szekesfehervar, Hurgary - 23 august 2016: Tourists visiting Bory castle created by the Hungarian sculptor and architect Jeno Bory. Bory built the castle between 1923 and 1959  in szekesfehervar

Brutális áremelés jöhet a magyar turizmusban: kevesen számoltak azzal, ami most készülődik

2023. október 9. 14:00

A TKI index 2023. szeptemberben -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik. Az index 3 ponttal csökkent a kilencedik hónapban, mely elmarad az augusztusi növekedés mértékétől. Így 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

Mindhárom alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban. A TKI index alszektorok szerint 2022. május - 2023. szeptember (pont) Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A TKI index szeptemberben kissé magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgál-tatási szektor konjunktúraindexénél (-5 pont), illetve magasabb a nemzet-gazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). A szolgáltatási szektor konjunktúraindexe stagnált szeptemberben. Ágazatok konjunktúraindexe 2022. április - 2023. szeptember (pont) Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, míg a többi régió vállalkozásai stagnálásközeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -1 és -19 között). A turisztikai cégek 52%-a a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten. Az átlagos növekedés 35%-ot tett ki (ez magasabb az augusztusban mért 31%-nál).

2023. szeptemberben a turisztikai cégek 68%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 31%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 1% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 13%-os volt az előző év azonos időszakához mérten. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló immár két hónapja újra nyílik. Árak és működési költségek változása az előző 3 hónapban az előző év azonos időszakához mérten - 2022. május - 2023. szeptember (%) Forrás: GKI

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szeptemberben a turisztikai cégek 9%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12% volt ez az arány), 89%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A turisztikai cégek 6%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (mely arány 5 százalékponttal csökkent augusztushoz képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm