A vendégek is egyre inkább keresik a kiváló termékeket, amelyeket a kézműves, a szezonális vagy a termelői jelzővel illetnek, Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke szerint, aki úgy véli egy modern nagyvárost nehéz elképzelni minőségi gasztronómia nélkül. Számos kiadvány jelenik meg évről évre, mely a magyaországi gasztronómia csúcshelyeit rangsorolja, ilyen például a Dining Guide, vagy a Magyar Konyha magazin mellékleteként megjelenő gasztrokalauz. Ez utóbbi a frissen megjelent számban huszonöt kategóriában 250 fővárosi vendéglátóhelyet gyűjt össze: nemcsak éttermek, kávézó, cukrászdák között állítottak fel rangsort, közlik többek között a legjobb 10 piaci gasztrohely, ínyencbolt, mentes hely, vagy nemzetközi delikátesz listáját is. A Pénzcentrum most ezekből szemezgetett.
Luxus, gourmet, street food
Nem meglepő, hogy a luxusétterem kategóriájában Szél Tamás és Szulló Szabina, a nyitás után 8 hónappal már Michelin-csillagos helye, a Stand Restaurant; Kelet-Közép-Európa első két Michelin-csillagos étterme, az Onyx és a magyar helyek közül az első Michelin-csillagot megszerző Costes is ott szerepel a top10-ben. A gourmet kategóriában a Borkonyha csapatának új étterme, a Textúra, a belvárosi fine dining fellegvára a Costes Downtown, és az egyszerű, de ízeletes fogásokat és karakteres egri borokat kínáló St. Andrea Wine & Gourmet Bar is a legjobb 10 hely közé kerültek.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A streetfood helyek közül magyar és nemzetközi válogatás is készült, olyan közkedvelt helyek végeztek a top 10-es listákon, mint a Bors, Töltő, Hokedli, a Funky Pho, Soul Food, vagy a Kyros Gyros.
Burgerezők, delikáteszek, gasztro és más
A Kandalló Kézműves Pub, a Bamba Marha Burger és a Vaslap burgerei kiérdemelték, hogy a 10 közé jussanak 2019-ben, delikát üzletek közül pedig A másik bolt, A nagymama házi boltja és a Balassi utcai Culinaris is bekerült a top10-be.A gasztronómiai élményekkel összekapcsolt társas összejövetelek kedvelői figyelmébe ajánljuk a gasztro és más kategóriát: a legjobb helyek kerültek fel, ahol nem csak az étel, a hangulat, programok is kiválók. Bekrült többek között a Jedermann, a Helloanyu! és a Massolit Budapest Books & Cafe.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








