24 °C Budapest
Capital city of Hungary

Így vernek át a BKV-ellenőrök? Meglepő trükk látott napvilágot

2023. október 26. 20:01

„Hogyan vernek át a BKV-ellenőrök?” – teszi fel a kérdést rögtön a videója elején egy tiktokker. A videó arra az egyébként cseppet sem titkolt, bár talán kevésbé ismert „kiskapura” hívja fel a figyelmet, mellyel a bliccelésen kapott utasok a 25 ezer forintos pótdíjnak több mint a felét megspórolhatják.

„Hogyan vernek át a BKV-ellenőrök? Nyilván bliccelni csúnya dolog, de bárkivel előfordul, hogy elfelejt jegyet lyukasztani vagy bérletet venni” – hangzik el egy TikTok-videóban. A tiktokker a továbbiakban saját maga, illetve az ismerősei által tapasztaltak alapján meséli el, hogy a bliccelőket lebuktató ellenőrök két opciót szoktak felajánlani – „az egyik, hogy készpénzben kifizetek egy kisebb összeget, a másik, hogy elveszem a csekket és a nagyobb összeget befizetem átutalással vagy valamelyik irodában”.

@dorakollar

♬ original sound - Dóra Kollár

A videós szerint ezzel az a probléma, hogy sokan már csak minimális összegű készpénzt hordanak maguknál, így az első opcióval nem tudnak élni, következésképp kénytelenek a magasabb összeget kifizetni. Pedig egyébként erre is létezik megoldás, csak a videós szerint erre az ellenőrök nem hívják fel a bliccelők figyelmét:

Nyilván készpénzt egyre kevesebben hordunk magunknál, ezért többségünk a második opcióval él, hiszen nem tudjuk készpénzben kifizetni a kisebb büntetést. Azt azonban nem árulják el az ellenőrök, hogy nem csak ez a két variáció létezik. A csekk hátoldalán és BKK oldalán is tisztán és egyértelműen fent van, hogy a kisebb mértékű büntetést negyvennyolc órán belül [ez így pontatlan információ, a BKK honlapja szerint erre két munkanap áll rendelkezésre – Pénzcentrum] kifizetheted banki átutalással, úgyhogy nyugodtan hazamehetsz, és lesz még negyvennyolc órád kifizetni a kisebb mértékű büntetést. Nem tudom, hogy ezt szándékosan csinálják-e, vagy egyszerűen nem tudják ezt az információt. Én inkább az előbbire tippelek, mert az nagyobb bevételt generál. Ha egy mód van rá, akkor ne blicceljetek szándékosan, de ha mégis megtörténik a baj, akkor legyetek vele tisztában

– zárja gondolatait a videós.

A BKK-n valóban fent van minden info

Ahogyan a videóban el is elhangzik, a BKK honlapján valóban fent van minden információ ezzel kapcsolatban. A tájékoztatás szerint a bliccelésen kapott utasok 25 ezer forint pótdíjat kötelesek fizetni a pótdíj kiszabását követő 30 naptári napon belül.

Ugyanakkor külön felhívják rá a figyelmet, hogy a pótdíjat érdemes már a helyszínen kifizetni, hiszen akkor annak mértéke 12 ezer forintra mérséklődik.

A honlap alapján elképzelhetőnek tűnik egyébként, hogy az ellenőr kártyaterminállal is rendelkezik, ilyen esetben nyilván fizethetünk bankkártyával is. Ha azonban nincs szerencsénk, és se készpénz, se terminál, akkor sincs baj:

A 12 ezer forintos helyszíni pótdíjat a pótdíjazást követő két munkanapon belül kijelölt ügyfélközpontjaink egyikében is befizetheted. Készpénzzel és bankkártyával is fizethetsz

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– olvasható a honlapon.

Sőt, az átutalásos lehetőséggel kapcsolatban is pontos információkat találhatunk az oldalon:

A 12 ezer forintos helyszíni pótdíjat a pótdíjazást követő két munkanapon belül átutalással is rendezheted. Az átutalást a Budapesti Közlekedési Központ részére indítsd a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra. Ahhoz, hogy be tudjunk azonosítani, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

A BKK továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy nem érdemes halogatni a pótdíjtartozás kifizetését, ugyanis idővel csak egyre nagyobb lesz a kifizetendő összeg. A 30 naptári nap letelte után a 25 ezer forint máris 50 ezer forintra emelkedik.

Ha a 30 napon túli pótdíjösszeget sem rendezed, a jogos követelések behajtása érdekében fizetési meghagyás kibocsátását kezdeményezzük. A fizetési meghagyással szemben tett ellentmondás esetén az eljárás peres eljárássá alakul. A jogerős fizetési meghagyás, illetőleg a peres eljárás eredményeként hozott, az ügyfelet elmarasztaló bírósági jogerős döntés alapján végrehajtási eljárást is kezdeményezhetünk. […]

Szóval ha blicceltünk, és ráadásul mindezt ügyetlenül tettük, akkor érdemes azonnal rendezni a dolgot, mert idővel csak egyre fájdalmasabb anyagi vonzata lesz a történetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem