9 °C Budapest
Giraffe bends down and looks into the camera through a fence

Luxus lett a magyar családok kedvenc hétvégi programja: ki engedheti ezt még meg a gyerekének?

2023. május 19. 16:04

Az Európai Unión belül a kultúra olyan területnek számít, amit az infláció általában kevésbé érint, mint élelmiszerárakat, illetve a legtöbb egyéb szolgáltatást. Az Eurostat friss, a múzeumi világnap alkalmából publikált jelentése szerint ugyanis számos tagállamban mégis drasztikus mértékben drágult tavaly a könyvtári, múzeumi és állatkerti belépők ára. Magyarországon is kétszámjegyű volt a kultúra-infláció, amivel ezen hazai szegmens is a kontinens csúcsdrágulói közé tartozik.

Tegnap, azaz május 18.-án tartották a múzeumi világnapot. Az 1978 óta ünnepelt nap célja az emberek figyelmének a múltjuk és az azokat megőrző intézményekre. A napot világszerte több tízezer múzeum ünnepelte különféle rendezvényekkel, az Európai Unió statisztikai hivatala azonban a világnap alkalmából hazánk szempontjából nem túl fényesen hangzó adatokat közölt.

Csütörtök délután publikáltak ugyanis a 2022-es statisztikáikat a múzeumi, könyvtári és állatkerti belépők drágulásáról. A publikáció szerint az EU tagállamaiban átlagosan 4,4 százalékkal drágultak a tikettek az előző évhez, ami az inflálódás enyhe gyorsulását jelenti a 2021-es 3 százalékos átlagos áremelkedés után

Az utóbbi adat egyébként sok éves sztenderdnek volt mondható, az pedig általánosan kijelenthető, hogy a hasonló kulturális programok ára EU-s szinten jellemzően csak kis mértékben követi le az inflációt 2020-ban ugyanis a pandémia berobbanása után a tárgyaltakhoz hasonló kulturális javak és szolgáltatások árainak emelkedése 2 százalékos volt, ami 5 éves mélypontot jelentett. Jól látszik tehát, hogy extrém értékek nem jellemzőek ezen termékek árváltozásaiban.

Az általános inflációhoz mérve pedig az is kitűnik, hogy ezek a kulturális szolgáltatások a leginkább ártartók közé tartoznak. 2018 és 2021 között ugyanis a harmonizált fogyasztói árindexbe számított termékek összességében 1 és 3 százalék között drágultak, ez az általános drágulás pedig 2022-ben 9 százalékosra nőtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna országok, ahol a kultúrához való hozzáférés drágulása is drasztikus mértékben elszállt.

Az EU tagállamai közül a csúcsdráguló Lengyelország volt, ahol 2021 és 2022 között 18 százalékkal emelkedtek a múzeumok, könyvtárak és állatkertek belépőinek árai. De hasonlóan drágult a kulturális javakhoz való hozzáférhetőség Írországban is, ahol  15, valamint Litvániában, ahol 14 százalékkal emelkedett átlagosan a jegyek ára.

Volt viszont egy olyan tagállam is, ahol valamicskét még csökkent is a kulturális javak ára. Máltán 3 százalékkal olcsóbbak volt bejutni egy átlagos múzeumba, könyvtárba, vagy állatkertbe tavaly, mint egy évvel azelőtt. Luxemburgban és Cipruson eközben stagnáltak a belépők árai, Hollandiában, Portugáliában és Görögországban pedig alig érzékelhető, 1 százalékos drágulást lehetett csupán látni.

Magyarországon is luxus lehet a kultúra

Bár Magyarországon EU-s szinten "csak" a hetedik legnagyobb mértékű drágulást jelentették a kulturális intézmények belépőinek árait tekintve, ezzel is simán a csúcsdrágulók közé tartozunk. Hazánk azon kevés tagállam közé tartozik, ahol kétszámjegyű volt az áremelkedés és Írországot leszámítva gyakorlatilag csak a régiónk és Balkán néhány országában szárnyalta túl bárhol a nálunk tapasztalható 10,5 százalékos jegyár-emelkedést a kulturális infláció mértéke.

A 4,4 százalékos Uniós átlagnak ugye ez a mutató több mint a duplája, de ennél is durvább tény, hogy Romániában és Ausztriában is csak átlag 5,5 százalékkal emelkedtek a kulturális intézmények belépőinek árai. Ezen kívül pedig gyakorlat Észak- és Nyugat-Európa összes országát veri a hazai infláció. De régiónkban is csak Horvátországban és Csehországban jelentettek a magyarországinál magasabb, 11,9, illetve 11,3 százalékos átlagos jegyáremelkedést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bajban a múzeumok, lassan a gazdagok kiváltsága a családi állatkertezés

Az árak emelkedésének hátterében természetesen jellemzően a kulturális intézmények esetében is ugyanazok a racionális indokok állnak, amik tavaly óta sújtják hazánkat. A hazai intézményeket sújtó rezsiválság, a megsokszorozódó energiaköltségek a múzeumokat is komoly megpróbáltatások elé állítja. A hatalmas terek hőmérsékletét nem egyszerű feladat kontrollálni, miközben például a egy múzeumnak – a műtárgyak miatt – adott üzemi hőmérsékleten kell működnie. Ez pedig nyilván szép lassan a jegyárakba is begyűrűzött.

A családoknak viszont az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításait egyes napokon ingyenesen is megnézhetik. A Múzeumok tehát maguk jelölhetik ki, mely napokon biztosítanak ingyenes látogatási időt. Az ingyenes napokról a Pénzcentrum is nemrégiben írt egy gyűjtést:

Az állatkertben persze erre nincs lehetőség, ráadásul az intézmény ráadásul nemrégiben a számos család által már most is sokallt árú belépők további drágítása mellett döntött. Természetesen ezt ők is az infláció és az energiaválság által támasztott kihívásokkal indokolták.

A jegyáremelés része annak a fejlesztési stratégiának, amelyet az Állatkert 2021 óta regnáló vezetése megfogalmazott. Soós András igazgató és szakmai tanácsadója ennek keretében döntöttek a jegyáremelések mellett, de sem azt nem tudni, mikortól kell majd magasabb árat fizetni, sem azt, hogy mennyivel. Jelenleg egy felnőtt jegy: 4500 forintot, egy gyermek jegy 3200 forintot kóstál fővárosi állatkertbe, egy négy fős családnak pedig kedvezményes családi jeggyel is 13 300 forintjába kerül tehát itt egy kellemes hétvégi nap eltöltése. A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre többeknek válhat egy ilyen program is luxussá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm