14 °C Budapest

Napokig fogvatartották a luxushotelben: börtön ez, nem szálloda

Pénzcentrum
2014. május 22. 17:29

Valószínűleg senki sincs, aki szeretné megtapasztalni, hogy milyen egy börtönben élni a mindennapjait. Ugyanakkor sokan lehetnek kíváncsiak rá, hogy milyen lehet egy ilyen intézet belülről, hogy néznek ki a rácsos ablakok vagy a cellák. Nekik mutatunk most néhány olyan luxusszállóvá alakított börtönt, amelyek a korábbi jellegzetességeiket megőrizve alakultak át hotellé.

Amikor a nyaralást tervezzük, akkor általában az úti célhoz igazítjuk a szálloda választását. Ilyenkor leginkább az ár és az elhelyezkedés az elsődleges szempont, a szobával kapcsolatban pedig nincsenek különleges elvárásaink. Vannak azonban olyan szálláshelyek, amelyek jóval többet kínálnak egy kellemes, egyszerű szobánál. A világon ugyanis számos olyan hotel létezik, amelyeket börtönből alakítottak át, megőrizve az épületek eredeti atmoszféráját is. A Thrillist.com összegyűjtötte a világ hét legjobb börtönszállodáját, amik közül ráadásul négy nincs is olyan messze. Azoknak is van tippünk, akik többre vágynak a luxuscelláknál: Lettországban olyan körülmények között aludhatunk, ahogy az egykori hadifoglyokat tartották.

7. Alcatraz Hotel (Kaiserslautern, Németország)

Forrás: alcatraz-hotel.com

A délnyugat-németországi Kaiserslautern városában található Alcatraz Hotel 1867-től 2002-ig működött börtönként. Jelenleg különleges élményt kínáló hotelként funkcionál: 56 szobával várják a látogatókat, melyek között nemcsak valódi cellákat találhatunk, de kényelmesebb szobát is választhatunk. Amennyiben szeretnénk, éjszakára kérhetünk csíkos pizsamát is.

Forrás: alcatraz-hotel.com

Ezenfelül eredeti ágyrácsak, egy régi börtön wc, és három emeletnyi még berendezetlen cella segít megtapasztalni, hogy milyen érzés lehet börtönben tölteni a minennapjainkat. Habár híres névrokonához, az Alcatraz-szigethez nincsen köze, számos képpel tisztelegnek a San Francisco-öböl közepén található korábbi börtönszigetnek.

Egy cellában töltött éjszakáért 49-59 eurót kérnek, azaz körülbelül 15-18 ezer forintot.

6. HI-Ottawa Börtönhostel (Ottawa, Kanada)

Forrás: hihostels.ca

A 150 éves korábbi Carleton megyei börtön ad helyet az ottawai börtönhostelnek. A legegyszerűbb, emeletes-ágyas celláktól kezdve az elegánsabb hálóhelyekig mindenki megtalálhatja az ízlésének valót.

Forrás: hihostels.ca

A vendégek még a legfelsőbb emeletet is megtekinthetik, ahol a halálraítéltek töltötték hátralévő napjaikat. A régi akasztófák szintén sértetlen és eredeti állapotukban láthatóak.

36 kanadai dollárért (7300 forintért) eredeti, egyágyas cellában aludhatunk, 32 dollárért (6500 forintért) pedig egy 4-6 férőhelyes zárkát is kipóráblhatunk.

5. Langholmen Hotel (Stockholm, Svédország)

Forrás: langholmen.com

A szigeten található hotel 1975-ig a legveszélyesebb svéd bűnözőknek adott otthont (valamint az ország utolsó kivégzésének színhelye is volt 1921-ben, mielőtt eltörölték a halálbüntetést). Ma már a vendégek önként élvezhetik a hely vendégszeretetét és a svéd húsgolyókat, a többi helyi specialitással együtt.

Forrás: langholmen.com

Nemcsak a kialakított étterem, de a múzeum is felejthetetlen élményekkel szolgálhat. Az ablakokon hagyott rácsok és a az emeletes ágyak létrái mind az élethű dekoráció részét képezik.

Az egyszemélyes cellának elég borsos ára van, közel 30 ezer forintnyi svéd koronát kérnek egy éjszakáért.

4. Best Western Premier Hotel Katajanokka (Helsinki, Finnország)

Forrás: bwkatajanokka.fi

A finn bűnözők közel 40 százaléka megfordult a négyszárnyú börtönben, melyet 2002-ben zártak be. Mára azonban hotellé alakították át a régi pirostéglás épületet, és 106 szobával várják a vendégeket. Igaz, a finn börtönélményért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: egy személyre az éjszakánkénti ár 132 euro, azaz több mint 40 ezer forint.

Forrás: bwkatajanokka.com

3. Malmaison Oxford (Oxford, Egyesült Királyság)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: malmaison.com

Őfelsége oxfordi börtönét 1996-ban zárták be. Jelenleg stílusosan berendezett, egyedi stílusú butikhotelként működik, ahol a korábbi puritánságnak már nyoma sincsen. Az éjszakánkénti 165 fontos, azaz több mint 61 ezer forintos árért valódi luxuskörnyezetben próbálhatjuk ki, hogy milyen lehet egy cellában álomra hajtani a fejünket.

Forrás: malmaison.com

2. The Liberty Hotel (Boston, USA)

Forrás: facebook.com/libertyhotelboston

A több mint 160 éve épült híres Charles Street börtönben még Malcolm X emberjogi aktivista is vendégeskedett egy ideig. 1990-ben azonban a végrehajtási intézetet bezárták, ma pedig közel 300 luxusszobával várják az utazókat. Közülük 19 található a korábbi cellablokkokban.

Egy 37 négyzetméteres deluxe szobának igencsak megkérik az árát: egy éjszakára 379 dollárt, azaz 84 ezer forintot kérnek.

Forrás: facebook.com/libertyhotelboston


1. Four Seasons Sultanahmet (Isztambul, Törökország)

Forrás: facebook.com/FourSeasonsHotelIstanbulSultanahmet

A citromfákkal és hatalmas parkkal körbevett fejedelmi, citromsárga épületből nemcsak a híres Hagia Szophia bazilikára, de az óceánra is páratlan kilátást kínál. A szobákban antik márványpadló és a selyemdamaszt mellett már csak néhány elem (például a nehéz faajtók vagy az őrtornyok) emlékeztet arra, hogy ez a luxuskörnyezet korábban egy börtönnek adott otthont. Ráadásul nem is akármilyennek: ez volt az első modern börtön az Oszmán Birodalom fővárosában.

A lélegzetelállító kilátásért és környezetért, valamint belső kialakításra jellemző fejedelmi pompáért 777 eurót, azaz 236 ezer forintot kérnek. Egy éjszakára.

Forrás: facebook.com/FourSeasonsHotelIstanbulSultanahmet

+1. Ha valódi börtönélményre vágysz: Naval Port Börtön (Lettország)

Forrás: karostascietums.lv
Forrás: karostascietums.lv

1900 körül építették a kikötői börtönt Lettországban, amelyben 1997-ig nemcsak a rendbontó katonák és tengerészek, de a lázadók és a sztálinista rezsim ellenségei is vendégeskedtek. Senki sem tudja pontosan, hogy mi zajlott a vastag falak mögött, de sokan csak úgy emlegetik a helyet, mint "pokol a Földön". Működése első napjától az emberi élet megtörésére és a szabad akarat elnyomására rendezkedtek be.

Forrás: karostascietums.lv
Forrás: karostascietums.lv

A mára elhagyatott, sokak szerint "szellemjárta" börtön nemcsak múzeumként szolgál, de a vállalkozó kedvű látogatók egy "Extrém Éjszakára" a fogvatartottak bőrébe is bújhatnak. A bátor jelentkezőket nemcsak ugyanolyan könyörtelenséggel kezelik, mint a valódi bűnözőket, de ugyanolyan körülmények között kell eltölteniük az éjszakát is, és ugyanazt kapják például enni is.

A különleges, puritán élményért 8 latot, azaz körülbelül 3500 forintot kell kifizetnünk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm