2020. október 24. szombat Salamon

Egyre több turista utazik télen ezekbe az országokba: tudnak valamit?


Egyre gyakoribb, hogy szezonon kívül indulunk nyaralásra - a téli turizmus pedig különösen népszerű a síelést kedvelők körében. Ehhez képest EU-s szinten visszaesett a téli turizmus a tavalyi szezonban az azelőttihez képest, bár a csökkenés elhanyagolható volt. Érdekes, hogy Cipruson volt a legnagyobb a növekedés, de Magyarországon is nagyobb volt a turizmus forgalma tavaly, mint egy évvel azelőtt.

Újszerű tendencia, hogy a turizmus ma már nem feltétlenül a nyári szezonhoz kötődik, egyre többen látogatják meg valamelyik külföldi várost "szezonon kívül" is. A téli turizmusnak azonban ezzel szemben van egy további bája: a hideg időjárás és az azzal járó hó. Logiksnak hangzik, hogy a turizmus télen azon országokban élénkül fel, amelyek különféle síelésre alkalmas magaslatokkal rendelkeznek.

A legutóbbi évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a téli turizmus nem csak ezekben az országokban nő dinamikusan, de a déli országokban is. Az Eurostat a 2017/2018-as téli szezonhoz viszonyítva mutatja be, hogy miképp alakult a téli turizmus az előző szezonhoz képest.

Amint az látszik, a legnagyobb emelkedést - 18,19 százalékkal - Ciprus könyvelhette el, ami egyáltalán nem tekinthető síparadicsomnak. Lengyelország és Románia turizmus szintén nagyot nőtt a téli hónapokban, a növekedés átlagosan 7,59 és 8 százalék volt ezekben az országokban. Az Egyesült Királyságban, Máltán és Görögországban pedig nagymértékben visszaesett.
Magyarországon egyébként a tavalyi téli szezonban 1,36 százalékkal volt magasabb a forgalom, de még ezzel is az EU átlaga fölött vagyunk, ami 0,37 százalékos visszaesést mutat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durvul a járványhelyzet: sorra mondják le a karácsonyi vásárokat is
Megkerestük az fővárosi és a vidéki önkormányzatokat, hogy megtudjuk, a koronavírus dacára megtartják-e a karácsonyi szabadtéri rendezvényeiket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó